Βιβλιοάποψη: "Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ένα παραδοσιακό παραμύθι όπως το αφηγείται ο Χόρχε Μπουκάι και το εικονογραφεi ο Γκούστι.

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ! ΘΑΡΡΟΣ ΘΕΛΕΙ!

Από τότε που ήμουν μικρός είχα μια απορία:
Πώς γίνεται ένα ζώο τόσο δυνατό
όσο ο ελέφαντας του τσίρκου
να κάθεται αλυσοδεμένος
σ’ένα τόσο δα ξυλαράκι,
καρφωμένο στην άμμο;




Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας αποτελεί μέρος της συλλογής διηγημάτων «Να σου πω μια ιστορία» του Χόρχε Μπουκάι. για ενήλικες. Όπως συμπεραίνω, οι αιτίες που κυκλοφόρησε και σε παιδικό βιβλίο, είναι η απήχηση που είχε και η αίσθηση που αφήνει.

Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας ήταν και η πρώτη μου επαφή με τον συγγραφέα και μάλιστα το είχα βρει ως απόσπασμα σελίδας, που μιλούσε για τη δύναμη της θέλησης. Αμέσως γοητεύτηκα! Ένιωσα δάκρυα να ανεβαίνουν στα μάτια μου. Διάβασα το απευθείας κείμενο στην κόρη μου, μη μπορώντας να κρύψω την συγκίνησή μου και αρκετά χρόνια μετά -όταν το βρήκα εικονογραφημένο- το πήρα για τον μικρό μου γιο.

Θεωρώ ότι αποτελεί μια τόνωση αυτοπεποίθησης και όσο πιο μικρός το διαβάσεις και τ'αφήσεις να περάσει μέσα σου, τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει όλη η ζωή σου! Το προτείνω σε όλους, σε μικρούς και σε μεγάλους, που τα αδιέξοδά τους και η απογοήτευσή τους βρίσκονται στον υπερθετικό βαθμό. Δεν είναι ποτέ αργά για να αλλάξεις προς το καλύτερο. Κι αν ένα βιβλίο μπορεί να σε αλλάξει, πρέπει να του δώσεις την ευκαιρία!

Στην εικονογράφηση κυριαρχεί το καφέ και το γκρίζο, χρώματα που μας βοηθούν να αντιληφθούμε τον ψυχισμό του ελέφαντα, που είναι με αλυσίδες. Όλοι θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, έτσι δεν είναι; Γιατί να αποτελεί εξαίρεση ένας ελέφαντας; Αυτό όμως που με τραβά περισσότερο στις εικόνες, είναι ότι δίνουν την αίσθηση ενός ζωγραφικού πίνακα, πράγμα που σπάνια συναντάμε σε παιδικό βιβλίο!

Η αφήγηση γίνεται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού και με αυτό τον τρόπο καταφέρνει ο συγγραφέας να δώσει ζωντάνια κι αμεσότητα στο λόγο του. Εξάλλου, ο κύριος στόχος είναι οι μικροί αναγνώστες, που διαμορφώνουν ακόμα την προσωπικότητά τους. Μου αρέσει ιδιαίτερα η φράση: «Όταν ήμουν πέντε ή έξι χρονών, πίστευα ακόμα ότι οι μεγάλοι τα ήξεραν όλα», γιατί πράγματι έτσι είναι τα μικρά παιδιά -βλέπουν τους μεγαλύτερους σαν παντογνώστες. Η πραγματικότητα όμως είναι πως σε όλες τις ηλικίες πάντα μαθαίνουμε, αρκεί να μην έχουμε παρωπίδες και να είμαστε ανοιχτοί στη γνώση.

Το βιβλίο διακατέχεται από αλήθειες που πρέπει να λέγονται -αυτός είναι και ο λόγος που το λάτρεψα και πάντα λατρεύω τα παιδικά βιβλία, τα οποία με έναν απλό τρόπο μπορούν να πουν πολλά. Είναι αυτό το λιτό ύφος του, που μπορεί να αγγίξει τις παιδικές ψυχές και να τις κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να εξελιχθούν. Αυτό δεν είναι και το ζητούμενο της ζωής; Να αφουγκραστούμε τον εαυτό μας, να αναζητήσουμε λύσεις και να προχωρήσουμε με αισιοδοξία και πίστη. Αν λοιπόν κάποιος με ρωτήσει "τι χρειάζεται ένα μικρό παιδί για να μεγαλώσει σωστά", θα πω ότι εκτός από αγάπη -που είναι τα πάντα!- χρειάζεται πίστη στον εαυτό του και δε βρίσκω αυτή τη στιγμή καλύτερό βιβλίο για να του φυτέψει αυτόν τον σπόρο της πίστης! Γι'αυτό, σε κάθε ευκαιρία μιλάω γι'αυτό και φέρομαι σαν να μιλάω όχι για βιβλίο, αλλά για ένα ανεκτίμητο έργο τέχνης, ένα αριστούργημα!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Χόρχε Μπουκάι
Εικονογράφηση: Γκούστι
Μετάφραση: Κρίτων Ηλιόπουλος
Σελίδες: 36
Ημερ. έκδοσης: Ιούνιος 2011
ISBN: 978-960-8397-44
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr