Βιβλιοάποψη: "Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
«Ψάρεψα τη συγκεκριμένη αγγελία προσπαθώντας να αποφύγω κάποιες άλλες που άφηναν να εννοηθεί ότι πρόσφεραν σκληρή δουλειά, τρέξιμο και ταλαιπωρία: “Ζητείται πωλητής από εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών οικιακών ειδών, ηλικίας έως είκοσι πέντε ετών, με προϋπηρεσία”. Βέβαια, εγώ ήμουν είκοσι οκτώ, αλλά δε βαριέσαι, ποιος ασχολείται... Σχετικά με την προϋπηρεσία το έπαιξα έξυπνα· βρήκα μια εταιρία σχετική με το συγκεκριμένο είδος που έκλεισε πρόσφατα και αυτοχρίστηκα βασικό της στέλεχος των πωλήσεων. Αν με ψυλλιάζονταν, η μισή ντροπή δική μου και τα λοιπά...»

Ένα κοινωνικό δράμα με πρωταγωνιστή τον Οράτιο Χ., αγροκαλλιεργητή και συλλέκτη ρίγανης και σερνικοβότανων. Εγκλωβισμένος σε μια βασανιστική πραγματικότητα, όμηρος σ’ένα σύμπαν που το συνθέτουν επιχειρηματίες του υποκόσμου, τσατσάδες και κάθε είδους εργοδότες.
Ένα βιβλίο περιπλάνησης, χαμένων ελπίδων και ουτοπικών επιδιώξεων, στο πλαίσιο μιας απλής επιβίωσης.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Πέτρος Χατζησωτηρίου)
Να λοιπόν που έχουμε κι ένα prequel (το ίδιο θέμα να διατρέχει περισσότερα του ενός πονήματα) από Έλληνα συγγραφέα, κάτι που δεν συναντούμε συχνά είναι η αλήθεια. Παρακολουθούμε λοιπόν και πάλι τον Οράτιο Χ. (που γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο του Καραναστάση) να προσπαθεί να λύσει το εργασιακό του πρόβλημα. Διάφορες πιθανές κι απίθανες καταστάσεις κατακλύζουν τη ζωή του πρωταγωνιστή δοσμένες πάντα με χιούμορ και σαρκασμό. Στις σελίδες του ευσύνοπτου αυτού βιβλίου θα συναντήσουμε οικείες καταστάσεις, που σίγουρα όλοι είτε ζήσαμε οι ίδιοι, είτε γνωρίζουμε από κοντινά μας πρόσωπα. Αυτό σίγουρα εκτοξεύει το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε μεγάλα ύψη.

Οι καταστάσεις που επιλέχθηκαν να περιγραφούν, δίνουν τη δυνατότητα στον συγγραφέα αφ'ενός να προκαλέσει το γέλωτα στον αναγνώστη με τις ατάκες που ξεπηδάνε απροειδοποίητα από το κείμενο κι αφ'ετέρου να κάνει κι ένα πικρό σχόλιο πάνω σε μείζονα θέματα της σύγχρονης Ελληνικής πραγματικότητας. Η ανεργία, η εκμετάλλευση του εργαζομένου από τα αφεντικά, η δυσκολία των διαπροσωπικών σχέσεων είναι τα κυριότερα θέματα που μπαίνουν κάτω από το ανελέητο χιούμορ του Καραναστάση.

Ο προσανατολισμός του βιβλίου γύρω από το χιούμορ κι ο τρόπος που αποδίδεται, θυμίζει έντονα τον τρόπο του Γιούνασον. Αν δεν προσπάθησε ευθέως να τον μιμηθεί, είναι σίγουρο ότι ο συγγραφέας έχει έντονα επηρεαστεί από τον Σουηδό ομότεχνό του. Μια διαφορά που συνηγορεί προς την δεύτερη εκδοχή είναι ότι ο Γιούνασον θίγει ένα θέμα τη φορά με μια κεντρική ιστορία, ενώ ο Καραναστάσης θίγει περισσότερα θέματα κι απλά κρατάει ίδιο τον πρωταγωνιστή.

Κάτι που σίγουρα πρέπει να επισημανθεί, είναι το θέμα του τίτλου. Μια που δεν υπάρχει (σχεδόν) τίποτα σεξουαλικό κι οπωσδήποτε καμία κότα στο βιβλίο, πολλοί θα σπεύσουν να μιλήσουν για παραπλάνηση από τον συγγραφέα. Κι ακριβώς στο σημείο αυτό είναι που πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο τίτλος εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της ιλαρότητας, που διατρέχει όλο το βιβλίο. Σχηματικά θα λέγαμε «σας κάνω πλάκα κι αυτό αρχίζει απ’ τον τίτλο». Μην ξεχνάμε ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί (άτυπη έστω) συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου, όπου το χιούμορ στον τίτλο ήταν πιο ξεκάθαρα αντιληπτό. Γιατί όχι κι εδώ;

Το βιβλίο τελειώνει κάπως εσπευσμένα με εσκεμμένα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τον πρωταγωνιστή, κάτι που δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι θα ακολουθήσει και τρίτο βιβλίο που θα αφορά τον Οράτιο Χ. και τη ζωή του. Έχοντας απολαύσει το χιούμορ του συγγραφέα στα δύο πρώτα, περιμένουμε με αδημονία και το επόμενο.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Βασίλης Καραναστάσης
Σελίδες: 172 / Διαστάσεις: 14Χ21
Ημερ. έκδοσης: Απρίλιος 2019
ΙSBN: 978-618-5307-64-6


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Βασίλης Καραναστάσης. Ο συγγραφέας είναι ενήλικος.

Του αρέσει να διαβάζει Σελίν και να βλέπει ταινίες του Μπουνιουέλ.

Απεχθάνεται την υποκρισία, τη χλιαρή μπίρα και το γιαούρτι με 2% λιπαρά.

Από τις εκδόσεις Πνοή κυκλοφορούν τα βιβλία του «Έγκλημα και ταλαιπωρία» και «Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας».
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr