Βιβλιοάποψη: "Νυχτερινό σχολείο"

Νυχτερινό σχολείο / περίληψη:
Ο Τζακ Ρίτσερ επιστρέφει. Στο παρελθόν...

Βρισκόμαστε στο 1996, και ο Ρίτσερ είναι ακόμη στο στρατό. Το πρωί τον παρασημοφορούν και το απόγευμα τον ξαναστέλνουν στο σχολείο. Στην ίδια τάξη είναι κι άλλοι δύο άντρες -ένας πράκτορας του FBI και ένας αναλυτής της CIA. Και οι δύο είναι πρώτης τάξεως στελέχη, έχουν σημειώσει πρόσφατα μια μεγάλη επιτυχία στους τομείς τους και αναρωτιούνται τι στα κομμάτια γυρεύουν εκεί πέρα.

Και μετά το μαθαίνουν: Ένας εν υπνώσει πυρήνας τζιχαντιστών στο Αμβούργο δέχεται μια απροσδόκητη επίσκεψη -ένα Σαουδάραβα αγγελιοφόρο που αναζητεί ασφαλές καταφύγιο μέχρι να συναντηθεί με κάποια άγνωστα πρόσωπα. Ένας πράκτορας της CIA έχει διεισδύσει στον πυρήνα, και πιάνει το αυτί του το ανατριχιαστικό μήνυμα του αγγελιοφόρου: «Ο Αμερικανός θέλει εκατό εκατομμύρια δολάρια». Για ποιο πράγμα θέλει τόσα λεφτά; Και από ποιον τα θέλει;
Ο Ρίτσερ και οι δυο καινούργιοι φίλοι του παίρνουν εντολή να βρουν τον Αμερικανό. Και πρέπει να βιαστούν. Γιατί αν δεν πιάσουν τον άνθρωπό τους, ο κόσμος θα υποστεί μια τρομοκρατική ενέργεια επικών διαστάσεων.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Χρήστος Αναστασόπουλος)
Είναι το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα που διαβάζω και κλασικά, όπως στο προηγούμενο, δεν γνωρίζουμε τίποτα απολύτως, μα τα μαθαίνουμε όλα σταδιακά. Ένας καλοφτιαγμένος ιστός που πρέπει να βαδίσουμε προσεκτικά για να μην τον καταστρέψουμε και να βρούμε την αρχή του. Έχει πάντως αρκετά δυνατό ξεκίνημα και αγωνία από τις πρώτες σελίδες μέχρι την τελευταία.

Περιγράφει καταστάσεις και μας δίνει σκηνές με απίστευτες λεπτομέρειες, που στον απλό κόσμο είναι εντελώς άγνωστες και συνειδητοποιούμε πως ο συγγραφέας είναι γνώστης πάρα πολλών πραγμάτων. Κάποιες λεπτομέρειες του παρελθόντος είναι πάρα πολύ σημαντικές, ώστε να εξυγιανθεί η υπόθεση, οπότε στις ανακρίσεις ζητάνε ακόμα και τις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες που μπορεί να υπέπεσαν στην αντίληψη κάποιου, ακόμα και σαράντα χρόνια πριν. Απίστευτο ε; Κι όμως, ο ήρωας σαν ψυχαναλυτής, ψάχνει να βρει τη ρίζα των προβλημάτων, γιατί στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι καθοριστικής σημασίας.

Υπάρχουν θανάσιμα μυστικά και η ιστορία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν εμφανίζεται ο στρατηγός Χέμσγουερθ και μας εξιστορεί την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τη δεκαετία του '50 μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Μας περιγράφει σκηνές από τον Ψυχρό Πόλεμο, όπου όλα ήταν πιθανά να συμβούν.

Πολλές οι συμπτώσεις, πολλές οι υποθέσεις, κάποιες αποδίδουν, κάποιες άλλες όχι, μα ένας καλός αξιωματικός γνωρίζει πότε και ποιον θα πρέπει να εμπιστευτεί τις καίριες στιγμές. Ο Ρίτσερ έχει απίστευτο ένστικτο, δέχεται πως πολλές φορές συμβαίνουν και αναποδιές, οπότε σαν καλός ντετέκτιβ θα πρέπει να προβλέπει συνεχώς τα απρόβλεπτα και απρόοπτα.

Συμπέρασμα είναι πως, όσο καλοσχεδιασμένο και μελετημένο μπορεί να είναι ένα σχέδιο, κάποτε θα υπάρξουν λάθη και αυτά τα λάθη ψάχνουν να βρουν πάντοτε οι Αρχές για να λύσουν την οποιαδήποτε υπόθεση.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Lee Child
Μετάφραση: Νίκος Ιβραηνίας
Σελίδες: 408
Ημερ. έκδοσης: Μάιος 2019
ΙSBN: 978-960-507-125-7


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Λη Τσάιλντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βρετανία. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε για δεκαοχτώ χρόνια στην ιδιωτική τηλεόραση. Το πρώτο του μυθιστόρημα "Κλοιός θανάτου" γνώρισε ενθουσιώδη υποδοχή από το αναγνωστικό κοινό και τους κριτικούς, μπήκε στη λίστα των μπεστ σέλερ των Sunday Times και τιμήθηκε με το βραβείο Άντονι και το βραβείο Μπάρι για το καλύτερο μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. "Η τελική αναμέτρηση", το δεύτερο βιβλίο του, απέσπασε το 1999 το βραβείο Thumping Good Read από το WH Smith. Μέχρι τώρα έχει γράψει δώδεκα βιβλία με ήρωα τον Τζακ Ρίτσερ, τον μοναχικό περιπλανώμενο, πρώην αστυνομικό του στρατού, που έγιναν όλα μπεστ σέλερ. Ο συγγραφέας ζει σήμερα στο Μανχάταν και στη νότια Γαλλία. Αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στη μουσική και στο διάβασμα, καθώς και στους Γιάνκις, την Άστον Βίλα και τη Μαρσέιγ. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr