Βιβλιοάποψη: "Νεκρή φύση"

---Δημοσίευση: 30/06/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η ανακάλυψη ενός πτώματος στο δάσος το Σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών φέρνει τον επιθεωρητή Αρμάν Γκαμάς και την ομάδα του στο γραφικό χωριό Θρι Πάινς, στα νότια του Μόντρεαλ. Ο Γκαμάς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί κάποιος θα ήθελε να σκοτώσει την αγαπημένη καλλιτέχνιδα Τζέιν Νιλ, ειδικά οποιοσδήποτε από τους κατοίκους αυτού του απομακρυσμένου χωριού, ενός τόπου τόσο γαλήνιου και ειρηνικού, που δεν έχει καν τη δική του αστυνομία.

Όμως ο χαρισματικός επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ξέρει ότι το κακό κρύβεται πίσω από τους λευκούς φράχτες των σπιτιών και ότι, αν ψάξει προσεκτικά τα στοιχεία, το Θρι Πάινς θα αρχίσει να αποκαλύπτει τα σκοτεινά του μυστικά...


Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
Η Louise Penny μπορεί να σύστησε τον Αρμάν Γκαμάς μόλις πρόσφατα στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, ως τον κεντρικό ήρωα στη Νεκρή Φύση, αλλά ο Καναδός ερευνητής μετρά ήδη 18 ιστορίες στο ενεργητικό του!

Σε αντίθεση με τους περίπλοκους, πολλαπλών προβλημάτων και αμαρτιών ντετέκτιβ, που είθισται να πρωταγωνιστούν στα αστυνομικά βιβλία, ο Γκαμάς είναι μετρημένος, μετριοπαθής, ήσυχος. Όπως το χωριό Three Pines -τουλάχιστον μέχρι τη μέρα του φόνου της Τζέιν Νιλ. Η κοινότητα αναστατώνεται όταν η ηλικιωμένη βρίσκεται νεκρή στο δάσος και η ταραχή μεγαλώνει μαζί με την υποψία ότι ο δράστης δεν είναι ένας ξένος, αλλά ένας κάτοικος του χωριού, κάποιος που συνεχίζει να ζει ανάμεσά τους, κρύβοντας το θανάσιμο μυστικό μέσα στη φαινομενικά φιλήσυχη καθημερινότητά του. Το τραύμα που προκάλεσε τον θάνατο της Τζέιν προέρχεται από τόξο και ο αστυνομικός καλείται, στην έρευνα για την ανακάλυψη του ενόχου, να απαντήσει πρώτα στο ερώτημα: ήταν ένα φρικτό ατύχημα ενός κυνηγού ή προμελετημένος φόνος;

Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, ξεκινώντας από τις περιγραφές του γραφικού χωριού στα νότια του Μόντρεαλ και συνεχίζοντας με την περιγραφή των κατοίκων που μοιάζουν να φορούν μια μάσκα, για να κουκουλώσουν τον πραγματικό, σκοτεινό τους εαυτό, μου πέρασε από το μυαλό ότι αυτό το βιβλίο θα γινόταν ωραία σειρά. Αποδείχθηκε πως την ίδια ιδέα είχαν, λίιιγο πριν από μένα, στην Amazon, που ανέλαβε την τηλεοπτική μεταφορά της σειράς των μυθιστορημάτων της Penny με τον συγκεκριμένο ήρωα.

Η Νεκρή Φύση θα ταιριάξει σίγουρα σε αναγνώστες που απολαμβάνουν περισσότερο τα πιο χαλαρά αστυνομικά μυθιστορήματα, τα αποκαλούμενα cozy. Αν σας πέφτουν βαριές οι ειδεχθείς σκηνές εγκλήματος και οι περιγραφές στυγερών δολοφονιών, αν έχετε κουραστεί από τους πολύπλοκους χαρακτήρες αστυνομικών που κουβαλούν ψυχολογικά προβλήματα/αλκοολισμού/δύσκολης παιδικής ηλικίας/συναισθηματικής διαταραχής ή όλα αυτά μαζί, ο Αρμάν Γκαμάς είναι ο άνθρωπός σας. Έξυπνος, ενδελεχής, ταγμένος στο καθήκον και αποφασισμένος να φτάσει στη λύση του μυστηρίου, τη στιγμή που μοιάζει ένας φυσιολογικός άνθρωπος που ζει μια -ανήκουστο!- κανονική ζωή.

Ο τρόπος γραφής και η εξέλιξη της ιστορίας μου θύμισαν παλιές αστυνομικές σειρές, απαλλαγμένες από την καταιγιστική δράση και τον φρενήρη ρυθμό. Ήταν μία ευχάριστη αλλαγή από τα πιο σκληρά αστυνομικά που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη μου, με τους προβληματικούς, βασανισμένους χαρακτήρες που τόσο αγαπώ.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Louise Penny
Μετάφραση: Αναστασία Δεληγιάννη
Σελίδες: 472
Ημερ. έκδοσης: 01/01/2023
ISBN: 978-618-02-2232-6


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Λουίζ Πένι είναι η συγγραφέας δεκαοκτώ μυθιστορημάτων με ήρωα τον επιθεωρητή Αρμάν Γκαμάς, που σκαρφάλωσαν στην κορυφή των μπεστ σέλερ των New York Times, USA Today και Globe and Mail. Έχει γράψει επίσης μαζί με τη Χίλαρι Κλίντον το πολιτικό θρίλερ State of Terror, που έγινε μπεστ σέλερ των New York Times. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το CWA Dagger και το Agatha Award (επτά φορές), και ήταν φιναλίστ για το βραβείο Edgar Award για το καλύτερο μυθιστόρημα. Το 2017 της απονεμήθηκε το παράσημο του Τάγματος του Καναδά για τη συμβολή της στον καναδικό πολιτισμό. Ζει σε ένα μικρό χωριό νότια του Μόντρεαλ.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr