Βιβλιοάποψη: Δύο βιβλία του Στίβεν Κινγκ

Το σκοτεινό μισό / περίληψη:
Ο Θαντ Μπόμοντ θα έπρεπε να είναι ευτυχισμένος. Επί σειρά ετών έγραφε εξαιρετικά επιτυχημένα, βίαια θρίλερ υπογράφοντας ως «Τζορτζ Σταρκ» αλλά πλέον αποφάσισε να αρχίσει και πάλι να γράφει χρησιμοποιώντας το δικό του όνομα, και να «θάψει» για πάντα το δυσοίωνο ψευδώνυμό του.

Τώρα όμως είναι ύποπτος για μια σειρά από στυγερές δολοφονίες, που -όπως υποψιάζεται μόνο ο ίδιος- φαίνεται να έχει διαπράξει ο... φανταστικός συγγραφέας των μπεστ σέλερ του.

Ένας από τους δύο πρέπει να πεθάνει.
Αλλά πώς μπορείς να σκοτώσεις κάτι που δεν γεννήθηκε ποτέ;





Η άποψή μου:
(γράφει η Κατερίνα Βερίγκα)
Συνέβη το εξής οξύμωρο, διαβάζοντας το βιβλίο. Ενώ ο Stephen King μου αρέσει ως συγγραφέας (δεν θα μπορούσα άλλωστε να κρίνω έναν από τους πιο πετυχημένους συγγραφείς παγκοσμίως!), κι ενώ διάβασα με μια ανάσα κάποιο άλλο βιβλίο του, εδώ αντιμετώπισα κάποια ζητήματα. Η πλοκή είναι άκρως ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ωστόσο, η υπερβολική ανάλυση με κούρασε. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η λεπτομέρεια και η ανάλυση καθιστά πιο πειστικούς τους ήρωες του βιβλίου.

"Σκοτεινό Μισό" λοιπόν! Κοφτερό, έξυπνο και καυστικό χιούμορ, ωμές-σκληρές περιγραφές, δράση, ζωντανοί διάλογοι, ατμόσφαιρα θρίλερ και μυστηρίου. Στα συν η διαφορετική γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται σε σημεία που είναι απαραίτητη και έτσι «χρωματίζει» ιδανικά την ατμόσφαιρα της ανάγνωσης.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το "Σκοτεινό Μισό" επανεκδόθηκε. Η αρχική του κυκλοφορία ήταν με διαφορετικό τίτλο και σε άλλη εκδοτική εταιρεία. Στην παρούσα έκδοση βρίσκουμε ένα πετυχημένο εξώφυλλο, όπως και μια εξαιρετική μετάφραση από τον Αντώνη Καλοκύρη.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κατηγορία: Θρίλερ
Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
Σελίδες: 640 / Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Ημερ. έκδοσης: Ιούνιος 2018
ISBN: 978-960-461-841-5

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ο Ξένος / περίληψη:
Ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Ένας άλυτος γρίφος.

Στο πάρκο της Φλιντ Σίτι ανακαλύπτεται το κακοποιημένο πτώμα ενός αγοριού. Καταθέσεις μαρτύρων και αποτυπώματα ενοχοποιούν έναν από τους πιο αγαπητούς κατοίκους της πόλης, τον Τέρι Μέιτλαντ, προπονητή μπέιζμπολ, δάσκαλο, σύζυγο και πατέρα δύο κοριτσιών.

Ο ντετέκτιβ Ραλφ Άντερσον διατάζει να συλληφθεί άμεσα, σε δημόσιο χώρο: στο γήπεδο, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Ο Μέιτλαντ έχει άλλοθι και υποστηρίζει την αθωότητά του, όμως ο Άντερσον και ο εισαγγελέας φέρνουν στο φως στοιχεία DNA που ισχυροποιούν την ενοχή του.

Ο Μέιτλαντ δεν έχει φυσιογνωμία δολοφόνου. Μήπως όμως είναι... διπρόσωπος; Μήπως υπάρχει κάποιος... ξένος;

Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Τη στιγμή που πίστεψα ότι ο Κινγκ ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε στη λογοτεχνία, που υπηρετεί και τόσο αγαπά, ήρθε «Ο ξένος» να με διαψεύσει πανηγυρικά. Ακολουθώντας ένα μοτίβο, μια αλάθητη συνταγή του ακαθόριστου κακού χωρίς πρόσωπο, κατάφερε να ολοκληρώσει ένα ακόμα μυθιστόρημα, που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγωνία. Το ακαθόριστο κακό, είναι αυτό που προκαλεί δυνατά συναισθήματα, γιατί δεν ξέρεις πώς να το αντιμετωπίσεις. Το συναντήσαμε στο "Ντούμα Κη", που πιστεύω ακράδαντα ότι αποτελεί ένα λογοτεχνικό αριστούργημα, το βιώσαμε στα "Χρήσιμα αντικείμενα" και τώρα στον "Ξένο".

Το «συστατικό» είναι απλό: ο μέσος αναγνώστης δεν μένει αμέτοχος στα σεξουαλικά εγκλήματα, συμπάσχει, αγανακτεί, εξοργίζεται. Θέλει με οποιοδήποτε κόστος να πληρώσουν οι ένοχοι ή ο ένοχος. Αυτό το «συστατικό» συνδυαζόμενο με το μεταφυσικό στοιχείο είναι που δημιουργεί μια απίστευτή αλλά και πιστευτή ιστορία. Γιατί το ζεις σε κάθε του σελίδα.

Σε μια μικρή πόλη όπως η Φλιντ Σίτι όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν γίνεται, λοιπόν, οι μάρτυρες να κάνουν λάθος. Τότε πώς γίνεται να βρίσκεται ένα πρόσωπο σε δύο διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα;

Ο Ντετέκτιβ Ράλφ έχει οικογένεια και παιδί, οπότε η υπόθεση τον αφορά άμεσα. Οι σύμφωνες κι έγκυρες μαρτυρίες των κατοίκων που υποδεικνύουν τον Τέρι Μέιτλαντ ως τον μοναδικό ύποπτο, επηρεάζουν τον ντετέκτιβ Ράλφ και τον εισαγγελέα κι οργανώνεται άμεσα η σύλληψη. Είναι γεγονός ότι στις μικρές πόλεις σαν αυτή, η αστυνομία συνεχώς τσεκάρεται, κατακρίνεται ή αποδοκιμάζεται. Είναι λοιπόν θέμα γοήτρου ο Ράλφ να κάνει αυτό που πρέπει, να κάνει τους κατοίκους να νιώσουν ξανά ασφαλείς και να σιγουρευτούν ότι δεν θα υπάρξουν ξανά αθώα θύματα. Είναι όμως ο πιο δημοφιλής προπονητής της πόλης ο δολοφόνος;

Όσο η ιστορία προχωρά, οδηγεί σε αδιέξοδο, όμως φαίνεται καθαρά ότι η πόλη έχει δικάσει και έχει καταδικάσει ήδη τον Μέιτλαντ. Αυτό το καταλαβαίνουμε κι από το αντίκτυπο που έχει όλη αυτή η δοκιμασία στη σύζυγο και στις κόρες του προπονητή. Όλοι απομακρύνονται από δίπλα της καθώς στο μυαλό του μέσου πολίτη είναι κι αυτή συνένοχος στο έγκλημα, καλύπτοντας τον δράστη. Έτσι, η οικογένεια του φερόμενου ως δράστη απομονώνεται. Κι όλα αυτά προτού ακόμα η υπόθεση να φτάσει στα δικαστήρια. Μοναδικό της στήριγμα ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Χάουι.

Ο Ράλφ είναι δίκαιος άνθρωπος, σκαλίζει σε βάθος την ιστορία. Για παράδειγμα πώς γίνεται ο Τέρι Μέιτλαντ, όταν παρουσιάζεται με ματωμένο πουκάμισο, ισχυριζόμενος ότι άνοιξε η μύτη του να ρωτάει που βρίσκεται το πλησιέστερο νοσοκομείο, ενώ ζει σε αυτή την πόλη; Μελετώντας καλύτερα τα στοιχεία, ανακαλύπτει μια σειρά από αντιφάσεις που αντί να τον βοηθήσουν, τον μπερδεύουν χειρότερα. Την ίδια στιγμή ο δικηγόρος του κατηγορουμένου προσλαμβάνει τον Άλεκ Πέλει, πρώην αστυνομικό, για να φέρει στο φως στοιχεία υπέρ της αθωότητας του Τέρι. Σε αυτό το σημείο ο αναγνώστης νιώθει την αγωνία του να κορυφώνεται γιατί αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά σε αυτήν την υπόθεση. Κάτι άλλο συμβαίνει, κάτι, που ούτε ο πιο σκοτεινός νους δεν μπορεί να φανταστεί.

Ο Ράλφ από την πλευρά του θα κάνει τα πάντα για να φτάσει στην αλήθεια. Σε αυτή του την προσπάθεια έχει την αμέριστη υποστήριξη της γυναίκας του αλλά και ενός προσώπου έκπληξη, της Χόλι, από το γραφείο του Finders Keepers. Η Χόλι είναι μια γυναίκα ικανή στο να βρίσκει πράγματα, χαμένα κατοικίδια αλλά και να λύνει πάντως είδους μυστήρια. Δυσκολεύεται στον ύπνο, νιώθει άβολα στις κοινωνικές συναναστροφές αλλά είναι η μόνη που δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη με την πόλη, είναι αμερόληπτη και μπορεί να βοηθήσει. Κάνοντας μια πρόχειρη έρευνα στα μέρη που έχει επισκεφτεί «ο δράστης» τους τελευταίους μήνες, ανακαλύπτει κάτι συγκλονιστικό. Θα την εμπιστευτεί η υπόλοιπη ομάδα που συστήνεται και δουλεύει πυρετωδώς για να λάμψει η αλήθεια;

Η ιστορία διαδραματίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Οκλαχόμα. Η Φλιντ Σίτι και η Καπ Σίτι αποτελούν προϊόντα μυθοπλασίας, κι όμως μοιάζουν τόσο αληθινές που τις έψαχνα πριν καλά-καλά μπω στη δράση του βιβλίου!

Το πρόσωπό της Χόλι είναι γνώριμο από την τριλογία του Κινγκ "Κύριος Μερσέντες" - "Ό,τι βρεις δικό σου" και "Τέλος βάρδιας". Αυτή η συνεργασία μας εκπλήσσει ευχάριστα, αν και ορισμένα κομμάτια θεωρούνται spoiler από όσους δεν έχουν διαβάσει τα τρία προαναφερόμενα βιβλία. Εμένα πάντως μου κίνησε την περιέργεια να διαβάσω όλη την τριλογία, καθώς έχω διαβάσει μόνο το ένα βιβλίο. "Ο ξένος" σε καθηλώνει και σε κάνει μέτοχο όλων των εξελίξεων.

Μέσα από δοξασίες και σκοτεινά οράματα η αλήθεια παρουσιάζεται πιο συγκλονιστική από ποτέ. Κι αυτό ακριβώς είναι που καθιέρωσε τον Κινγκ ανάμεσα στους μεγαλύτερους συγγραφείς του είδους: ενώ τα άλλα βιβλία τα διαβάζεις, του Κινγκ τα ζεις!!!

Φράση που κράτησα: "Συχνά η αλήθεια ήταν κάπως έτσι, ένας θολός κύκλος φωτός πίσω από σύννεφα. Μερικές φορές ξεπρόβαλε, άλλες, τα σύννεφα πύκνωναν και το φως εξαφανιζόταν."


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός
Σελίδες: 672 / Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Ημερ. έκδοσης: Δεκέμβριος 2018
ISBN: 978-960-461-891-0


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Στίβεν Κινγκ είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων. Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα "Κάρι", "Το Αυτό", "Σάλεμς Λοτ", "Το κοράκι", το "Έπος του μαύρου πύργου", "Η λάμψη", "Το πράσινο μίλι", "Μίζερι", "Στάσου πλάι μου", "Καρδιές στην Ατλαντίδα", "Ο θόλος". Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Bram Stoker και Locus, από τη Βρετανική, Αμερικανική και Διεθνή Ένωση Συγγραφέων Τρόμου, με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα και με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των ΗΠΑ, ενώ τo 2016 τιμήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για το Σύνολο του Έργου του. Το 2018 του απονεμήθηκε το σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο PEN.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr