Βιβλιοάποψη: "Συμφωνία ζωής"

---Επαναδημοσίευση: 31/03/2023---
---Αρχική δημοσίευση: 03/12/2020---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ένας άντρας που έχει κατακτήσει όλα όσα οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς ονειρεύονται -επιχειρήσεις, ακίνητα, περιουσία- έρχεται αντιμέτωπος με τον καρκίνο. Στο νοσοκομείο κάνει έναν απολογισμό της ζωής του. Τις επιτυχίες στα επαγγελματικά διαδέχονται οι αποτυχίες στις προσωπικές σχέσεις, και κυρίως στη σχέση με τον γιο του.

Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται ένα πεντάχρονο κορίτσι που περνάει τον χρόνο του ζωγραφίζοντας, θαρρείς και έτσι θα καταφέρει να νικήσει την αρρώστια. Έχει καταλάβει βέβαια ότι αυτό είναι αδύνατο, αλλά συνεχίζει, για να δίνει κουράγιο στους μεγάλους.

Την παραμονή των Χριστουγέννων ο άντρας συνειδητοποιεί ότι μπορεί να ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη μοίρα της μικρής και αποφασίζει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τη σώσει. Για να το καταφέρει πρέπει πρώτα να μάθει αν η δική του ζωή είχε πραγματικά κάποια αξία· ο γιος του είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση.

Με αυτή την τρυφερή ιστορία ο Μπάκμαν μας υπενθυμίζει ότι η ζωή είναι ένα ανέλπιστο δώρο· αυτό που αφήνουμε πίσω μας εξαρτάται από τον τρόπο που μοιραστήκαμε τη ζωή μας με όσους αγαπήσαμε.


Η άποψή μου:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
Τον Fredrik Backman, τον αγαπήσαμε με το «Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη» και τον λατρέψαμε με την ψυχαναγκαστική «Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ». Το παρόν βιβλίο του Σουηδού συγγραφέα είναι μία μικρή νουβέλα, που όμως έρχεται να ξυπνήσει μέσα μας την ανθρωπιά μας και να μας υπενθυμίσει τη ματαιότητα των υλικών αγαθών και του πλούτου όταν το πιο πολύτιμο αγαθό, η ζωή, είναι έτοιμη να δύσει και μάλιστα πολύ πριν την ώρα της... «Αν ήταν να θυσιάσεις τα πάντα, τότε για ποιον θα το έκανες;» αναρωτιέται ο συγγραφέας.

Ένας πάμπλουτος, επιτυχημένος άντρας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Έχει περάσει όλη του τη ζωή κυνηγώντας την επιτυχία και τα χρήματα. Εν γνώσει του έχει εγκαταλείψει την οικογένεια και το γιο του με το πρόσχημα την εργασίας και της δημιουργίας μιας περιουσίας. Είναι διάσημος για την επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία και όταν πεθάνει θα χυθεί πολύ μελάνι για τον επικήδειό του. Κι όμως ο κυνισμός του, η ψυχρότητά του κάμπτονται από ένα πεντάχρονο κορίτσι με καρκίνο που νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο με αυτόν. Ο άντρας λυγίζει μπροστά στην τραγικότητα της αρρώστιας της μικρής. Καθώς πρόκειται για ένα πλάσμα με ιδιαίτερη ευφυία και με απόλυτη συναίσθηση της κατάστασής της και του μοιραίου που πρόκειται να επέλθει, δείχνει μια απίθανη ωριμότητα για την ηλικία της και με τις πράξεις και τα λόγια της στηρίζει ακόμα και τη μητέρα της. Ο άντρας όσο τη γνωρίζει από τις σύντομες και φευγαλέες κουβέντες τους στην αίθουσα ψυχαγωγίας του νοσοκομείου, τόσο πιο πολύ συνειδητοποιεί ότι η ζωή ενός παιδιού με τέτοια γενναιότητα ψυχής είναι ίσως πιο πολύτιμη και πιο ελπιδοφόρα για την ανθρωπότητα από οποιαδήποτε επιτυχημένη καριέρα. Η μικρούλα φίλη του κατόρθωσε να κατακερματίσει τον εγωισμό και την έπαρσή του, να τον προτρέψει σε μία σκληρή κριτική της δικής του ζωής και συμπεριφοράς απέναντι στους ανθρώπους του οικογενειακού του περιβάλλοντος, για τους οποίους αδιαφορεί και τους θεωρεί τροχοπέδη στο αγώνα του για το καθημερινό κυνήγι του χρήματος...

Κεντρική θέση στην ιστορία παίζει, η Άτροπος, η Μοίρα, η γυναίκα με την γκρι ζακέτα που ορίζει τη διάρκεια ζωής του καθενός μας και τραβάει έτσι απλά μια γραμμή στο όνομα αυτού που πεθαίνει, δεν δέχεται ανταλλαγή ενός θανάτου για έναν άλλον. Όχι, αυτό θα ήταν πολύ εύκολο για κάποιον σαν αυτόν. Ίσως κι επιθυμητό. Του ζητάει να ανταλλάξει τη ζωή του. Στην ουσία να εκμηδενίσει αυτό που θεωρεί ότι είναι το σημαντικότερο που έχει δημιουργήσει: την επαγγελματική του πορεία. Αυτή για την οποία είναι υπερήφανος...

Ο Βackman και πάλι δε με απογοήτευσε. Η νουβέλα διαβάστηκε απνευστί και με τα δάκρυα να κυλούν ασταμάτητα από τα μάτια μου. Οι τρεις ήρωές του καταπατούν κάθε στερεότυπο και με αποφασιστικότητα ανακατεύουν το επάρατο και το προαποφασισμένο, με κόκκινες κηρομπογιές από είκοσι δύο κουτιά που χάρισαν στο κοριτσάκι για να ζωγραφίσει την ελπίδα. Πετάνε στα σκουπίδια την κυνικότητα και αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές του αναγνώστη. Ο απολογισμός ζωής που κάνει ο άνδρας δεν είναι προαιρετικός. Τον κάνει υποχρεωτικά και σχεδόν με τη βία. Όσο περισσότερο κουράγιο του δίνει η μικρή τόσο πιο βίαιες οι γροθιές στο στομάχι του (και στο δικό μας). Είναι παραμονή Χριστουγέννων και είναι η στιγμή που όλοι θέλουμε να πιστέψουμε στα θαύματα. Μόνο που το θαύμα εδώ, δεν είναι κάτι ακατόρθωτο. Είναι νίκη της παιδικότητας, του αγνού, της ξεγνοιασιάς επί της σκληρότητας, του άκαρδου και της απάθειας.

Έχουν όλες οι ζωές την ίδια αξία;



Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Φρέντρικ Μπάκμαν
Μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος
Σελίδες: 88 / Διαστάσεις: 12Χ17
Ημερ. έκδοσης: 2019
ISBN: 978-960-04-5064-4


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Φρέντρικ Μπάκμαν (γεν. 1981) είναι ο πιο δημοφιλής σύγχρονος Σουηδός συγγραφέας. Όλα τα μυθιστορήματά του είναι πνευματώδη και συγκινητικά ταυτόχρονα, αποτυπώνουν ιδιαίτερες ιστορίες απλών ανθρώπων και μεταδίδουν μηνύματα ανθρωπιάς και αισιοδοξίας. Έγινε γνωστός παγκοσμίως χάρη στο μυθιστόρημά του "Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Οβ", που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έγινε ταινία. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος, σε νέα μετάφραση, το 2021. Το μυθιστόρημά του "Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη" έγινε bestseller όπου εκδόθηκε και παρέμεινε για πολλούς μήνες στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των New York Times. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος και αποτέλεσε την εκδοτική έκπληξη του 2017. Το 2018 από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε το επίσης bestseller του συγγραφέα, που έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, "Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ". Ακολούθησε η νουβέλα του "Συμφωνία ζωής" το 2019. Το τελευταίο του μυθιστόρημα "Άνθρωποι με άγχος" (Κέδρος, 2020) μεταφράζεται σε 30 γλώσσες και γνωρίζει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. Tα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 46 γλώσσες και έχουν πουλήσει συνολικά πάνω από 13 εκατομμύρια αντίτυπα.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr