Βιβλιοάποψη: "Η κίσσα"

---Δημοσίευση: 17/01/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η Μαρίσα ζει τον απόλυτο έρωτα με τον Τζέικ.

Κάθε μέρα που περνάει, η σχέση τους δυναμώνει και πολύ γρήγορα αποφασίζει να μείνει μαζί του σε ένα πολύ μεγάλο σπίτι αφήνοντας πίσω την παλιά της ζωή και κόβοντας το νήμα επικοινωνίας με τον πατέρα της.









Η άποψή μου:
(γράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος)

«Κανένας άνθρωπος δεν εξαπατάται πιο εύκολα απ’ αυτόν που ελπίζει, επειδή βοηθάει ο ίδιος στην εξαπάτησή του».
---Jacques-Bénigne Bossuet, Γάλλος κληρικός & συγγραφέας---

Το ενδιαφέρον με μερικά βιβλία είναι ότι καταφέρνουν να μας ξεγελούν. Αρχίζουν να παρουσιάζουν μία συγκεκριμένη ιστορία και πολύ γρήγορα ο αναγνώστης αναρωτιέται τι περισσότερο ενδιαφέρον μπορεί να έχει η ιστορία αυτή. Αλλά εδώ έγκειται και η μαστοριά και η «εξυπνάδα» του κάθε δημιουργού.

Μία λοιπόν φαινομενικά απλή -και μπορώ να πω και συνηθισμένη ιστορία- μετατρέπεται σε ένα υπέροχο και πρωτότυπο ανάγνωσμα! Ομολογώ ότι στην αρχή κάπως βαρέθηκα, μη βρίσκοντας κάτι καινούργιο να διαβάσω στο βιβλίο, αλλά οι επόμενες σελίδες ήταν αποκάλυψη! Και ο λόγος; Η ανατροπή. Ό,τι και με όποια τέχνη καταπιάνεται ένας καλλιτέχνης, θεωρώ ότι στο μυαλό του πρέπει πάντα, μα πάντα, η ανατροπή να παίζει πρωτεύοντα ρόλο...

Η Elizabeth Day αυτό το καταφέρνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αρχικά παρουσιάζει μία κατάσταση, που πολύ γρήγορα σε ταυτίζει με τους ήρωες, αλλά δεν έχει -έτσι φαντάζεται κάποιος- ουδεμία περαιτέρω πιθανή εξέλιξη. Λάθος! Η συγγραφέας μάς ανατρέπει τα πάντα και συνεχώς λειτουργεί μέσα σε αυτή τη λογική. Όσο οι σελίδες περνούν, τόσο η μυθοπλασία γίνεται από ενδιαφέρουσα σε ιντριγκαδόρικη και καταλήγει σε βαθιά ουσιαστική. Αναπτύσσει τους ήρωές της μεθοδικά, στήνοντας ιστούς αράχνης στον αναγνώστη. Κάθε ένας ήρωας από αυτούς, παρουσιάζεται όπως πιθανόν εμείς θα τον επιλέγαμε να είναι στην πραγματικότητα. Η συγγραφέας γνωρίζει όμως πολύ καλά τους αναγνώστες της και βασιζόμενη σε αυτήν της τη βεβαιότητα δημιουργεί περίπλοκες καταστάσεις, εναντιώνει τους ήρωές της απέναντί μας και καταλήγει σε ένα τέλος εντελώς απρόσμενο.

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να σε απορροφήσει ένα βιβλίο σαν το «Η κίσσα». Απλά πρέπει να αφεθείς. Εγώ τουλάχιστον από ένα σημείο του βιβλίου και ύστερα αυτό έκανα, στην ίδια την ιστορία. Αυτή θα σε «τραβήξει» πολύ γρήγορα στις ζωές της Μαρίσα, του Τζέικ και της Κέιτ.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Elisabeth Day
Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη
Σελίδες: 432
Ημερ. έκδοσης: 12/10/2022
ISBN: 978-960-645-288-8


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Ελίζαμπεθ Ντέι ζει στην Αγγλία και είναι συγγραφέας τεσσάρων μυθιστορημάτων και ενός βιβλίου προσωπικής βελτίωσης (Πώς να αποτύχεις, υπό έκδοση από εκδόσεις Κλειδάριθμος).

Είναι πολυβραβευμένη δημοσιογράφος και παρουσιάστρια των εκπομπών Open Book στο Radio 4 του BBC και Book Club στο Sky Arts. Είναι επίσης η δημιουργός και εκφωνήτρια του podcast How to Fail, που είναι από τα πλέον δημοφιλή στο iTunes.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr