Βιβλιοάποψη: "Φιλήμων ο ερευνητής του μεταφυσικού"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ο Φιλήμων Σαμπάκος είναι ένας άνθρωπος άλαλος εκ γενετής, ο οποίος αποφάσισε να ασχοληθεί με την ιδιωτική έρευνα. Τα ανήσυχα βήματά του τον έφεραν στον ασταθή και παράξενο κόσμο του μεταφυσικού, όπου και απέκτησε μεγάλη φήμη ανά την Ελλάδα. Έχουν δει πολλά τα μάτια του: απαγωγές από εξωγήινους, εξαφανίσεις χωρίς ίχνη, στυγερές δολοφονίες, τέρατα της λαογραφίας και ταραγμένα μυαλά.

Στο παρόν βιβλίο γράφω όσες υποθέσεις του μου περιέγραψε μέχρι τώρα, υπογράφοντας στις γλαφυρές, χειρόγραφες επιστολές του με το ψευδώνυμο Μερακλής Πουαρό. Ζήτησε από εμένα και τους αναγνώστες του βιβλίου να έχουμε ανοιχτό μυαλό και πάθος για την περιπέτεια, απαραίτητους οδηγούς στις αχαρτογράφητες περιοχές που θα μας ταξιδέψει.



Η άποψή μου:
(γράφει ο Βαγγέλης Τάτσης)
Ο ήρωας του Ευάγγελου Ιωσηφίδη, Φιλήμων Σαμπάκος, άλαλος εκ γενετής και ανήσυχο πνεύμα εκ φύσεως, εργάζεται ως ιδιωτικός ερευνητής στον ασταθή και παράξενο χώρο του παραφυσικού.

Πρόκειται για ιστορίες οι οποίες διέπουν τη λαογραφική οπτική, δημιουργώντας μία διττή κατάληξη σαν την κεφαλή του ιανού. Από την μία, υπάρχει πολύ μεγάλη φαντασία και από την άλλη, η δυσκολία του εγχειρήματος να επιτευχθεί μία ρεαλιστική διάσταση.

Τα καλά στοιχεία του βιβλίου είναι αρκετά. Σημειολογικά αναφέρω τα μικρά σε εκτάσεις διηγήματα με την εξαιρετική γραφή, που δεν αφήνει κενά σημεία ή παραλείψεις σε κανένα σημείο τους. Η σκέψη του συγγραφέα -στο να είναι άλαλος ο ήρωάς του- δίνει μία διαφορετική οπτική στο βιβλίο και καθιστά τον ήρωα εξαιρετικά ενδιαφέρων. Αρκετές στιγμές, διαβάζοντας τα κείμενα θεωρείς ότι μπορεί να υπάρχουν ψήγματα τουλάχιστον ρεαλισμού σε ορισμένες από αυτές τις υποθέσεις.

Όπως και να'χει, ο αναγνώστης διαβάζει τα κείμενα με ευχαρίστηση και όχι προβληματισμό. Ρεαλιστικές ή μη, οι ιστορίες του δεν έχει καμία σημασία καθώς οι σελίδες του αφήνουν τη μία την άλλη με μία ευχάριστη, στο τέλος, αίσθηση. Πώς θα ήταν ο Φιλήμων σε μόνο μία ιστορία, που θα πλαισιώνει αρκετές σελίδες αφήνοντας πίσω τα απλά, μικρά διηγήματα; Αυτό σίγουρα μπορεί να το απαντήσει μόνο ο συγγραφέας.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Παράξενος Ελκυστής
Συγγραφέας: Ευάγγελος Ιωσηφίδης
Σελίδες: 240
Ημερ. έκδοσης: Μάρτιος 2019
ISBN: 978-618-84188-1-3


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Βαγγέλης Ιωσηφίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1990. Μεγάλωσε σε ένα χωριό της Δράμας, τους Σιταγρούς, και έχει αποφοιτήσει από τη σχολή Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα ασχολείται με το σκάκι ως αθλητής και προπονητής. Ενδιαφέροντά του είναι τα ταξίδια, η λογοτεχνία και η στιχουργική και του αρέσει να ανακαλύπτει νέους κόσμους μέσα από βιβλία και ταινίες.

Διατηρεί ιστολόγιο στο διαδίκτυο, όπου αρθρογραφεί τακτικά.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr