Αφιέρωμα στον Μάνο Γαβρά

---Δημοσίευση: 27/01/2023---
Φιστίκιος Ι - Οι φίλοι με φωνάζουν Φιστίκη / περίληψη:
Γεια σας, μικροί και μεγάλοι μου φίλοι!
Το όνομα μου είναι Φιστίκιος ο Αιγινήτης και, όπως βλέπετε, είμαι ένα πανέμορφο αγόρι, με μεγάλα μπράτσα, που όλοι με θαυμάζουν και θέλουν να μου μοιάσουν και που η Αφροδίτη, η ωραία του σχολείου, με θέλει τρελά αλλά εγώ της το παίζω δύσκολος. Παιδί-είδωλο δηλαδή ένα πράγμα... και μετά ξύπνησα! Η τραγική αλήθεια είναι ότι ούτε διάσημος είμαι, ούτε μπρατσαράς, ούτε η Αφροδίτη με θέλει και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είμαι και κοντός από πάνω. Παιδί-ατύχημα δηλαδή ένα πράγμα. Πανέμορφος, ωστόσο. Αυτό δεν το διαπραγματεύομαι.
Εγώ όμως δεν το βάζω κάτω. Σε αυτό το βιβλίο, προκειμένου να εντυπωσιάσω την Αφροδίτη, ακόμα και στον Λαβύρινθο θα μπω για να παλέψω με τον ίδιο τον κύριο Μινώταυρο αυτοπροσώπως. Ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πάρω μέρος και θα αγωνιστώ ενάντια στους μεγαλύτερους αθληταράδες της αρχαίας Ελλάδας. Ακόμα και στον Όλυμπο θα φτάσω για να κλέψω τα φτερά του θεού Ερμή, ώστε να πετάξω και να φτάσω μια ώρα αρχύτερα στην καρδιά της αγαπημένης μου Αφροδίτης. Απλά καθημερινά πράγματα δηλαδή. Εσείς τι λέτε; Θα τα καταφέρω; Για να δούμε...


Στοιχεία βιβλίου Ι:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Graphic Novel - Κόμικς
Συγγραφέας: Μάνος Γαβράς
Εικονογράφηση: Μαργαρίτα Ζεβελάκη
Ηλικία: Για παιδιά 7-8, 9-11 ετών
Σελίδες: 136 / Διαστάσεις: 14.5 x 21 cm
Ημερ. έκδοσης: 21/06/2018
ISBN: 978-618-01-2624-2

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Φιστίκιος ΙΙ - Αρχαία Ελλάδα, έχεις ταλέντο / περίληψη:
Μπορεί στο πρώτο βιβλίο να μην κατάφερα να γίνω ήρωας και να κερδίσω την καρδιά της όμορφης Αφροδίτης, αλλά πίσω έχει ο Φιστίκης την ουρά! Δεν το βάζω κάτω εγώ. Ακούσατε τα νέα; Σε λίγες μέρες ξεκινάει το "Αρχαία Ελλάδα, έχεις ταλέντο", το μεγαλύτερο talent show της αρχαίας Ελλάδας! Ο νικητής, λέει, θα γίνει διάσημος σε όλη τη χώρα! Ποπό! Φανταστείτε πλάκα που θα πάθει η Αφροδίτη μόλις μάθει ότι κέρδισα τον διαγωνισμό! Μιλάμε, μέχρι και τριακόσιους followers την ημέρα θα παίρνω στο αρχαίογκραμ. Τι στιγμές θα ζήσω πάλι ο άνθρωπος! Βέβαια, ιδέα δεν έχω πώς θα κερδίσω τον διαγωνισμό, αλλά εντάξει, κούκλος είμαι, ταλαντούχος είμαι, πανέξυπνος είμαι -δεν το συζητώ αυτό- θα τους πω εκεί κανένα εμπορικό τραγουδάκι, θα τους απαγγείλω και κανένα κουλτουριάρικο ποιηματάκι, ε, θα τους τρελάνω τους ανθρώπους. Ελπίζω όχι κυριολεκτικά! Λοιπόν, παιδιά, τρέχω να συμπληρώσω την αίτηση για τον διαγωνισμό και τα λέμε σε λίγο μέσα στο βιβλίο!


Στοιχεία βιβλίου ΙΙ:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Graphic Novel - Κόμικς
Συγγραφέας: Μάνος Γαβράς
Εικονογράφηση: Μαργαρίτα Ζεβελάκη
Ηλικία: Για παιδιά 7-8, 9-11 ετών
Σελίδες: 136 / Διαστάσεις: 14.5 x 21 cm
Ημερ. έκδοσης: 21/06/2018
ISBN: 978-618-01-2626-6

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Φιστίκιος ΙΙΙ - Η Φιστικιάδα / περίληψη:
Φτάσαμε κιόλας στο τρίτο βιβλίο κι ακόμα ούτε ένα φιλάκι δεν έχω σταυρώσει από την Αφροδίτη. Τι άλλο να κάνω πια για να με προσέξει αυτό το κορίτσι; Τι με τον Μινώταυρο τα έβαλα, τι στο "Αρχαία Ελλάδα, έχεις ταλέντο" πήρα μέρος, τι στους Ολυμπιακούς Αγώνες έτρεξα, και η Αφροδίτη ούτε ματιά δε μου ρίχνει. Δηλαδή την Τροία πρέπει να κατακτήσω πια για με προσέξει αυτή η ξινή; Καλέ, τι ωραία ιδέα είναι πάλι αυτή! Λέτε αυτή να είναι η λύση στο πρόβλημά μου; Ωχ! Γιατί αν είναι έτσι, τότε σήμερα κιόλας να πάρω τη βάρκα του μπαμπά και να πεταχτώ δυο λεπτά ως την Τροία να την κατακτήσω. Ποπό! Φαντάσου πλάκα που θα πάθει η Αφροδίτη μόλις μάθει πως ό,τι δεν κατάφεραν κοτζάμ Αγαμέμνονας και Μενέλαος και ολόκληρος ο ελληνικός στρατός μαζί κοντά δέκα χρόνια, το κατάφερα εγώ σε ένα Σαββατοκύριακο! Και εύκολα, ε; Ούτε γρατζουνιά. Λοιπόν, καλοί μου φίλοι, τρέχω να ετοιμαστώ για τη νέα μου περιπέτεια. Έπος θα γράψω πάλι ο άνθρωπος. Τι Ιλιάδα, Οδύσσεια και κουραφέξαλα! Φιστικιάδα, παιδί μου! Φιστικιάδα και ξερό ψωμί! Τροία, τρέμε! Έρχεται ο Φιστίκιος ο Αιγινήτης!

Στοιχεία βιβλίου ΙΙΙ:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Graphic Novel - Κόμικς
Συγγραφέας: Μάνος Γαβράς
Εικονογράφηση: Μαργαρίτα Ζεβελάκη
Ηλικία: Για παιδιά 7-8, 9-11 ετών
Σελίδες: 160 / Διαστάσεις: 14.5 x 21 cm
Ημερ. έκδοσης: 22/11/2018
ISBN: 978-618-01-2628-0

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη ήταν ο Φιστίκιος ο Αιγινήτης, δια χειρός Μάνου Γαβρά! Γνώριζα τη σειρά από τον προηγούμενο οίκο, όπου ο Μάνος είχε εκδώσει τα δύο πρώτα βιβλία. Χάρηκα ιδιαίτερα όταν έμαθα πως το καλοκαίρι του '18, τα δύο πρώτα επανακυκλοφόρησαν στον Ψυχογιό, αναμένοντας το τρίτο! Ελπίζω και τέταρτο και πέμπτο...

Δεν έχω υπάρξει πιο ανυπόμονη να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο, πόσω μάλλον, όταν αυτό -υποτίθεται!- πως απευθύνεται σε παιδιά του δημοτικού! Ωστόσο, λάτρεψα υπερβολικά πολύ τον Φιστίκιο και τις περιπέτειές του.

Η σειρά είναι πραγματικά απίθανη! Μοναδική στο είδος της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς εκτός από χιούμορ και φαντασία, περιέχει και διδακτικά μηνύματα. Διακρίνεται από μπόλικο κι αβίαστο γέλιο, πετυχημένες ατάκες και μια ευφάνταστη, πρωτότυπη ιστορία με βάση την Αρχαία Ελλάδα, με πρωταγωνιστή έναν πιτσιρικά, που μπορεί να μην είναι δημοφιλής (ούτε και σήμερα θα ήταν, χαχα!) αλλά το λέει η καρδούλα του και περνά ένα κάρο δοκιμασίες, για να ρίξει την Αφροδιτούλα του, το μωρό του!!!

Φανταστείτε τα tweets και το διαδίκτυο της σημερινής τεχνολογίας, στο τότε, με την ονομασία Παπυροδίκτυο. Μια δασκάλα με το όνομα Χρυσόστομη. Το αεροδρόμιο Ελ. Περικλέως. Το αρχαίο-pad ως facebook! Η εικονογράφηση της Μαργαρίτας Ζεβελάκη σε ταξιδεύει στην Αρχαία Ελλάδα, σαν να διαβάζεις κείμενα της εποχής! Βλέπουμε παπύρους, τριήρεις, σκηνές των πολεμιστών και τους ήρωες ντυμένους με τους λιτούς μανδύες της αρχαιότητας, να φέρονται, ωστόσο, σαν να ζούσαν στο σήμερα!

Στο πρώτο βιβλίο, ο Φιστίκιος αυτοσυστήνεται και ταυτόχρονα, μάς γνωρίζει την οικογένειά του και τον έρωτα της ζωής του! Διαβάζουμε για ένα εκπαιδευτικό-σχολικό ταξίδι στην Κνωσό, συνάντηση με το Μινώταυρο κι έπειτα, με την Πυθία για να του δώσει χρησμό στο πώς θα κερδίσει την Αφροδίτη!!! Όλο σε μπελάδες μπαίνει αυτό το παιδί πια!!!

Στο δεύτερο βιβλίο, ο Φιστίκιος συμμετέχει σε show τύπου «ανακαλύπτουμε το επόμενο Ελληνικό ταλέντο», σε μια ακόμα προσπάθεια να ρίξει την Αφροδιτούλα του, ενώ μετέπειτα, μια συνάντηση με τη «Ζωή» τον κάνει ήρωα!

Στο τρίτο βιβλίο πιάνουμε την... Φιστικιάδα (i.e. Ιλιάδα) από την αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (Οδυσσέας, Δούρειος Ίππος, Τροία κ.λ.π.). Είναι κρίμα να σας δώσω extra πληροφορίες, καθώς η έκπληξη είναι το ατού της σειράς!

Στο τέλος κάθε αναγνώσματος, θα βρείτε στοιχεία για τους πραγματικούς χαρακτήρες που αναφέρονται στις ιστορίες, π.χ. τοn θεό Ερμή, τοn Μινώταυρο, τους ποιητές και τραγωδούς της Αρχαιότητας κλπ, λεπτομέρεια που βρήκα θετική, ως ένα απαραίτητο συμπλήρωμα "εκπαίδευσης" για όλους μας! Ανέκαθεν λάτρευα τη Μυθολογία, τώρα ένα παραπάνω με τη σειρά του Φιστίκιου!

Θεωρώ ότι ορισμένοι συγγραφείς που προσπαθούν να γράψουν παιδική λογοτεχνία, δεν τα καταφέρνουν πάντοτε, καθώς η γραφή τους επηρεάζεται από τη γλώσσα των ενηλίκων. Ιδιαίτερη πινελιά λοιπόν εδώ, προσδίδει η γραφή του Μάνου Γαβρά, καθώς τα κείμενα μοιάζει να τα γράφει ο πιτσιρικάς κι όχι κάποιος ενήλικας! Δε θα έλεγα ότι τα βιβλία απευθύνονται μόνο σε μικρά παιδιά, καθώς γέλασα πάρα πολύ, έμαθα πληροφορίες άγνωστες για μένα, οπότε γιατί να στερηθώ το γέλιο και τη μάθηση, ούσα ενήλικη; Η σειρά "Φιστίκιος" είναι ό,τι πιο αυθόρμητο, έξυπνο -και παράλληλα καυστικό- έχω συναντήσει στην παιδική λογοτεχνία μέχρι σήμερα!

Ως γονείς δε θέλουμε να στερήσουμε στα παιδιά μας κάτι από τη σύγχρονη τεχνολογία, με αποτέλεσμα την πολύωρη προσκόλλησή τους σε αυτή. Ο Φιστίκιος εκφράζει το σημερινό παιδί κι ας ζει στο μακρινό χτες, σατιρίζοντας τη χρήση των έξυπνων τηλεφώνων (smartphones και λοιπών gadgets) και όχι μόνο. Με χιουμοριστικό τρόπο παρατίθενται καθημερινά ερωτήματα που αφορούν τη φιλία, την αυτοεκτίμηση, τη διαφορετικότητα και τον εκφοβισμό, τη μάθηση και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Επίσης, η έκδοση είναι πολύ προσεγμένη με σκληρό εξώφυλλο και η τιμή αρκετά προσιτή! Να πάρετε τα βιβλία και θα δείτε, πως θα γίνει αγαπημένη συνήθεια μικρών και μεγάλων!!! Και να δείτε, που θα ανυπομονείτε κι εσείς για το επόμενο!!


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Μάνος Γαβράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ξεκίνησε να εργάζεται σε νεαρή ηλικία ως επαγγελματίας μουσικός, ενώ στην πορεία έκανε το πέρασμα του στο θέατρο αποφοιτώντας από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην υποκριτική και την παραγωγή κινηματογράφου στο «Stella Adler Conservatory of Acting» και το «New School University» της Νέας Υόρκης, ενώ αργότερα δίδαξε υποκριτική και τεχνική για αρκετά χρόνια σε δραματικές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ως ηθοποιός, στην Ελλάδα συνεργάστηκε με μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ενώ στο εξωτερικό συμμετείχε σε ταινίες όπως το "The Back up Plan" δίπλα στην Τζένιφερ Λόπεζ και την επιτυχημένη Αυστραλοελληνική παραγωγή "The Kings of Mykonos", ενώ στο θέατρο πρωταγωνίστησε σε παράσταση μιούζικαλ του θρυλικού "La Mama Theatre" στο off Broadway της Νέας Υόρκης. Το 2014 συμμετείχε στην σειρά Aμερικανικής παραγωγής "Glee" που γνώρισε τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο ενώ την επόμενη χρονιά έπειτα από πρόταση της εταιρίας Diageo Λονδίνου ανέλαβε ως European Ambassador στη νέα καμπάνια του Johnie Walker Gold Label “Rising Stars” μαζί με την Ισπανίδα ηθοποιό και μούσα του Pedro Amoldovar, Blanca Suarez καθώς και την πρωταγωνίστρια του Game of Thrones, Gwendoline Christie. Ο Μάνος είναι επίσης associate producer της ταινίας "Lee Daniels the Butler" με πρωταγωνιστές την Oprah Winfrey, Forest Whitaker, Robin Williams, John Cusack που κυριολεκτικά έσπασε ταμεία στην Αμερική. Υπήρξε συνιδρυτής της εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών On Global Pictures με βάση το Λος Άντζελες. Η αγάπη του για τα παιδιά και η εκτίμηση που τρέφει για τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό τρόπο σκέψης τους οδήγησαν τον Μάνο στην συγγραφή της σειράς παιδικών/εφηβικών βιβλίων “Φιστίκιος ο Αιγινίτης” που εκτός της εμπορικής τους επιτυχίας πλέον διδάσκονται και σε σχολεία της Αμερικής και του Καναδά καθώς και σε ιδιωτικά ξενόγλωσσα σχολεία της χώρας μας. Ο Μάνος είναι συνέταιρος στο Nice n Easy Group με σύνολο οχτώ εστιατόρια και entertainment venues σε Αθήνα και Μύκονο και διεθνείς διακρίσεις με πιο σημαντική την πρόσφατη υποψηφιότητα του στα Ευρωπαϊκά βραβεία επιχειρηματικότητας “European Business Awards” όπου το Nice n Easy Group προκρίθηκε στις δέκα καλύτερες εταιρίες της Ευρώπης στην κατηγορία “Επιχειρηματίας της χρονιάς" για το 2016. Η ταινία Αμερικανικής παραγωγής με τίτλο “Swing Away” στην οποία ο Μάνος συμπρωταγωνιστεί μαζί με την διεθνούς φήμης ηθοποιό Shannon Elizabeth (American Pie 1&2, Love Actually etc) και τον John O Hurley (Seinfeld, Chicago on Broadway) προβλήθηκε πρόσφατα με επιτυχία στις αμερικανικές αίθουσες, ενώ σύντονα ξεκινούν και τα γυρίσματα της νέας του ταινίας, Καναδέζικης παραγωγής με τίτλο “Red Door and Lemon Tree” που θα πραγματοποιηθούν σε Λος Άντζελες, Καναδά και Κρήτη.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr