Βιβλιοάποψη: "Οι επιβάτες της αποβάθρας 5"

---Δημοσίευση: 19/01/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ποτέ δεν μιλάμε σε αγνώστους στο τρένο. Αυτός είναι ο κανόνας. Τι θα γινόταν όμως αν τον παραβαίναμε;
Κάθε πρωί στις 8:05, η Iona Iverson παίρνει το τρένο για να πάει στη δουλειά. Κάθε μέρα, βλέπει τους ίδιους ανθρώπους και κάνει εικασίες γι’ αυτούς -τους δίνει ακόμα και παρατσούκλια. Ποτέ όμως δεν μιλάνε. Προφανώς.
Έπειτα, ένα πρωί, ο Έξυπνος-μα-σεξιστής Surbiton στραβοκαταπίνει μια ρώγα σταφυλιού μπροστά στα μάτια της Iona και πνίγεται. Όταν ένας άλλος επιβάτης επεμβαίνει και του σώζει τη ζωή, προκαλείται μια αλυσιδωτή αντίδραση. Μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων με μόνο κοινό το ότι παίρνουν το ίδιο τρένο μαθαίνουν ότι οι εικασίες που κάνουμε για τους άλλους δεν συνάδουν με την πραγματικότητα. Όταν όμως η ζωή της Iona αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα, θα τη συντρέξουν αυτοί οι καινούργιοι φίλοι;

Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)
Η Clare Pooley μέσα από το νέο της βιβλίο παρουσιάζει ένα σύνολο διαφορετικών μεταξύ τους χαρακτήρων με φόντο τις παθογένειες και τα στερεότυπα της σύγχρονης εποχής και την έντονη κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες του μυθιστορήματος καταφέρνει να αγγίξει ζητήματα της σημερινής εποχής, όπως τον ρατσισμό, την αποξένωση, την διαφορετικότητα -διακριτικά και με ευαισθησία.

Στους «επιβάτες της αποβάθρας 5», η συγγραφέας πετυχαίνει να φέρει πιο κοντά τους πρωταγωνιστές μέσα από ένα παράξενο και ιδιόμορφο δέσιμο, το οποίο τους απελευθερώνει από τα προσωπικά δεσμά και τις αστοχίες τους. Σταδιακά, οι ήρωες ξεδιπλώνουν τις κρυφές επιθυμίες και τα όνειρά τους και δοκιμάζουν να ορθοποδήσουν, πατώντας πλέον σε σταθερό έδαφος. Διεκδικούν τα θέλω τους και εκφράζουν τη σκέψη τους, χωρίς διαπραγματεύσεις. Συντονίστρια στο εγχείρημά τους αυτό είναι η δυναμική Iona, μια γυναίκα 57 ετών, η οποία κάνει την αρχή και σπάει τα δεσμά που την ταλανίζουν στον εργασιακό της περιβάλλον, δίνοντας έτσι χώρο στη ζωή της για ένα νέο ξεκίνημα.

Ενδιαφέρουσα είναι η παρουσίαση της αφήγησης μέσα από την οπτική πολλών χαρακτήρων -γεγονός που δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να κατανοήσει τα κίνητρα των πρωταγωνιστών, το υπόβαθρό τους και γενικά τα συναισθήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σίγουρα, με κάποιους χαρακτήρες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα ταυτιστεί περισσότερο και θα τους αγαπήσει, ενώ άλλα πρόσωπα θα τον διχάσουν με τη συμπεριφορά τους. Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε χαρακτήρας έχει τον δικό του μαγικό ρόλο στο βιβλίο, που εξυπηρετεί την απεικόνιση της σύγχρονης πραγματικότητας.

Αναμφίβολα, οι «επιβάτες της αποβάθρας 5» καταφέρνουν να τραβήξουν το ενδιαφέρον σου, θέτουν προβληματισμούς, σε βάζουν στη διαδικασία να εξετάσεις ενδελεχώς διάφορες κοινωνικές καταστάσεις. Σε ψυχαγωγούν και παράλληλα σε αποφορτίζουν μέσα από την παρουσίαση διάφορων αυθόρμητων και διασκεδαστικών περιστατικών και τη ζεστή γραφή της Clare Pooley. Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα συγκινητικό και ζεστό με βαθύτερα νοήματα, διδακτικό περιεχόμενο, τρυφερό και απολαυστικό, που σίγουρα θες να ξαναδιαβάσεις.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Clare Pooley
Μετάφραση: Βούλα Αυγουστίνου
Σελίδες: 500
Ημερ. έκδοσης: 10/11/2022
ISBN: 978-618-03-3209-4


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Clare Pooley (Κλερ Πούλι) αποφοίτησε από το Newnham College (Cambridge) και δούλεψε είκοσι χρόνια στη διαφήμιση την οποία εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών της. Ζει στο Φούλαμ του Λονδίνου με τον σύζυγό της, τα τρία παιδιά τους, τα δυο τους σκυλιά και ένα σκαντζοχοιράκι. Διατηρεί το blog "Mummy was a secret drinker" το οποίο έχουν επισκεφθεί τρία εκατομμύρια αναγνώστες. Το 2017 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό "The sober diaries", το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Το πρώτο της μυθιστόρημα "Το πράσινο σημειωματάριο" κυκλοφόρησε σε τουλάχιστον 29 χώρες και αγαπήθηκε πολύ από τους αναγνώστες, ενώ παρόμοια επιτυχία αναμένεται να σημειώσει με το νέο της μυθιστόρημα "Οι επιβάτες της αποβάθρας 5", που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 20 χώρες. Για να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr