Βιβλιοάποψη: Ποίηση μέρος Α' (Γκοβόστης)

Οι εκδόσεις Γκοβόστη συνεχίζουν την προσπάθειά τους να στηρίξουν την ελληνική ποίηση και γενικότερα την Ποίηση ως λογοτεχνικό είδος. Παραθέτουμε το πρώτο μέρος του αφιερώματός μας. Θα ακολουθήσουν δεύτερο και τρίτο, αντίστοιχα.


Ηλίβατος Πέτρη - περίληψη:
Ήρθε ο καιρός
που μέσα στις θάλασσες αυτές
μόνο το βάρος του θανάτου θα κρατά σε αναμονή την ιστορία.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ποιήτρια: Κατερίνα Κατσίρη
Σελίδες: 72 / Διαστάσεις: 14x21
Ημερ. έκδοσης: Οκτώβριος 2018  /  ISBN: 978-960-606-097-7


Βιογραφικό της ποιήτριας:
Η Κατερίνα Κατσίρη γεννήθηκε στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας και ζει στην Αθήνα. Εκτός από την ποίηση ασχολείται με τη ζωγραφική και με τη μουσική.

Άλλα βιβλία της: "Αιώρηση" (2005), "Μικρές σκιές" (2006), "Παγιδευμένοι κύκλοι" (2006), "Αόρατα τοπία" (Λιβάνης, 2007), "Αόρατα τοπία φωτός και σκιάς" (Βιογράφος, 2007), "Ζοζέτ-αθώο μαύρο" (Λιβάνης, 2008), "Αναγκαία λήθη" (Οδός Πανός, 2009), "Αν είσαι λέξη" (Οδός Πανός, 2012).



Η άποψή μου:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
Απόκρημνη πέτρα, βράχος, ψηλός, θεωρητικός που κατακτάται με αίμα, μάχη, υπομονή, επιμονή. Η Κατερίνα Κατσίρη μάς εμπιστεύεται μία ακόμα ποιητική της συλλογή με το όνομα, "Ηλίβατος Πέτρη". Ποιήματα σε ελεύθερο στίχο, γεμάτα πάθος και με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Κύρια έμπνευσή της η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της καθημερινότητας, η γενεσιουργός αιτία της ανάγκης έκφρασης μέσα από τις υποσυνείδητες ψυχικές διεργασίες. Φωνή που μιλάει με πάθος για τον έρωτα, τη φιλία, την αναγέννηση, την προδοσία.

Από το φερώνυμο ποίημα της συλλογής:
Μέσα σ' αυτή τη φωνή, μόνο πέτρες φυτρώνουν
άγριες, καυτερές
που διεγείρουν τραύματα της μνήμης
σαν ηφαίστεια κεκραμένων ψυχών
προπαντός τη δυσκολότερη συνείδηση
λύοντας όλους τους τοκετούς της γυναικός
Δεν υπάρχουν πέτρες
Γλώσσες γεννήτορες που αλαλάζουν
σφίγγοντας αινιγματικά τη μοναξιά του ιερού κενού
Μέσα σ’ αυτή τη φωνή δεν έχω τίποτε άλλο
μια πέτρη ηλίβατος
θρέφει ζεστό το αίμα κόκκινο
στα χέρια που έχω κρύψει κάτω απ’ το ρόδο


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Προφήτες / Μοσχάκανθος - περίληψη:
«Προφήτες»
Ως αφορμή τού έργου είναι μια φράση στην «Πολιτεία» τού Πλάτωνα για το ρόλο τού Προφήτη μετά την κάθαρση των ψυχών και την πορεία τους προς τις τρεις Μοίρες, όπου και παίρνουν κλήρους βίων και επιλέγουν οι ίδιες τη ζωή που θα ζήσουν μετά την μετεμψύχωσή τους.

Σ’αυτή τη στιγμή οχτώ Προφήτες περνούν μπροστά από μια ψυχή και της προφητεύουν τη ζωή που θα ζήσει στο σύγχρονο κόσμο. Η γραφή είναι αφαιρετική και πυκνή και το ύφος θυμίζει τις εκκλησιαστικές προφητείες, όπως και τα ονόματα των Προφητών, που είναι παρμένα από την Παλαιά Διαθήκη.

Το τελευταίο ποίημα της συλλογής είναι φορμαλιστικό και παρουσιάζει μόνο με ουσιαστικά, με λέξεις ασύνδετες, που ανά τρεις διαμορφώνουν το σχήμα τού μονοπατιού, το δρόμο τής ζωής μας, που ξεκινά από το σκοτάδι, καταλήγει στο σκοτάδι, αλλά είναι πλημμυρισμένο με φως.

«Μοσχάκανθος»
Το έργο «Μοσχάκανθος» είναι μια ποιητική σύνθεση. Περιγράφεται λυρικά η πορεία ενός ανθρώπου από το χωριό, στο οποίο γεννήθηκε, προς την πόλη, όπου σπούδασε και έμεινε οριστικά. Τα ποιήματα αναφέρονται στις διάφορες φάσεις τής ζωής του -σπουδές, έρωτες, προδοσία, πόλεμος, ταξίδια, αγώνας επιβίωσης, μα και στην επιστροφή του στο μέρος όπου γεννήθηκε, σαν να προσπαθεί να κλείσει έναν μεγάλο κύκλο. Εκεί βρίσκει το σπίτι του ερειπωμένο πια. Τον πλούσιο κήπο του, που τον θυμόταν γεμάτο λουλούδια, τώρα τον βρίσκει απεριποίητο. Το σπίτι είναι ερμητικά κλειστό. Κι όμως, όταν μπαίνει μέσα, καθώς νιώθει πως τον καλεί μια μυστήρια φωνή, συναντά μια γυναικεία μορφή, τη Συνείδησή του, η οποία, με το λόγο της στο τελευταίο ποίημα, αποσυμβολίζει όλη τη ζωή του και τον καλωσορίζει στην καινούργια αρχή.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ποιητής: Βαγγέλης Ντελής
Σελίδες: 96 / Διαστάσεις: 14x21
Ημερ. έκδοσης: Σεπτέμβριος 2019
ISBN: 978-960-606-115-8


Βιογραφικό του ποιητή:
Ο Βαγγέλης Ντελής γεννήθηκε στο χωριό Ορφανά τού νομού Καρδίτσας το 1969. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμμετείχε σε ανασκαφές στη Δυτική Θεσσαλία. Εργάζεται από το 2002 ως Φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με την Ποίηση και τη Λογοτεχνία και έχει διακριθεί σε δεκάδες διαγωνισμούς. Κυριότερες διακρίσεις του είναι από τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, την Unesco, τους Δελφικούς Αγώνες Ποίησης, την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Το μυθιστόρημά του «Ο καλλιτέχνης» από τις εκδόσεις Κέδρος συμπεριελήφθη στη βραχεία λίστα για το βραβείο Μένης Κουμανταρέας πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα το 2016. Είναι μέλος τής Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Αμφικτιονίας Ελληνισμού και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Λέσχης Φιλαναγνωσίας τού Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων.


Η άποψή μου:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
Ο βραβευμένος Βαγγέλης Ντελής εναποθέτει στην κρίση μας μία σύνθεση δύο ποιητικών συλλογών. Το πρώτο μέρος, ονομάζεται οι Προφήτες και αντλεί έμπνευση από απόσπασμα της "Πολιτείας" του Πλάτωνα, στο οποίο οι προφήτες μετά την κάθαρση των ψυχών επιλέγουν οι ίδιοι τη ζωή που θα ζήσουν μετά την μετεμψύχωσή τους. Οκτώ ποιήματα που αντιστοιχούν σε οκτώ βιβλικούς προφήτες, σε ελεύθερο, αφαιρετικό, πυκνό, συμβολικό στίχο. Και ένα τελευταίο σε φορμαλιστικό στυλ, ένα παιχνίδι λέξεων που χαράσσει μια διαδρομή από το σκοτάδι της γέννησης στο σκοτάδι του θανάτου.

Στο δεύτερο μέρος, η δεύτερη συλλογή, ονομάζεται Μοσχάκανθος και είναι ένα κλιμακωτό αφήγημα σε ελεύθερο στίχο. Η πορεία ενός ανθρώπου από τον επαρχιακό τόπο καταγωγής του, στο άστυ και το κλείσιμο του κύκλου με την επιστροφή του στην γενέθλιο γη. Οι δυσκολίες του, οι χαρές του, οι λύπες του, οι σπουδές του, οι σχέσεις που δημιούργησε αλλά και ο πόλεμος, τα ταξίδια, ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση. Με έξοχο συμβολισμό, η Συνείδησή του, ως νέα γυναίκα, ασκεί κριτική για αυτή του την πορεία και τον υποδέχεται αναβαπτισμένο σε μια καινούργια αρχή.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Πολύ λίγο - περίληψη:
Κοντή κουβέρτα η ποίηση
τ' άκρα μένουνε απ' έξω




Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ποιητής: Γιάννης Μαρκάκης
Σελίδες: 64 / Διαστάσεις: 14 Χ 21
Ημερ. έκδοσης: Σεπτέμβριος 2019
ISBN: 978-960-606-122-6





Βιογραφικό του ποιητή:
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1966. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, Ιστορία Κινηματογράφου στη Φιλοσοφική Κρήτης, και Πολιτισμική Διοίκηση (ΜΑ) στο ΕΑΠ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Συνδρομητής εικόνων» (Αθήνα 2005, εκδ. Γαβριηλίδης) καθώς και το παραμύθι «Πανηγύρι με τη γύρη» (Ηράκλειο 2004, εκδ. Λυχνοστάτης - συγγραφή από κοινού με τη Μαίρη Μπαριτάκη). Επίσης, έχει σκηνοθετήσει 5 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και έχει κάνει διεύθυνση παραγωγής σε ταινίες μεγάλου μήκους. Συντονιστής της Λέσχης ποίησης Ηρακλείου (2006-2013). Με τον πατέρα του δημιούργησαν (1986-1992) το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης» στη Χερσόνησο Κρήτης, του οποίου είναι ως σήμερα διευθυντής. Έχει διατελέσει (2001-2013) γραμματέας και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων (ICR/ICOM) και από το 2015 είναι εθνικός αντιπρόσωπος στον ευρωπαϊκό φορέα Μουσείων EMF.


Η άποψή μου:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
Κοντή κουβέρτα η ποίηση
Τα άκρα μένουν απ' έξω [...]

Παρόλα αυτά, ο Γιάννης Μαρκάκης στη δεύτερη ποιητική του συλλογή "Πολύ Λίγο", υπό την αιγίδα της Μούσας, κατορθώνει να επιτείνει την ποιητική του έμπνευση και να συμπεριλάβει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής του ζωής αλλά και της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, συμπυκνώνοντάς τις σε ελεύθερο στίχο, εκφραστικό και ευαίσθητο. Κι όλα αυτά κάτω από την ποιητική "Κουβέρτα". Κάποια από τα ποιήματα αναβλύζουν μια δραματική συγκίνηση ατομικής και κοινωνικής αλήθειας. Οι εικόνες του είναι άλλοτε φωτεινές και άλλοτε πιο σκοτεινές, μια τραγική έκθεση του ανθρώπινου πόνου.

Και συνεχίζει πολύ εύστοχα στο ποίημα "Κουβέρτα", όπου σε διαπερνά η ευστοχία της συμβολικής γλώσσας:
[...] Χειρονομούν λέξεις ακατάπαυστα
να ζεσταθούν
Κι ύστερα της πατάνε αλύπητα
γόπες σβησμένες στον δρόμο
για τους χαρμάνηδες της ζωής
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr