10 ερωτήσεις στον Δημήτρη Σίμο

Με αφορμή το βιβλίο «Τυφλά ψάρια», η Λιάνα Τζιμογιάννη ρώτησε τον συγγραφέα Δημήτρη Σίμο...

Το αφιέρωμα της σελίδας μας και η άποψη της Κατερίνας Βερίγκα για το βιβλίο εδώ. Το δελτίο Τύπου για το βιβλίο εδώ.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
1. Σε μάθαμε με «Τα Βατράχια», δηλαδή κατευθείαν σε σκοτεινά νερά, και χωρίς σωσίβιο. Ήξερες κολύμπι;
Δ.Σ.: Ήξερα τα θεωρητικά, π.χ. πώς να κάνεις σωστά ύπτιο, ελεύθερο, ανά τρεις χεριές μια ανάσα, αλλά δεν είχα κολυμπήσει ποτέ. Σαν μάθημα οδήγησης, με σβηστό αμάξι.

2. Πώς ένιωσες με την θετικότατη αντίδραση του κόσμου; Περίμενες κάτι τέτοιο;
Δ.Σ.: Ήξερα πως είναι έξυπνο και διαφορετικό κείμενο. Ήμουν ικανοποιημένος με τον εαυτό μου και πια ξέρω πως αυτό είναι το δικό μου μέτρο, αν έχω ικανοποιήσει τα δικά μου απαιτητικά πλάνα, τότε κάτι καλό θα γίνει.

3. Οξυδερκής... Υπερ-παρατηρητικός... Σαρκαστικός... Ικανότατος στη δουλειά του... Για να δημιουργήσεις τον αστυνόμο Χρήστο Καπετάνο, δανείστηκες στοιχεία από άλλους ήρωες; Για παράδειγμα τον Ηρακλή  Πουαρό, Σέρλοκ Χολμς κ.α.
Δ.Σ.: Θα έλεγα πως συνειδητά όχι, σίγουρα υποσυνείδητα κάτι-κάπου θα υποβόσκει από τα αναγνώσματά μου, αλλά δεν σκέφτηκα ποτέ: "Α, τι επιτυχία έκανε ο Σέρλοκ Χόλμς, ας τον αντιγράψω"! Ήθελα από την αρχή να φτιάξω τον ήρωα της διπλανής πόρτας. Μια ρεαλιστική υπενθύμιση προς τους εαυτούς μας, πως κι εμείς μπορούμε να γίνουμε ένας "αστυνόμος Καπετάνος".

4. Γιατί επέλεξες τη Χαλκίδα ως τόπο αναφοράς; Και γιατί ως εποχή καθόρισες τον χειμώνα και όχι άλλη;
Δ.Σ.: Γοητεύομαι από τις φυσικές ομορφιές της ελληνικής επαρχίας και των νησιών. Η Χαλκίδα είναι ένα ιδιαίτερο μέρος. Ένα μέρος που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως προάστιο της Αθήνας και συγχρόνως να εντοπίσεις όλα τα κοινωνικά γνωρίσματα της μικρής κοινωνίας. Αυτό ήθελα να εκμεταλλευτώ: το "τόσο κοντά" αλλά και συγχρόνως το "τόσο μακριά από το μητροπολιτικό κέντρο". Η Εύβοια, ως γνωστόν, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας μας. Οι δυνατότητες και οι προοπτικές της εξέλιξης μιας αστυνομικής σειράς σε νησί με γοήτευσαν από την αρχή. Η δεύτερη ιστορία του αστυνόμου Καπετάνου μάλιστα, εξελίσσεται σε Χαλκίδα-Κάρυστο. Για άλλη μια φορά όμως, επιμένω στην ατμόσφαιρα. Έχεις επισκεφτεί νησί χειμώνα υπό βροχή; Το καλύτερο αστυνομικό τοπίο!

5. Τι σε δυσκόλεψε στο να αποτυπώσεις τις δύο υποθέσεις-ιστορίες στο χαρτί;
Δ.Σ.: Θα έλεγα πως με μια καλή σκαλέτα και σωστή οργάνωση οι δυσκολίες ξεπερνιούνται.

6. Όταν γράφεις, ακούς μουσική ή είσαι συγκεντρωμένος στη συγγραφή;
Δ.Σ.: Ακούω πάντα μουσική και τα δυο βιβλία είναι γραμμένα υπό τους ήχους του soundtrack του "True detective".

7. Βρίσκεις χρόνο να διαβάζεις; Κι αν ναι, αυτή την περίοδο ποιο βιβλίο έχει κερδίσει την προσοχή σου;
Δ.Σ.: Διαβάζω πάντα και παντού. Αυτή την περίοδο, διαβάζω τον Επίμονο Κηπουρό, του John Le Carre.

8. Πιστεύεις πως τα social media σε βοήθησαν στο να γίνεις γνωστός; Ποια η σχέση σου με αυτά;
Δ.Σ.: Σε καμία περίπτωση. Τα social media είναι απλά ένας τρόπος να ενημερώνεις τους ανθρώπους για τις δράσεις σου. Συμβάλουν σε αυτό και μόνο. Τα χρησιμοποιώ ως μέσο διασκέδασης και ενημέρωσης.

9. Να περιμένουμε σύντομα το τρίτο βιβλίο της σειράς «Σκοτεινά Νερά»; Και μήπως θα εκτυλίσσεται σε διαφορετικό μέρος; Ρωτάω καθώς στα «Τυφλά ψάρια» στο τέλος, ο αστυνόμος μας αποφασίζει να επισκεφτεί την αδερφή του στην Αθήνα...
Δ.Σ.: Αυτό που έχω να αποκαλύψω για το τρίτο βιβλίο, είναι πως θα έχουμε μια τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα. Καλοκαίρι, ζέστη και πολλές διακοπές ρεύματος...

10. Έχεις σκοπό να γράψεις και κάτι άσχετο με Καπετάνο;
Δ.Σ.: Έχω και θα γράψω, αλλά προέχει η τρίτη ιστορία του Καπετάνου, που θα ξεσηκώσει και αφυπνίσει (ελπίζω) το αναγνωστικό κοινό.



Καλά ταξίδια να έχουν τα Σκοτεινά Νερά κι εμείς μαζί τους!!!
(©Λιάνα Τζιμογιάννη για τα Βιβλιοσημεία)
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr