Βιβλιοάποψη: "Η γραμμή του μεσονυχτίου"

---Δημοσίευση: 25/07/2020---

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ο Τζακ Ρίτσερ έχει μια άσχημη μέρα. Δε θα ήταν καλή ιδέα να μπλεχτείς στα πόδια του.

Κάνοντας μια βόλτα σε μια μικρή κωμόπολη στα Μεσοδυτικά, ο Ρίτσερ περνάει έξω από ένα ενεχυροδανειστήριο. Βλέπει στη βιτρίνα ένα δαχτυλίδι του 2005 από το Γουέστ Πόιντ. Είναι μικροσκοπικό• δώρο μιας γυναίκας στον εαυτό της για την αποφοίτησή της από τη στρατιωτική ακαδημία. Ο Ρίτσερ είναι κι αυτός απόφοιτος του Γουέστ Πόιντ και ξέρει τι πρέπει να πέρασε εκείνη η γυναίκα για να αποκτήσει το δαχτυλίδι. Για ποιο λόγο λοιπόν θα το αποχωριζόταν;

Ο Ρίτσερ αποφασίζει να τη βρει. Ακολουθεί βήμα-βήμα την πορεία του δαχτυλιδιού, σ’ ένα μονοπάτι χαραγμένο από εγκληματίες που τον οδηγεί στα δυτικά. Σαν τον Μεγαλοπόδαρο που βγήκε από το δάσος, φτάνει στις μακρινές και αραιοκατοικημένες περιοχές του Γουαϊόμινγκ. Το μόνο που θέλει, είναι να βρει την ιδιοκτήτρια του δαχτυλιδιού. Αν διαπιστώσει ότι εκείνη η γυναίκα είναι καλά, θα την αφήσει στην ησυχία της και θα φύγει. Αν όμως δεν είναι καλά, τότε αλίμονο σε όποιον σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Χρήστος Αναστασόπουλος)
Ο συγγραφέας μπαίνει αμέσως στην υπόθεση, όπως πάντα, χωρίς φαμφάρες, περιστροφές και ανώφελους εντυπωσιασμούς. Ένα τυχαίο και πάρα πολύ απλό γεγονός ιντριγκάρει τον γνωστό σε όλους πλέον Τζακ Ρίτσερ και σταδιακά τα πράγματα περιπλέκονται τόσο πολύ που αναρωτιέσαι, αν είναι δυνατόν.

Ο Lee Child είναι αριστοτέχνης, με αμέτρητες γνώσεις και συλλαμβάνει κάποιες λεπτομέρειες που φαίνονται απίστευτες και πολύ δύσκολα θα σκεφτόταν ένας κοινός νους. Αυτές οι λεπτομέρειες που χρησιμοποιεί όμως, για να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον και να μας μαγέψει, είναι που μας βάζουν στον κόσμο του, στο περιβάλλον του και μας αναγκάζουν να είμαστε πάντα παρόντες. Η γραφή μπορεί να είναι απλή, αλλά συνάμα ουσιαστική και σε κάνει να γυρίζεις τις σελίδες ανελλιπώς.

Ο ήρωας εκτός από πανέξυπνος φαίνεται να έχει πολύπλοκες σκέψεις και προσπαθεί με ερωτήσεις να απαντήσει στις απορίες του, αλλά και στις δικές μας τρίτες ή τέταρτες που μπορεί να υποβόσκουν στο υποσυνείδητό μας.

Το τέλος είναι συγκλονιστικό -δεν το περίμενα και μας διδάσκει αμέτρητα πράγματα! Δεν θα γράψω τι ακριβώς, αλλά θα σας αφήσω να τα ανακαλύψετε μονάχοι σας!


Διαβάστε εδώ την άποψη του Χρήστου για "Το πέμπτο επίπεδο" και το "Νυχτερινό σχολείο" του Lee Child.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Lee Child
Μετάφραση: Νίκος Ιβραηνίας
Σελίδες: 408
Ημερ. έκδοσης: Μάιος 2020
ISBN: 978-960-507-136-3


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Λη Τσάιλντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βρετανία. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε για δεκαοχτώ χρόνια στην ιδιωτική τηλεόραση. Το πρώτο του μυθιστόρημα "Κλοιός θανάτου", γνώρισε ενθουσιώδη υποδοχή από το αναγνωστικό κοινό και τους κριτικούς, μπήκε στη λίστα των μπεστ σέλερ των Sunday Times και τιμήθηκε με το βραβείο Άντονι και το βραβείο Μπάρι για το καλύτερο μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα.

"Η τελική αναμέτρηση", το δεύτερο βιβλίο του, απέσπασε το 1999 το βραβείο Thumping Good Read από το WH Smith. Μέχρι τώρα έχει γράψει δώδεκα βιβλία με ήρωα τον Τζακ Ρίτσερ, τον μοναχικό περιπλανώμενο, πρώην αστυνομικό του στρατού, που έγιναν όλα μπεστ σέλερ. Ο συγγραφέας ζει σήμερα στο Μανχάταν και στη νότια Γαλλία. Αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στη μουσική και στο διάβασμα, καθώς και στους Γιάνκις, την Άστον Βίλα και τη Μαρσέιγ.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr