Βιβλιοάποψη: "Μικρές ιστορίες μητρότητας"

---Δημοσίευση: 11/01/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Σαράντα και μία εκ βαθέων εκμυστηρεύσεις, γραμμένες με αυτοσαρκασμό, χιούμορ και ευαισθησία, σκιαγραφούν το ταξίδι αυτογνωσίας και τις προκλήσεις που η σύγχρονη Ελληνίδα καλείται να αντιμετωπίσει, ως μαμά, γυναίκα και σύντροφος.
Οι "Μικρές Ιστορίες Μητρότητας" είναι ένα ανθολόγιο ηλεκτρονικών επιστολών που στάλθηκαν από την «Πριγκιπέσσα των Βαλκανίων» προς τις μαμάδες-ακόλουθους του blog, για να τους θυμίσει ότι δεν είναι οι μόνες που δυσκολεύονται, δεν είναι τρελές και δεν είναι ποτέ μόνες. Σαν ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Ένα συνωμοτικό κλείσιμο ματιού. Μια σφιχτή αγκαλιά συμπαράστασης. Για να συνεχίσουν να προσπαθούν για το καλύτερο, παρά την αϋπνία, παρά την κούραση και το χάος. Για να μείνουν εκεί, παρούσες και διάφανες. Για να μη χάσουν την πίστη τους· στον εαυτό τους, στα παιδιά τους και στο θαύμα της ζωής της ίδιας.

Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
Αν είσαι μάνα, θα ταυτιστείς. Θα αναγνωρίσεις τον εαυτό σου σε κάθε κεφάλαιο: την αμφισβήτηση της μητρικής σου υπόστασης σε όλες τις καθημερινές αποφάσεις που αφορούν το παιδί, από τον θηλασμό και τον ύπνο, μέχρι το χρώμα κεριών που διάλεξες για την τούρτα του (σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι να βγουν έρευνες για το πώς επιδρά το κεράκι των πρώτων γενεθλίων στην παιδική ψυχολογία). Τη δεύτερη σκέψη, το «ναι μεν, αλλά», τη -σωματική και πνευματική- εξάντληση, τις ατέλειωτες άυπνες νύχτες, τα terrible twos και τα horrible threes. Την ανάγκη να συνδεθείς με άλλους γονείς, να καταλάβεις ότι δεν είσαι μόνη (ή η μόνη που δεν ξέρει πού παν’ τα τέσσερα), να ζητήσεις βοήθεια δίχως να νιώθεις άσχημα, να βγεις χωρίς παιδί/παιδιά, βάζοντας την ενοχή στο mute σε μία γωνίτσα του μυαλού σου. Στις σελίδες αυτού του -αυτοβιογραφικού- βιβλίου θα αναγνωρίσεις επίσης το συναίσθημα, αυτό που σου ζεσταίνει την καρδιά, που σου φέρνει δάκρυα στα μάτια, αυτό που όμοιό του δεν έχεις ξαναζήσει.

Αν δεν είσαι γονιός, θα προετοιμαστείς. Για τα δύσκολα που σε περιμένουν, για αυτά που θα σε προβληματίσουν, για τα όμορφα και ζόρικα και μοναδικά που θα συναντήσεις στον δρόμο της γονεϊκότητας. Θα μάθεις πώς να ξεκινήσεις το ταξίδι με ανοιχτή καρδιά και ορθάνοιχτο μυαλό, να ακούς πρώτα εσένα και το παιδί σου, να αφουγκράζεσαι τη σχέση σας. Και να αγαπάς. Εσένα πρώτα.

Η Χριστίνα Γαβρίλη έχει δύο παιδιά (και δύο γατιά, μην ξεχνιόμαστε), τον Ηλία και την Έλενα. Το 2015 μας παράτησε για να πάει στο Μαυροβούνιο με τον άντρα της, όπου έκανε ζωάρα με τον Λιάκο (μοναχοπαίδι γαρ) και για να μας τρίψει στη μούρη πόσο ωραία περνούσε υιοθέτησε (να ‘ναι καλά η νονά) το προσωνύμιο "η Πριγκιπέσσα των Βαλκανίων" (και η βασίλισσα των υστερόγραφων). Η Χριστίνα τυχαίνει να είναι αδερφική φίλη δικής μου αγαπημένης φίλης και, παρόλο που βάσει γεωγραφίας και υποχρεώσεων θα συναντηθούμε πιθανότατα το 2034, τη νιώθω και δική μου φίλη από τα κείμενά της. Του blog που τελικά οδήγησε στις "Μικρές Ιστορίες Μητρότητας", ένα βιβλίο που σου δημιουργεί μια αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας, την αίσθηση ότι "ανήκεις". Άντε, κάντε παιδιά και αγοράστε το βιβλίο!


---Πρώτη δημοσίευση: lotsofbooks_and_2cats@Instagram---


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Χριστίνα Γαβρίλη
Σελίδες: 238
Ημερ. έκδοσης: Νοέμβριος 2022
ISBN: 978-618-85977-9-2
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr