Βιβλιοάποψη: "Το παιδί από τη Γερμανία"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ήρθε η ώρα ο επιθεωρητής Πάτρικ να εγκαταλείψει την ενεργό δράση. Παίρνει, λοιπόν, άδεια πατρότητας, ώστε η αγαπημένη του Ερίκα να αφοσιωθεί επιτέλους στη συγγραφή του καινούργιου της βιβλίου.

Η κατάσταση δεν είναι ωστόσο ιδανική καθώς η Ερίκα δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη δουλειά της. Τα ημερολόγια της μητέρας της από τα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου που πρόσφατα ανακάλυψε της έχουν εξάψει την περιέργεια.

Παράλληλα ο Πάτρικ θα βρεθεί μπλεγμένος, όταν στη Φιελμπάκα γίνεται ένας φόνος. Το θύμα είναι ένας συνταξιούχος καθηγητής ιστορίας, ειδικευμένος στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο όταν μια γηραιά κυρία βρίσκεται επίσης νεκρή. Η λύση δεν μπορεί παρά να κρύβεται στο παρελθόν, καθώς και τα δύο θύματα ανήκαν στον φιλικό κύκλο της μητέρας της Ερίκα. Για να έρθει στο φως η αλήθεια, ο Πάτρικ και η Ερίκα θα δουλέψουν μαζί και θα βυθιστούν σ’ έναν λαβύρινθο οικογενειακών μυστικών και συγκαλυμμένων ενοχών...

Η πέμπτη περιπέτεια του επιθεωρητή Πάτρικ και της Ερίκα.


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Δεν μου έλεγε τίποτα ο τίτλος, ούτε το εξώφυλλο αλλά φαντάζομαι ότι είχε έρθει η ώρα να διαβάσω Λάκμπεργκ! Είναι αλήθεια ότι ο όγκος του βιβλίου με τρόμαξε, φοβήθηκα ότι θα βαρεθώ και θα το παρατήσω στα μισά. Έχω διαβάσει τόσα πολλά με αναφορές στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν ήξερα αν θα αντέξω ακόμα ένα.

Οι φόβοι μου διαψεύστηκαν (ευτυχώς) -εξάλλου δεν έχω ιδέα από τις πράξεις και τα συναισθήματα των Βόρειων χωρών σχετικά με τον πόλεμο. Η Λάκμπεργκ συνθέτει ένα ενδιαφέρον παζλ προσώπων και χαρακτήρων ξεκινώντας από μια παρέα εφήβων του Φρανς, του Έρικ, της Μπίτα και της μητέρας της Ερίκα, Έλσι. Ο αδελφός του Έρικ δεν έχει και μεγάλη συμμετοχή στην παρέα και στις δραστηριότητές τους, αλλά τους παρατηρεί από κοντά, πριν τουλάχιστον πιαστεί αιχμάλωτος των Γερμανών. Ανάμεσα στο τότε και στο σήμερα (σ.σ. το σήμερα είναι γύρω στο 2006, που γράφτηκε το βιβλίο) έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά. Ο Πάτρικ μπορεί να είναι αστυνομικός αλλά η Ερίκα είναι η κεντρική ηρωίδα καθώς όλα τα γεγονότα που διαδραματίζονται σήμερα αφορούν τη μητέρα της.

Μια μητέρα που γνώριζε ως βλοσυρή και απόμακρη, τελείως διαφορετική από την εικόνα μιας αξιαγάπητης, όμορφης και χαμογελαστής έφηβης όπως υπήρξε τότε. Η Ερίκα έχοντας στα χέρια της μόνο κάποια αντικείμενα και ημερολόγια προσπαθεί να ανακαλύψει τη μητέρα της από την αρχή. Ποια να είναι άραγε η ζωή αυτής της «άγνωστης» γι’ αυτήν και την αδελφή της; Γιατί η μητέρα τους ήταν γι'αυτές «μια άγνωστη», που ποτέ δεν τις σκέπασε με ένα μητρικό χάδι, ποτέ δεν τους έδειξε κάποιο ενδιαφέρον πέρα από το να καλύπτει τις καθημερινές τους βιολογικές ανάγκες; Οι κόρες της όμως μεγάλωσαν χωρίς αγάπη κι αυτό φαίνεται να στοιχειώνει περισσότερο τη μεγαλύτερη (Ερίκα), που δεν μπορεί να το ξεπεράσει. Έτσι, αντί να γράφει το βιβλίο της τώρα που ο πατέρας απασχολεί τη μικρή τους κόρη, ανασκαλεύει με μανία το παρελθόν.

Τα πράγματα περιπλέκονται όταν δυο από τους παιδικούς φίλους της μητέρας της βρίσκονται δολοφονημένοι. Τώρα η Ερίκα θα κάνει τα πάντα για να φτάσει στην αλήθεια, ανεξάρτητα με τις έρευνες της αστυνομίας, μια αλήθεια που είναι συγκλονιστική.

Η κοινωνικοπολιτική σύνθεση της Σουηδίας πριν και μετά τον πόλεμο, οι δυνατοί χαρακτήρες (συμπαθείς ακόμα και τους αντιήρωες) και η εντυπωσιακή κλιμάκωση των γεγονότων προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις στον αναγνώστη που θα το διαβάσει. Δεν ξέρω αν το τέλος θα το βρείτε "happy", όπως υπόσχεται το οπισθόφυλλο. Εγώ πάντα νιώθω μια πίκρα στο στόμα όταν μιλάμε για πόλεμο και όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές, δίκαια ή μη. Ένα κομμάτι αυτής της θλίψης μου το άφησε, ως ανάμνηση.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Camilla Lackberg
Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης
Σελίδες: 632
Ημερ. έκδοσης: 18/02/2013
ISBN: 978-960-566-001-7


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Camilla Lackberg (Καμίλα Λέκμπεργ) γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1974 και μεγάλωσε στη Φιελμπάκα, ένα ψαροχώρι, 140 χλμ. περίπου από το Γέτεμποργ. Στη Φιελμπάκα εκτυλίσσονται και όλες οι ιστορίες των βιβλίων της. Από παιδί ήθελε να γίνει συγγραφέας. Μόλις έντεκα χρονών είχε διαβάσει όλα τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Γέτεμποργ και εργάστηκε ως οικονομολόγος για μερικά χρόνια στη Στοκχόλμη. Ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής, το οποίο παρακολούθησε στη Στοκχόλμη, στάθηκε η αφορμή για να αλλάξει καριέρα. Σήμερα τα βιβλία της σειράς με πρωταγωνιστές τη συγγραφέα Ερίκα -το alter ego της Καμίλα- και τον αστυνομικό Πάτρικ ξεπερνούν σε πωλήσεις τα 23.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Μένει στη Στοκχόλμη και είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών. Όλα τα αστυνομικά μυθιστορήματα της Καμίλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr