Βιβλιοάποψη: "Το τέλος όλων των δρόμων"

---Δημοσίευση: 28/07/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Όταν ο κόσμος καταστράφηκε από τον πυρηνικό πόλεμο, ο Νόα ήταν από τους τυχερούς που σώθηκαν στα καταφύγια. Στην επιφάνεια της Γης, το 99% του πληθυσμού πέθανε τις πρώτες κιόλας εβδομάδες από τη ραδιενέργεια, τις αρρώστιες και τις συμπλοκές που έκαψαν τον πλανήτη απ’ άκρη σ’ άκρη. Ήταν όμως πράγματι τυχερός;
Δέκα χρόνια μετά, τη Γη πλέον λυμαίνονται οι μολυσμένοι -ένα τους δάγκωμα, ίσως μόνο και ένα άγγιγμά τους, είναι αρκετό για να μεταδώσει την ίδια κτηνώδη τρέλα σε οποιονδήποτε. Αν πάλι τους αποφύγεις, μπορεί να πέσεις πάνω σε κανίβαλους, ή σε εξαγνιστές, τις πάνοπλες ομάδες που έχουν σκοπό να σκοτώσουν όλους τους επιζώντες, ή σε μεταλλαγμένα πλάσματα που κρύβονται στο σκοτάδι, ή απλώς σε άλλους περιπλανώμενους σαν κι εσένα, που θα σε σκοτώσουν μόνο και μόνο για να σου πάρουν τα παπούτσια. Τυχεροί, τελικά, ίσως ήταν αυτοί που πέθαναν πρώτοι στον τελευταίο Μεγάλο Πόλεμο.
Όμως ο Νόα θα ανακαλύψει και κάτι που δεν πίστευε ότι θα έβρισκε ποτέ: μία κοινότητα που θέλει να επιβιώσει, που έχει όνειρα και φιλοδοξίες. Μία κοινότητα με κανονικούς ανθρώπους που δεν το βάζουν κάτω. Μόνο που τότε ξεσπά η καταστροφή. Ο Νόα και οι νέοι του φίλοι θα βρεθούν μπροστά στον απόλυτο κίνδυνο της οριστικής εκμηδένισης. Και στην αποκάλυψη ενός τερατώδους μυστικού -ενός μυστικού που θα τους φέρει στα άκρα. Η Γη έχει πεθάνει. Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο που μπορούσε να της συμβεί.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Γιάννης Θεοχάρης)
Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, αφάνισε το ενενήντα εννέα τοις εκατό των ανθρώπων. Ο Νόα, με το υπόλοιπο 1%, που κατάφερε να διασωθεί, κρύφτηκε σε ένα καταφύγιο.

Στη μικρή πόλη Χέλενα (από το αγγλικό hell, που σημαίνει κόλαση), δέκα χρόνια μετά την καταστροφή, θα κάνουν την εμφάνισή τους οι μολυσμένοι, γνωστά σε όλους μας, σαν ζόμπι. Ο Νόα, η Τζέμα, καθώς και άλλοι που κατάφεραν να σωθούν, θα συνειδητοποιήσουν πως περισσότερο τυχεροί στάθηκαν αυτοί που σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια του πολέμου...

Είναι η πρώτη ή η δεύτερη φορά που διαβάζω κάτι δυστοπικό. Δεν θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου λάτρη του συγκεκριμένου λογοτεχνικού είδους. Ίσως επειδή δεν θέλω να μάθω τι μας επιφυλάσσει το μέλλον και θέλω να ζω τις στιγμές, το τώρα.

Ο γνωστός Έλληνας συγγραφέας (με το ψευδώνυμο John Killian) δεν κατάφερε σε αυτό το πέμπτο βιβλίο να μου δώσει ιδιαιτέρως έντονες συγκινήσεις. Περίμενα πολλά περισσότερα, από έναν δημιουργό, του οποίου τα προηγούμενα τέσσερα έργα ήταν εξαιρετικά! Σε αυτό το άκρως δυστοπικό μυθιστόρημα, βλέπουμε την προσπάθεια του Νόα να ξεφύγει από τους νεκροζώντανους (πολύ ξεπερασμένη πλέον η σύλληψη με τα ζόμπι!) και να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες που έχει, για να συναντήσει ξανά κάποια αγαπημένα του πρόσωπα.

Παρόλο που ο όγκος του βιβλίου είναι σε "φυσιολογικά" (για μένα) πλαίσια, διέκρινα αρκετά σημεία που θα μπορούσαν να απουσιάζουν. Διάφορες περιγραφές από την πόλη, από τον τρόπο κατασκευής κάποιων κτιρίων και του καθολικού ναού της Αγίας Ελένης, όπως και πολλές αναφορές γύρω από όπλα (μαζί με τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του καθενός), ήταν κάποιες από τις λεπτομέρειες σε σελίδες που προσπερνούσα κάπως βιαστικά και αδιάφορα. Η ξέφρενη δράση που υπήρχε στα παλαιότερα βιβλία του Killian δεν υπήρχε στο παρόν έργο. Ο Νόα, περιέγραφε τις προσπάθειές του, όμως από τη μέση του βιβλίου κι έπειτα άρχισα να χάνω το ενδιαφέρον μου για την εξέλιξη της ιστορίας.

Οφείλω όμως, να επισημάνω το πλούσιο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, καθώς διέκρινα μέσα στο κείμενο λέξεις που σπανίως (πλέον) συναντώ σε σύγχρονες κυκλοφορίες και από συγγραφείς που έχουν μεγαλύτερη βιβλιογραφία από τον ίδιο. Γενικά, το παρόν πόνημα πιστεύω πως είναι το πιο αδύναμό του, από τα πέντε που ανήκουν στη σειρά "Στα άκρα", καθώς το δυστοπικό κλίμα δεν με τύλιξε ούτε μία στιγμή.

Για το τέλος, ο Killian δεν είχε να μου προσφέρει κάποια συγκλονιστική αποκάλυψη/ανατροπή. Ήταν αρκετά προβλέψιμος ο τρόπος, με τον οποίο ξετύλιξε την ιστορία του.

Σε πολύ ρηχά νερά, κινείται το νέο πόνημα του γνωστού Έλληνα συγγραφέα. Εάν θελήσω να διαβάσω (ξανά) κάτι δικό του (ως την επόμενη χρονιά που λογικά θα εκδόσει κάτι καινούργιο), θα προτιμήσω να θυμηθώ κάποια παλιά του ιστορία, ίσως τα εξαιρετικά "Πειράματα"! Στα συν ο πανέμορφος και καλόγουστος σχεδιασμός του εξωφύλλου, που είναι απολύτως ταιριαστός με την πλοκή του βιβλίου.


Στοιχεία βιβλίου:
Σειρά: Στα άκρα #5
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: John Killian
Σελίδες: 392
Ημερ. έκδοσης: Ιούλιος 2023
ISBN: 978-960-507-173-8


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Πίσω από το όνομα John Killian βρίσκεται ένας γνωστός Έλληνας συγγραφέας. Η σειρά περιπετειωδών θρίλερ "Στα άκρα", που ξεκίνησε με το μπεστ σέλερ "Νεκρή πόλη", θα φιλοξενήσει και άλλα μυθιστορήματά του, που όλα τους διαδραματίζονται στην Αμερική.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr