Βιβλιοάποψη: "Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί"

---Δημοσίευση: 10/6/2022---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Επιστροφή στο Κίνγκσμπριτζ, σε μια εποχή πριν από τους Στυλοβάτες της Γης...

Είμαστε στα 997 μ.Χ., στα τέλη του Πρώιμου Μεσαίωνα. Η Αγγλία δέχεται επιθέσεις από τους Ουαλούς στα δυτικά και από τους Βίκινγκς στα ανατολικά. Η ζωή είναι σκληρή και αυτοί που έχουν την εξουσία την ασκούν βίαια, ερμηνεύοντας τη δικαιοσύνη όπως τους συμφέρει -συχνά ενάντια στη θέληση του βασιλιά. Με το βασιλικό κύρος ευάλωτο και χωρίς ξεκάθαρους νόμους, βασιλεύουν το χάος και η αιματοχυσία.

Σ’ αυτή την ταραγμένη εποχή, τρεις άνθρωποι θα δουν τις ζωές τους να διασταυρώνονται απροσδόκητα. Ένας νεαρός καραβομαραγκός χάνει τα πάντα όταν οι Βίκινγκς καταστρέφουν την πόλη που ζούσε, αναγκάζοντάς τον να ξεκινήσει τη ζωή του από την αρχή σ’ ένα μικρό χωριό όπου νιώθει παρείσακτος... Μια Νορμανδή αρχοντοπούλα παντρεύεται από έρωτα και ακολουθεί το σύζυγό της σε μια καινούργια πατρίδα με άγνωστα έθιμα, όπου διαπιστώνει ότι γύρω της μαίνεται μια αδυσώπητη μάχη για την εξουσία και συνειδητοποιεί ότι μια λάθος κίνηση μπορεί να είναι η καταστροφή της... Ένας μοναχός ονειρεύεται να μεταμορφώσει το ταπεινό αββαείο του σε κέντρο μάθησης ξακουστό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην αυγή του Μεσαίωνα, οι τρεις αυτοί άνθρωποι θα συγκρουστούν επικίνδυνα με έναν αδίστακτο επίσκοπο, που θα κάνει τα πάντα για να αυξήσει τα πλούτη και τη δύναμή του.

Πριν από τριάντα χρόνια, ο Ken Follett έγραψε το πιο δημοφιλές μυθιστόρημά του "Οι Στυλοβάτες της Γης". Τώρα, το καθηλωτικό "Καὶ ἐγένετο ἑσπέρα καὶ ἐγένετο πρωί" παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα επικό ταξίδι στο παρελθόν, γεμάτο φιλοδοξία και αντιζηλία, θάνατο και γέννηση, αγάπη και μίσος, που τελειώνει εκεί που "Οι Στυλοβάτες της Γης" αρχίζουν.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος)
«Η εξουσία δεν διαφθείρει. Ο φόβος διαφθείρει. Ίσως ο φόβος απώλειας της εξουσίας
-Τζων Στάινμπεκ, 1902-1968, Αμερικανός συγγραφέας-

Ο Ken Follett είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση συγγραφέα. Αν και η θεματολογία του είναι λίγο-πολύ γνωστή, συνήθως καταπιάνεται με το ιστορικό μυθιστόρημα, αντλεί θέματα που σχετίζονται με την κατασκοπεία και εν γένει με την αίσθηση αγωνίας και θρίλερ, ωστόσο μέσα σε όλα αυτά τα γραπτά του είναι διάχυτη η οσμή της φιλοσοφίας. Όχι ως μία στείρα τοποθέτηση και εξιστόρηση εννοιών και όρων, αλλά ως μία ενσωμάτωσή της στην καθημερινότητα των ηρώων του. Ίσως αυτό να οφείλεται στις σπουδές Φιλοσοφίας που έχει κάνει, αλλά πέρα από αυτές ο άνθρωπος και τα δεινά του βρίσκονται πάντα και με μοναδικό τρόπο στο επίκεντρο των βιβλίων του.

Έτσι και σε αυτό το βιβλίο του, η θέση της γυναίκας, η εξουσία κυρίως του κλήρου και των ηγεμόνων, η ξεκάθαρη θέση του περί δικαίου αισθήματος, η βασανιστική και σκληρότατη καθημερινότητα του Μεσαίωνα, μετατρέπονται σε σημεία των καιρών και αναλύονται μέσα από τη δράση των χαρακτήρων.

Η εποχή γύρω από το 1000μ.Χ. είναι μια εξαιρετικά ιδιαίτερη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας. Η ημερομηνία αυτή, κατά την οποία εκτυλίσσεται και η ιστορία του βιβλίου, έχει χαρακτηριστεί ως το ορόσημο ή καλύτερα ως η χρονολογία ορόσημο μεταξύ του Πρώιμου και του Ύστατου Μεσαίωνα. Η Ευρώπη με πολύ αργές κινήσεις αρχίζει να μετασχηματίζεται σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, και η Αγγλία είναι στην αρχή της δημιουργίας του κράτους της. Σε αυτήν την Αγγλία λοιπόν ο Ken Follett τοποθετεί την ιστορία του. Απλοί άνθρωποι, ηγεμονίσκοι, παράγοντες της εκκλησίας, άνθρωποι ακέραιοι, πανούργοι, δειλοί, ηρωικοί, γυναίκες δολοπλόκες μα και περήφανες και δίκαιες, στήνουν τον θίασο του βιβλίου. Οι ήρωες του συγγραφέα ακροβατούν μεταξύ των "πρέπει" και των "θέλω" τους. Ωστόσο σταδιακά βλέπουμε να ξεπετάγονται μέσα από τον μύθο, που τόσο υπέροχα στήνει ο Ken Follett, οι σπάνιας ομορφιάς και οι τόσο μοναδικά σχεδιασμένα ολοκληρωμένοι άνθρωποι που μας προτείνει. Με γλώσσα άμεση, κατανοητή, με δημιουργία έντονων εικόνων και δράσεων, ο Ken Follett κερδίζει για μία ακόμα φορά το στοίχημα της επιτυχίας. Μίας επιτυχίας που άρχισε με το μοναδικό κατασκοπευτικό βιβλίο του «Το μάτι της βελόνας», και που απ’ ότι φαίνεται θα εξακολουθήσει να συνεχίζεται για πολύ ακόμα.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Ken Follet
Μετάφραση: Μαρία Παπανδρέου
Σελίδες: 872
Ημερ. έκδοσης: Νοέμβριος 2020
ISBN: 978-960-620-847-8


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Κεν Φόλετ γεννήθηκε το 1949 στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Σπούδασε φιλοσοφία στο Λονδίνο και εργάστηκε ως ρεπόρτερ, πριν ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή. Από το 1978, οπότε καταξιώθηκε με το "Μάτι της Βελόνας", έχει γράψει τριάντα έξι μυθιστορήματα, που έχουν μεταφραστεί σε τριάντα τρεις γλώσσες και οι πωλήσεις τους υπερβαίνουν τα εκατόν εβδομήντα οχτώ εκατομμύρια αντίτυπα σε ογδόντα χώρες. Πολλά από αυτά μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Edgar για το Μάτι της Βελόνας και με το βραβείο Corine για το Κωδικός: Κίσσες, ενώ το περίφημο μυθιστόρημά του "Οι Στυλοβάτες της Γης" συγκαταλέγεται στα δημοφιλέστερα έργα όλων των εποχών. Εξίσου μεγάλη επιτυχία έχουν σημειώσει και τα επόμενα βιβλία της σειράς του Κίνγκσμπριτζ, καθώς και της τριλογίας του «Αιώνας», κατακτώντας επανειλημμένα την πρώτη θέση στις λίστες των μπεστ σέλερ πολλών έγκυρων εντύπων παγκοσμίως. Ο συγγραφέας ασχολείται ιδιαίτερα με τα κοινά -μεταξύ άλλων, διετέλεσε επί μία δεκαετία πρόεδρος του ιδρύματος Dyslexia Function. Σήμερα ζει στο Στίβνετζ του Χέρτφορντσιρ με τη σύζυγό του Μπάρμπαρα. Επισκεφθείτε τον ιστότοπό του.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr