Βιβλιοάποψη: "Παγωμένα πέλματα"

---Δημοσίευση: 20/06/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η υπαστυνόμος Σοφία Μήτση νομίζει πως είναι τυχερή. Το όνειρό της να πάρει μετάθεση στο Ανθρωποκτονιών επιτέλους πραγματοποιείται και είναι σίγουρη ότι η ζωή της θα αλλάξει προς το καλύτερο. Ο προϊστάμενός της, όμως, καυχιέται ότι βάζει τα θηλυκά στη θέση τους και την προσγειώνει απότομα στην πραγματικότητα. Την ημέρα που η Σοφία αναλαμβάνει υπηρεσία, μια γυναίκα εντοπίζεται νεκρή στο διαμέρισμά της -και αυτό είναι μόνο η αρχή. Αναζητώντας τη διαλεύκανση του μυστηρίου, η Σοφία θα οδηγηθεί σε σκοτεινά στενά της Αθήνας και του Πειραιά. Τα βήματά της θα διασταυρωθούν με εκείνα του Θωμά Δήμου, πρώην δημοσιογράφου και νυν ιδιωτικού ερευνητή. Και οι δύο μάχονται να επουλώσουν πληγές του παρελθόντος, μπλέκουν σε παγίδες του παρόντος και αναμετρώνται με τα όριά τους. Κάποιος δολοφονεί γυναίκες που αστράφτουν στις οθόνες των κινητών και παίζει πόκερ με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Συναρπαστικοί ήρωες και ανατρεπτική πλοκή σε ένα σύγχρονο μυθιστόρημα για την αξία της φιλίας και τη μάχη των φύλων σε μια Αθήνα που ανοίγεται στη θάλασσα.


Η άποψή μου:
(γράφει η Μαρία Σκούφου)
Βαγγέλης Μπέκας. Δύο λέξεις, σατανική ιδιοφυία! Η πρώτη μου επαφή με τον συγγραφέα ήταν με το βιβλίο "Ο γιος μας" (εκδ. Ψυχογιός) που ειλικρινά ήταν τόσο ατμοσφαιρικό, μυστηριακό με υπέροχο φινάλε, ώστε θα μπορούσε άνετα να γίνει ταινία με τόσο κινηματογραφική ροή. Τα "Παγωμένα πέλματα" είχαν αρκετά από τα στοιχεία που με είχαν κερδίσει στην πρώτη γνωριμία κι επιβεβαιώθηκα ότι ο συγγραφέας αυτός μου ταιριάζει.

Ο κύριος Μπέκας επανεμφανίζεται στο γνωστό του ύφος: άκρως ρεαλιστική πλοκή, συνεχής ροή με κλιμακούμενες εκπλήξεις κι ανατροπές, ρεαλιστικά δομημένοι χαρακτήρες και τόσο οικείοι, που μπόρεσα άνετα να τους φανταστώ σαν να συνυπάρχουμε σε πραγματικές συνθήκες. Όσο κυλούν τα κεφάλαια η ψυχογράφηση των πρωταγωνιστών τους ξεγυμνώνει μαλακά, με σεβασμό και μαεστρία. Η συνεχής δε εναλλαγή αφηγήσεων με επίκεντρο άλλο πρόσωπο σε κάθε κεφάλαιο, καθώς και το μικρό μέγεθός τους με κράτησε σε αγωνία σαν να παρακολουθούσα την πλοκή μέσω διαφορετικών λήψεων στην μεγάλη οθόνη και νομίζω αυτό το στοιχείο του Μπέκα είναι από τα αγαπημένα μου γιατί το ενδιαφέρον μου παραμένει αμείωτο!

Επίσης, δεν εξωραΐζει συνθήκες και όψεις της καθημερινότητας και των ανθρώπινων σχέσεων. Μας δίνει πρόσβαση στα κακώς κείμενα, σε σκιές και μυστικά που προσπαθούν να θαφτούν στον κάδο απορριμμάτων. Παράλληλα όμως, μας δημιουργεί και όμορφες εικόνες αφού μας ξεναγεί στα λημέρια του Πειραιά ως γνώστης της περιοχής!

Η πλοκή σε επίπεδο διαλεύκανσης των υποθέσεων, σατανική! Η ροή των στοιχείων με μπέρδεψε αρκετά όμως, καθώς ξεκαθαρίζουν τα κίνητρα και οι ένοχοι, εξεπλάγην ευχάριστα -δε μπορούσα να συνδέσω τα στοιχεία μόνη μου.

Νομίζω στον κύριο Μπέκα αρέσουν οι θεματικές που αφορούν διχασμούς και δίπολα, όπως οι έμφυλες όψεις εδώ ή το θρησκευτικό πλαίσιο στα σύνορα του Έβρου στο "Ο γιος μας". Έγινα ένα με το βιβλίο και τα πρόσωπά του. Αγάπησα τον χαρακτήρα της Σοφίας, που συμβολίζει κυριολεκτικά με σοφία τη σύγχρονη γυναίκα και τις απειλές που αντιμετωπίζει στον προσωπικό και επαγγελματικό τομέα, ζώντας σε μια βαθιά σεξιστική κοινωνία, που η κουλτούρα της κακοποίησης καλά κρατεί.

Μέσω του αστυνομικού στοιχείου, η υπόθεση αναδεικνύει σε διάφορα επίπεδα το θέμα της γυναικείας κακοποίησης, του σεξισμού, της έμφυλης βίας και ανισότητας: η κόρη που ανήκει, η κοπέλα που κακοποιείται, η εργαζόμενη που ανέχεται και καλείται συνεχώς να αποδείξει την αξία της για να ανταμειφθεί ή να χαίρει εκτίμησης, η υψηλότερα αμειβόμενη από τον σύζυγο που ενεργοποιεί ανασφάλειες. Αρχικά νόμιζα ότι ξεκινάει ένα έντονο φλερτ μεταξύ δύο εκ των προσώπων κι ανυπομονούσα για την εξέλιξη, ώσπου ξαφνικά ο συγγραφέας ξεσκεπάζει τον πρωταγωνιστή, όπως ξαφνικά και σε ανύποπτο χρόνο μπορεί κάποιος να κάνει κατάχρηση εξουσίας ή να αποτελέσει απειλή.

Ακόμα και στο φινάλε, αν και ακαθόριστο το μέλλον της πρωταγωνίστριας, δείχνει ουσιαστικά ότι η γυναίκα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις ενάντια σε πολλές αρσενικές αρχές για μια επιβίωση με αξιοπρεπείς συνθήκες, σε έναν κόσμο που οι δράκοι είναι ζωντανοί και τρέφονται από την εξουσία, τη συναισθηματική χειραγώγηση, την ανασφάλεια και το τραύμα -γυναίκες που προσπαθούν να είναι αυτόφωτες και άντρες που ετεροκαθορίζονται, με ανοδική ή κατιούσα πορεία από το αντίθετο φύλο.

Ο συγγραφέας φαίνεται να αγαπά και να σέβεται την γυναίκα και τον ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για κάθε Ζηκάκη που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Με καλό και στο επόμενο βιβλίο σας!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Βαγγέλης Μπέκας
Σελίδες: 408
Ημερ. έκδοσης: 9 Ιουνίου 2022
ISBN: 978-618-01-4308-9


Βιογραφικό του συγγραφέα:
O Βαγγέλης Μπέκας γεννήθηκε στην Πρέβεζα.

Έχουν εκδοθεί πέντε μυθιστορήματά του, τελευταίο από το οποία είναι "Ο γιος μας", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Έχει βραβευτεί από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος για τα μεγάλου μήκους σενάριά του: "Το 13o υπόγειο" και "H χύτρα".

Ζει στην Αθήνα, όπου συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr