Βιβλιοάποψη: "Ο τοίχος με τις ανεμώνες"

---Δημοσίευση: 24/01/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μετά τον «Κήπο με τους Υάκινθους», το δεύτερο βιβλίο της σειράς ταράζει ξανά την ήσυχη ζωή του Ντόβχερστ.

Η Έλεν Κουίν είναι νέα, όμορφη, δημοφιλής και, πλέον, νεκρή. Πολύ χαρούμενη για να έχει αυτοκτονήσει, πολύ συμπαθής για να θέλει κάποιος να τη σκοτώσει, θα πουν οι συγγενείς της και θα έχουν δίκιο, καθώς η Αστυνομία δυσκολεύεται να βρει το παραμικρό στοιχείο που να εξηγεί τον θάνατό της. 
Η αρχιφύλακας Λόρεν Γουότερστον καλείται να ρίξει φως στον θάνατο μιας γυναίκας που φαίνεται πως κανείς δεν ήξερε πραγματικά. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανακάλυψη του πτώματος στον Κήπο με τους Υάκινθους και με την εκδίκαση της υπόθεσης, στην οποία θα αναγκαστεί να καταθέσει ψευδώς, να πλησιάζει, η Λόρεν προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ισορροπήσει. Ανάμεσα σε μια σχέση που εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να διαχειριστεί και με την πιο δύσκολη υπόθεση της καριέρας της μπροστά της, αναζητά την απάντηση στο ερώτημα: Πώς μια γυναίκα ευτυχισμένη και αγαπητή σε όλους βρίσκεται ξαφνικά κρεμασμένη στην κρεβατοκάμαρά της;


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Οι ευφάνταστοι τίτλοι που συνοδεύονται από τα ωραία εξώφυλλα είναι κάτι που σε τραβά με την πρώτη ματιά. Στο δεύτερο μέρος της σειράς, η συγγραφέας προειδοποιεί ότι υπάρχει spoiler, αν δεν έχεις διαβάσει το πρώτο βιβλίο και καλά κάνει γιατί αυτό σταματάει τον οποιονδήποτε, που δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί. Από την άλλη, εμείς οι γνώστες, από τη μια φρεσκάρουμε την παλιά υπόθεση, που όπως καταλαβαίνουμε, ταλαιπωρεί ακόμα την πρωταγωνίστρια, αρχιφύλακα Λόρεν Γουότερστον και από την άλλη, παρακολουθούμε με αγωνία τη νέα της περιπέτεια.

Δυναμική, ανεξάρτητη και σε σχέση με το αφεντικό -είτε το εγκρίνουν κάποιοι, είτε όχι- η Λόρεν βρίσκει το αντίστοιχό της στο θύμα, που υπήρξε επίσης μια δυναμική, πλην όμως εσωστρεφής γυναίκα. Η αρχιφύλακας δεν μπορεί να κλείσει την υπόθεση χωρίς να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα. Γιατί μια γυναίκα δυναμική και πετυχημένη να θέλει να τερματίσει τη ζωή της; Μήπως τελικά πίσω της κρύβεται ένας καλά καλυμμένος δολοφόνος;

Η υπόθεση μπερδεύεται όσο προχωράει, και η Λόρεν παθιάζεται. Προτρέπει τους συναδέλφους της να ψάξουν όλα τα ενδεχόμενα. Εξάλλου, τίποτα δεν μένει κρυφό σε μια μικρή πόλη. Στα προσωπικά της, ο σύντροφός της προτείνει συγκατοίκηση, που η Λόρεν δέχεται με κάποιο δισταγμό. Πραγματικά δεν ξέρει αν είναι έτοιμη γι'αυτό το βήμα, μα δεν προβάλλει μεγάλη αντίσταση. Στα επαγγελματικά της, εξετάζει τον περίγυρο της θανούσης -την οικογένεια, την αδερφή της που κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα, τους συνεργάτες, ακόμα και τους πρώην συναδέλφους. Και δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς. Με εξαιρετική υπομονή και επιμονή πλησιάζει γείτονες και φίλους, αλλά τελικά αποκαλύπτεται ότι η υπόθεση δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται.

Το θύμα, η Έλεν κρατάει ασφυκτικά μακριά τους πάντες από την προσωπική της ζωή, έστω κι αν στη δουλειά της είναι ο πλέον πιο αποδοτικός και πρόσχαρος άνθρωπος. Τι γνωρίζουν όμως γι'αυτήν πραγματικά οι φίλοι της; Η κοπέλα, οικιακή βοηθός, που μπαινοβγαίνει σπίτι της; Ο συνάδελφος και ανταγωνιστής της; Σύμφωνα με αυτούς η Λόρεν ήταν αρκετά φιλόδοξη και πετυχημένη για να αποβεί στη μοιραία πράξη. Η αρχιφύλακας πρέπει να αναπλάσει στο μυαλό της την ιστορία και το τι μεσολάβησε πριν και μετά τον θάνατο, ώστε να καταλήξει σε λογικό συμπέρασμα. Στην προσπάθειά της αυτή παραμελεί ακόμα και τον σύντροφό της.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κλασικό αστυνομικό, χωρίς αιματηρές συγκρούσεις και αναφορές που συνηθίζονται τον τελευταίο καιρό, οπότε μπορούν να το διαβάσουν και όσοι αρέσκονται σε πιο ήπια αναγνώσματα. Παρά τις σχεδόν 600 σελίδες του, οι διάλογοι είναι φυσικοί και η υπόθεση ρέει σαν νερό. Οι χαρακτήρες είναι άρτιοι, εξοργίζονται, μαλώνουν, δρουν, αισθάνονται και δεν είναι χάρτινοι. Από τον πιο μικρό σε εμφάνιση, μέχρι την πρωταγωνίστρια παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό είναι και το κυριότερο στοιχείο που με τράβηξε, τόσο σε αυτό, όσο και στο προηγούμενο βιβλίο. Έχω μια αίσθηση μάλιστα ότι το δεύτερο μέρος είναι πολύ πιο δυναμικό από το πρώτο. Σε αναγκάζει να πάρεις θέση. Για παράδειγμα, μπορεί να μη συμφωνώ με όλες τις κινήσεις της πρωταγωνίστριας αλλά την κατανοώ.

Το μόνο πράγμα που με ξένισε ήταν ο πρόλογος. Ξέρω ότι σκοπός του είναι να ιντριγκάρει τον αναγνώστη, να συνεχίσει την ανάγνωση, αλλά ολοκληρώνοντας το βιβλίο, κατάλαβα ότι ο πρόλογος δε χρειαζόταν. Εμένα δεν μου πρόσθεσε κάποια ξεχωριστή πινελιά, όπως θα ήθελα. Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη έρχεται στο τέλος, κάτι που μας προετοιμάζει για ύπαρξη τρίτου μέρους. Φυσικά και το περιμένω με ανυπομονησία...


Διαβάστε εδώ την άποψη της Χρύσας για το ΒΙΒΛΙΟ 1 της τριλογίας.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Εύη Φρυγανά
Σελίδες: 540
Ημερ. έκδοσης: 2022
ISBN: 978-960-621-809-5
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr