Βιβλιοάποψη: "Η λεία"

---Δημοσίευση: 28/04/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Διασώστες στο Λοουνσοράιβι αναζητούν μια ομάδα αγνοούμενων. Τι γύρευαν αυτοί οι άνθρωποι στην ερημιά το καταχείμωνο; Και γιατί εγκατέλειψαν το καταφύγιό τους, ακατάλληλα ντυμένοι, ευάλωτοι στις άγριες καιρικές συνθήκες;

Την ίδια ώρα, παράξενα συμβάντα παρατηρούνται στον απομονωμένο σταθμό των ραντάρ στο Στόκσνες. Εδώ τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται -είτε πρόκειται για μια λίμνη αίματος στο πάλλευκο, απάτητο χιόνι, κάπου μακριά από τον πολιτισμό, μια ανωμαλία στο ραντάρ, ένα παιδικό παπουτσάκι που εμφανίζεται απροσδόκητα ολόκληρες δεκαετίες μετά την εξαφάνισή του ή μια τρύπα στα βράχια που φαίνεται πως παρασέρνει ανθρώπους στον χαμό τους...


Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)
Τις πιο παγωμένες μέρες του χειμώνα, μια ομάδα διάσωσης αναζητά στις απομακρυσμένες και ψηλές πεδιάδες της Ισλανδίας μια ομάδα αγνοούμενων. Ποιος είναι ο λόγος που έφυγαν από την καλύβα, εντελώς απροετοίμαστοι για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν το μυαλό του αναγνώστη στο αστυνομικό βιβλίο της Yrsa Sigurdatotir. Παράλληλα, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη χερσόνησο Stokkjnes.

Διαβάζοντας, καταλαβαίνεις αναμφίβολα πως δεν πρόκειται απλά για ένα ακόμη αστυνομικό μυθιστόρημα. Πρόκειται για ένα δυνατό θρίλερ με έντονη την παρουσία του μεταφυσικού στοιχείου.

Η πολυδιαβασμένη συγγραφέας συνθέτει ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα με σφιχτοδεμένη πλοκή και συνεχείς μεταφορές στο παρόν-παρελθόν. Τρεις παράλληλες ιστορίες λαμβάνουν χώρα στις σελίδες του βιβλίου -μία στο παρελθόν, και δύο τρέχουσες στο παρόν- με τον αναγνώστη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

Σε αυτό συμβάλλει η εκπληκτική περιγραφή των παγωμένων, ισλανδικών τοπίων και των ανατριχιαστικών σκηνών που σε κάνουν να ζεις την κάθε στιγμή με κινηματογραφική ακρίβεια. Η γραφή της Yrsa ομαλή και απολαυστική και παρά τις πυκνογραμμένες σελίδες του βιβλίου, αυτό διαβάζεται αβίαστα, προκαλώντας ανατριχίλα και τρόμο! Και ενώ στην αρχή οι τρεις ιστορίες που πλάθει η συγγραφέας μοιάζουν ασύνδετες μεταξύ τους, οι τελευταίες σειρές του μυθιστορήματος έρχονται να δώσουν την απάντηση και να τοποθετήσουν τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους.

Μια εξαιρετικά σκοτεινή υπόθεση γεμάτη σασπένς και αινίγματα. Άραγε τι είναι πιο τρομακτικό; Το μεταφυσικό στοιχείο ή η κυριαρχία του κακού;


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Yrsa Sigurdardottir
Μετάφραση: Βίκυ Αλυσσανδράκη
Σελίδες: 432
Ημερ. έκδοσης: 13/10/2022
ISBN: 978-618-03-2847-9


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η ισλανδή Yrsa Sigurdardottir (Ίρσα Σιγκουρδαρντότιρ, 1963), πολιτικός µηχανικός στο επάγγελµα, πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μητέρα δύο παιδιών, είναι από τα νέα µεγάλα ονόµατα του αστυνομικού θρίλερ. Τα μυθιστορήματά της γνωρίζουν τεράστια επιτυχία διεθνώς, ενώ αρκετά από αυτά μεταφέρονται στον κινηματογράφο. Το θρίλερ της "Η εκδίκηση" (Μεταίχμιο, 2014) τιμήθηκε με το Icelandic Crime Fiction Award, ενώ ήταν μεταξύ των υποψήφιων τίτλων για το Glass key, την υψηλότερη διάκριση για βιβλίο σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Για το "DNA" (Μεταίχμιο, 2017), το πρώτο βιβλίο της σειράς με ήρωες την ψυχολόγο Φρέιγια και τον ντετέκτιβ Χούλνταρ, τιμήθηκε με το Βραβείο της Δανέζικης Ακαδημίας Αστυνομικής Λογοτεχνίας, με το Βραβείο Blood Drop (Καλύτερο Ισλανδικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα) και με το Βραβείο Petrona (Καλύτερο Σκανδιναβικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα). Τα βιβλία της σειράς με το ίδιο πρωταγωνιστικό δίδυμο, τα οποία έχουν φτάσει τους έξι τίτλους, μεταφράζονται σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr