Βιβλιοάποψη: "Το πέμπτο επίπεδο"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
«Για ποιο λόγο ονομάζεται Ανάπαυση της Μητέρας αυτή η πόλη;» Αυτό μόνο θέλει να μάθει ο Ρίτσερ. Αλλά δεν του δίνει κανείς την απάντηση.

Πρόκειται για μια μικροσκοπική κωμόπολη καταχωνιασμένη σ'ένα σιτοβολώνα δυόμισι εκατομμυρίων στρεμμάτων. Έχει ένα σιδηροδρομικό σταθμό και σκυθρωπούς κατοίκους, που παρατηρούν καχύποπτα όλους τους ξένους. Εκεί βρίσκεται και μια γυναίκα γεμάτη ανησυχία, η Μισέλ Τσανγκ, που περνάει τον Ρίτσερ για κάποιον άλλον: για τον άφαντο συνεργάτη της σε μια ιδιωτική έρευνα που κατά τη γνώμη της πρέπει να ξεκίνησε σαν μια ουσιαστικά ασήμαντη υπόθεση, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε θανάσιμη.

Ο Ρίτσερ δεν έχει κατά νου κάποιον ιδιαίτερο προορισμό, έχει απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή του, και η Τσανγκ έχει κάτι το ιδιαίτερο... έτσι λοιπόν αποφασίζει να τη βοηθήσει. Πόσο άσχημη μπορεί να είναι αυτή η ιστορία; λέει με το νου του. Δεν αργεί όμως να εμπλακεί σε μια επικίνδυνη κούρσα από το Λος Άντζελες στο Σικάγο, στο Φοίνιξ και στο Σαν Φρανσίσκο, μια κούρσα που περνάει μέσα από τα κρυφά μέρη του διαδικτύου και που τον φέρνει αντιμέτωπο με παλιόμουτρα και φονιάδες σε κάθε βήμα -οδηγώντας τον τελικά στο σημείο απ'όπου ξεκίνησε, στην Ανάπαυση της Μητέρας. Κι εκεί θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τον χειρότερο εφιάλτη του...


Η άποψή μου:
(γράφει ο Χρήστος Αναστασόπουλος)
Είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που διαβάζω κι έτυχε το συγκεκριμένο να είναι το εικοστό της σειράς, με πρωταγωνιστή τον Τζακ Ρίτσερ. Στην πρώτη σελίδα υπάρχει το βιογραφικό του πρωταγωνιστή, οπότε πριν ξεκινήσω την ιστορία, ήμουν ήδη εξοικειωμένος μαζί του.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό, συγκλονιστικό και καλοδουλεμένο θρίλερ. Από τη μέση και μετά, δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Το τέλος, εννοείται πως το περίμενα, αλλά την εξήγηση που μου έδωσε ο συγγραφέας δεν μπορούσα να την προβλέψω με τίποτα! Συγκλονιστική, όσο και σοκαριστική!

Ο συγγραφέας έχει κάνει απίστευτη ανάλυση-παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, κινησιολογίας και ψυχολογίας καθώς και ό,τι περικλείει την καθεμιά σκηνή. Μας δείχνει ακριβώς πώς γίνεται μια έρευνα -με αμέτρητες υποθέσεις, καθώς και πολλές εναλλακτικές αυτής- λογικές ως επί το πλείστον, αλλά λανθασμένες τις περισσότερες φορές, με αποτέλεσμα να μας βάζει να σκεφτόμαστε πριν απορρίψουμε κάποια από αυτές, κάτι που σπάνια συναντώ.

Στη συγκεκριμένη ιστορία γίνεται ανάποδη έρευνα. Δηλαδή, δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα, παρά μονάχα πως ενδέχεται να έχει χαθεί ο συνεργάτης μιας γυναίκας. Παράλληλα, προσπαθούμε να μάθουμε γιατί ονομάζεται «Ανάπαυση της μητέρας» αυτός ο τόπος.

Πρόκειται για ένα υπέροχο, αστυνομικό θρίλερ, που σε βάζει σε αμέτρητες σκέψεις, καθώς θίγεται ένα ηθικό θέμα. Δεν θα το αποκαλύψω, όμως θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν σεβόμαστε τις επιλογές ενός ατόμου, απλά και καθαρά, ή αισθανόμαστε την υποχρέωση να κρίνουμε τους λόγους του.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Lee Child
Μετάφραση: Νίκος Ιβραηνίας
Σελίδες: 440
Ημερ. έκδοσης: 14/09/2018
ΙSBN: 978-960-507-119-6


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Λη Τσάιλντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βρετανία. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε για δεκαοχτώ χρόνια στην ιδιωτική τηλεόραση. Το πρώτο του μυθιστόρημα "Κλοιός θανάτου", γνώρισε ενθουσιώδη υποδοχή από το αναγνωστικό κοινό και τους κριτικούς, μπήκε στη λίστα των μπεστ σέλερ των Sunday Times και τιμήθηκε με το βραβείο Άντονι και το βραβείο Μπάρι για το καλύτερο μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. "Η τελική αναμέτρηση" -το δεύτερο βιβλίο του- απέσπασε το 1999 το βραβείο Thumping Good Read από το WH Smith. Μέχρι τώρα, έχει γράψει δώδεκα βιβλία με ήρωα τον Τζακ Ρίτσερ, τον μοναχικό περιπλανώμενο, πρώην αστυνομικό του στρατού, που έγιναν όλα μπεστ σέλερ.
Ο συγγραφέας ζει σήμερα στο Μανχάταν και στη νότια Γαλλία. Αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στη μουσική και στο διάβασμα, καθώς και στους Γιάνκις, την Άστον Βίλα και τη Μαρσέιγ.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr