Βιβλιοάποψη: "Τριλογία Walking Dead"

---Δημοσίευση: 25/04/2023---
Η άνοδος του Κυβερνήτη / περίληψη:
Ο Robert Kirkman, δημιουργός της #1 τηλεοπτικής σειράς The Walking Dead παρουσιάζει την ομώνυμη σειρά μυθιστορημάτων που κατέκτησε τις λίστες των bestseller σε περισσότερες από 20 χώρες.

Το τέλος του κόσμου έφτασε. Μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα ο πολιτισμός, όπως όλοι τον γνωρίζαμε, κατέρρευσε. Ο Φίλιπ Μπλέικ αντιλαμβάνεται πως πουθενά δεν είναι ασφαλής. Μοναδικός του στόχος είναι να προστατέψει τη μικρή κόρη του, την Πένι. Και είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα γι’ αυτό.

Η Άνοδος του Κυβερνήτη διαδραματίζεται στο ζοφερό μεταποκαλυπτικό σύμπαν του The Walking Dead και είναι το πρώτο μέρος μιας συναρπαστικής τριλογίας, που παρουσιάζει ολόκληρη της ιστορία του Κυβερνήτη -του αυταρχικού ηγέτη της προστατευμένης κοινότητας του Γούντμπερι. Με νέους ήρωες, καινούριες ιστορίες και τη γνώριμη ανάλυση χαρακτήρων που έκαναν παγκόσμια επιτυχία τη διάσημη τηλεοπτική σειρά, το The Walking Dead-Η Άνοδος του Κυβερνήτη είναι το πρώτο μυθιστόρημα μιας σειράς βιβλίων που θα κατακτήσει τους λάτρεις των ζόμπι και των δυστοπικών ιστοριών επιβίωσης.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ο δρόμος προς το Γούντμπερι / περίληψη:
Ο Robert Kirkman παρουσιάζει το 2ο βιβλίο της σειράς μυθιστορημάτων The Walking Dead.

Η επιδημία των ζόμπι ξεσπάει χωρίς προειδοποίηση στα προάστια της Ατλάντα, φέρνοντας αντιμέτωπους τους ζωντανούς με τους νεκρούς. Στη μαζική έξοδο που ακολουθεί, η Λίλι Κολ πασχίζει να επιβιώσει μένοντας σε μια σειρά από ετερόκλητους καταυλισμούς και αυτοσχέδια καταφύγια.

Αλλά οι νεκροί πολλαπλασιάζονται. Κυνηγημένη απ'τη μανιασμένη πείνα τους και κυριευμένη απ’ τον τρόμο, η Λίλι καταφεύγει στο Γούντμπερι, μια περιτειχισμένη πόλη της Τζόρτζια. Αρχικά, το Γούντμπερι φαντάζει ως το ιδανικό καταφύγιο. Οι κάτοικοι ανταλλάσσουν τις υπηρεσίες τους με τρόφιμα, έχουν μια στέγη πάνω απ’ το κεφάλι τους και το προστατευτικό τείχος μεγαλώνει και ενισχύεται κάθε μέρα. Το καλύτερο είναι ότι ένας μυστηριώδης άντρας ονόματι Φίλιπ Μπλέικ, που έχει αυτοανακηρυχθεί ηγέτης της πόλης, φροντίζει να συμπεριφέρονται σωστά όλοι οι πολίτες. Όμως η Λίλι αρχίζει να υποψιάζεται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Γιατί ο Μπλέικ, που πρόσφατα άρχισε να αυτοαποκαλείται Κυβερνήτης, έχει ανησυχητικές αντιλήψεις περί νόμου και τάξης.

Στη συναρπαστική συνέχεια του bestseller των New York Times The Walking Dead: Η Άνοδος του Κυβερνήτη, o δρόμος προς το Γούντμπερι σύντομα πρόκειται να γίνει δρόμος προς την κόλαση...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Η πτώση του Κυβερνήτη, μέρος Α' / περίληψη:
Ο Robert Kirkman παρουσιάζει το 3ο βιβλίο της σειράς μυθιστορημάτων The Walking Dead.

Η Άνοδος του Κυβερνήτη ακολούθησε τον μοχθηρό Φίλιπ Μπλέικ απ’τις ταπεινές του καταβολές ως την καρδιά της σκοτεινής επιδημίας των ζόμπι, όταν αυτοανακηρύχθηκε ηγέτης μιας μικρής προστατευμένης από τον έξω κόσμο πόλης, του Γούντμπερι.

Στο Δρόμο προς το Γούντμπερι, μια αθώα ταξιδιώτισσα, η Λίλι Κολ, κατέληξε εντός των τειχών του Γούντμπερι, που σύντομα άρχισαν να στενεύουν ασφυκτικά γύρω της, υπό τη βίαιη και διεστραμμένη δικτατορία του Φίλιπ Μπλέικ.

Τώρα, με το The Walking Dead: Η Πτώση του Κυβερνήτη, Μέρος Πρώτο, ξεκινάει η ολοκληρωτική παράδοση του Κυβερνήτη στην παράνοια, σ’ ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα ασύλληπτου τρόμου και ασταμάτητης δράσης. Αγαπημένοι χαρακτήρες από τα κόμικς και την τηλεοπτική σειρά-φαινόμενο, όπως ο Ρικ, η Μισόν και ο Γκλεν, κάνουν την είσοδό τους στο εφιαλτικό αυτό κεφάλαιο, δείχνοντας ένα νέο πρόσωπο στους λάτρεις του The Walking Dead. Βαθιές έχθρες που σιγοβράζουν, ξεσπούν σε αδιανόητες συγκρούσεις, όλοι παίρνουν θέσεις μάχης και απρόσμενες τροπές σφραγίζουν τη μοίρα τόσο των αθώων όσο και των ενόχων. Και αυτή θα είναι μόνο η αρχή του τέλους...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Η πτώση του Κυβερνήτη, μέρος Β' / περίληψη:
Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, Η Άνοδος του Κυβερνήτη, παρακολουθήσαμε την πορεία του Φίλιπ Μπλέικ από το ξεκίνημα της ζοφερής επιδημίας των ζόμπι μέχρι τη στιγμή που αυτοανακηρύχθηκε ηγέτης της μικρής περιτειχισμένης πόλης του Γούντμπερι.
Στο δεύτερο βιβλίο, Ο Δρόμος προς το Γούντμπερι, μια αθώα ταξιδιώτισσα, η Λίλι Κολ, έφτασε στο Γούντμπερι και βρέθηκε αντιμέτωπη με τη βίαιη και διεστραμμένη δικτατορία του Φίλιπ Μπλέικ.
Στο τρίτο βιβλίο, Η Πτώση του Κυβερνήτη-Μέρος Πρώτο, αγαπημένοι χαρακτήρες από τα κόμικς και την τηλεοπτική σειρά, όπως ο Ρικ, η Μισόν και ο Γκλεν, έφτασαν στο Γούντμπερι και ανακάλυψαν τα σκοτεινά μυστικά του Κυβερνήτη.
Στο τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς, The Walking Dead: Η Πτώση του Κυβερνήτη-Μέρος Δεύτερο, ο Ρικ και ο Κυβερνήτης θα δώσουν την τελική μάχη. Αυτό το συγκλονιστικό φινάλε θα σας μείνει αξέχαστο...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ


Βιογραφικά των συγγραφέων:
Ο Τζέι Μπονανσίνγκα είναι καταξιωμένος συγγραφέας μυθιστορημάτων τρόμου.

Στα έργα του περιλαμβάνονται τα βιβλία Perfect Victim, Shattered, Twisted και Frozen.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, The Black Mariah, ήταν ανάμεσα στους φιναλίστ για το βραβείο Bram Stoker.


Ο Ρόμπερτ Κέρκμαν έγινε γνωστός από  τη δουλειά του στα κόμικς The Walking Dead (Image Comics) και Invincible (Skybound).

Είναι διευθυντής παραγωγής και συγγραφέας της τηλεοπτικής σειράς The Walking Dead, που προβάλλεται με τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ είναι και ένας από τους πέντε συνεταίρους της Image Comics.





* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Η άποψή μου για την τριλογία:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Με το πρώτο βιβλίο της σειράς "Walking dead" όλα μπαίνουν στη θέση τους, σαν καλογυαλισμένα γρανάζια μιας ευφάνταστης μηχανής φαντασίας. Ουσιαστικά ξεκινά από την αρχή της καταστροφής. Ο κόσμος δεν είναι πια όπως τον ξέρουμε. Ένα μεγάλο μέρος της Ατλάντα είναι κατεστραμμένο, λεηλατημένο και έρημο.

Ο Φίλιπ, ο μικρότερος αδελφός του Μπράιαν, έχει αναλάβει την υποχρέωση να οδηγήσει τον αδερφό, την κόρη και τους λιγοστούς φίλους του σε ένα ασφαλές μέρος με κάθε κόστος. Επειδή έτυχε να διαβάσω τα τελευταία βιβλία πρώτα, ανάπτυξα κι εγώ συναισθήματα αγάπης και μίσους για τον Κυβερνήτη, ενώ συνάμα είχα μεγάλη περιέργεια να μάθω πώς ο άνθρωπος αυτός έφτασε εκεί που έφτασε και ποιες διεργασίες οδήγησαν στο να αναπτυχθεί η πιο αντιφατική και συνάμα διαστροφική προσωπικότητα που έχω δει ποτέ σε βιβλίο.

Πάντα είχα την δικαιολογία έτοιμη: η Πένη είναι εκείνη που κινεί τα νήματα. Η υπερβολική -και όχι άδικα- αγάπη του πατέρα, που μετατρέπεται σε οργή και πόνο. Το αξιολάτρευτο κοριτσάκι που το γνωρίσαμε τόσο από τη σειρά, όσο και από τα επόμενα βιβλία, αποτελεί το επτασφράγιστο μυστικό του κυβερνήτη -όσοι δεν έχετε ιδέα για ποιο πράγμα μιλάω, θα δείτε. Το κορίτσι αυτό στο πρώτο βιβλίο είναι ένα φοβισμένο μπουμπουκάκι. Λαχταρά ότι τα υπόλοιπα παιδιά: το παιχνίδι, την αγάπη, την κατανόηση, την αποδοχή και την ασφάλεια. Είναι αξιοσημείωτη οι προσπάθεια των αδερφών Μπλέικ να του απαλύνουν τον πόνο και να του κρύψουν, όσο γίνεται, τη ζοφερή αλήθεια, ότι ο κόσμος μας δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος και οι λιγοστοί άνθρωποι θα πρέπει να παλέψουν για την επιβίωσή τους.

Καθώς ο χρόνος περνά, τα πράγματα για τους ήρωες δυσκολεύουν. Πρωταρχικός τους στόχος να βρουν ένα ασφαλές μέρος και σχετικά θερμό, για να βγάλουν τον επερχόμενο χειμώνα. Θα υπάρξουν απώλειες και οι σχέσεις τους δοκιμάζονται. Ο Φίλιπ φέρεται σαν αρχηγός, αφού εξάλλου εκείνος είναι αυτός που έχει πάντα τις καλές ιδέες. Η τρυφερότητά του βγαίνει όλη στην κόρη του αλλά και σε ένα καινούργιο πρόσωπο, που εμφανίζεται στο δρόμο του, την Έιπριλ. Νιώθει η κοπέλα κάποια συναισθήματα για τον Φίλιπ ή απλώς της παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας; Μήπως υπάρχει αντιζηλία με την αδελφή της την Τάρα; Και πώς νιώθει η τελευταία για τους νεοφερμένους;

Από την άλλη, ισχυρές βροχές και καταιγίδες δείχνουν ότι ο χειμώνας πλησιάζει απειλητικά και τότε γίνεται κάτι... Αυτό το κάτι αλλάζει τη ροή των γεγονότων και δείχνει ότι ο δρόμος προς την ασφάλεια είναι ακόμα πολύ μακριά. Ουσιαστικά είναι η πρώτη μεγάλη ανατροπή κάπου στη μέση του βιβλίου -θα υπάρξουν κι άλλες που οδηγούν στο Γούντμπερυ και στην τελική διαμόρφωση των χαρακτήρων.

Τη στιγμή της ανάγνωσης προέχει η αγωνία. Ο αναγνώστης δεν καταλαβαίνει άμεσα τις ψυχικές μεταπτώσεις των πρωταγωνιστών αλλά και των δευτερευόντων χαρακτήρων. Στην ουσία το βιβλίο πέρα από το δυστοπικό, φανταστικό περιβάλλον που όλοι γνωρίζουμε, αποτελεί το τέλειο ψυχογράφημα των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κινδύνου ή απειλής. Φυσικά πάντα θα υπάρχουν αυτοί που βοηθούν τους υπόλοιπους, αλλά όταν καταρρέει ένα σύστημα αξιών που έχουμε μάθει, το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό. Σε έναν κόσμο που επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου, οι ανθρώπινες αρετές κλυδωνίζονται κάτω από το καθεστώς του φόβου και της ανάγκης για επιβίωση. Τότε βαθμιαία αλλάζει και ο τρόπος σκέψης, η ψυχολογία και τα πιστεύω των ανθρώπων.

Μα το συγκλονιστικό δεν είναι μόνο αυτό. Η ανατροπή του τέλους μας αφήνει όλους με το στόμα ανοιχτό. Πιστεύω ότι το αγάπησα λίγο παραπάνω, από όλα τα υπόλοιπα της σειράς.

Βρίσκομαι στην πλεονεκτική θέση να μην έχω παρακολουθήσει καθόλου την τηλεοπτική σειρά κι έτσι, απόλαυσα τις ζωντανές περιγραφές από το βιβλίο -είδα με τα μάτια της φαντασίας όλους τους ήρωες με τον μοναδικό τρόπο που μπορείς να τους πλάσεις, διαβάζοντας κι όχι χαζεύοντας σε μια οθόνη. Η υπόθεση λαμβάνει χώρα σε μια μετα-αποκαλυπτική εποχή, όπου κυριαρχούν οι νεκροζώντανοι. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζω δυστοπικό θρίλερ, μάλιστα τα προτιμώ από οτιδήποτε άλλο, για τον λόγο ότι περιέχουν κρυμμένες αλήθειες σχετικά με την ανθρώπινη φύση.

Η πτώση του Κυβερνήτη ξεκινάει με μια άγρια σκηνή στην αρένα, που μας βάζει κατευθείαν στην καρδιά της απελπιστικής κατάστασης που έχουν βρεθεί οι λιγοστοί εναπομείναντες άνθρωποι. Η σκηνή είναι τόσο σοκαριστική που κάποιος αν δεν αντέχει τις αιματηρές σκηνές, θα σταματούσε την ανάγνωση αμέσως. Γιατί τα εν λόγω βιβλία περιέχουν υπερβολική βία, που όμως προχωρώντας την ανάγνωση, διαπιστώνεις ότι είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση.

Η Λίλι Κολ (κεντρική ηρωίδα) βρίσκεται μετά από περιπλάνηση σε μια κοινότητα ανθρώπων που προστατεύεται με τείχη από εξωτερικές επιδρομές ζόμπι. Κάτι όμως σαν ένστικτο την προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά εκεί πέρα. Κι ίδια η Λίλι όμως είναι διχασμένη. Δεν έχει ακόμα το θάρρος να συμφιλιωθεί με το παρελθόν και να διαχειριστεί τον χαμό αγαπημένων της προσώπων. Νιώθει ανεπαρκής και ανίσχυρη. Φαινομενικά στην κοινότητα υπάρχει μια αίσθηση ασφάλειας εξαιτίας του Φίλιπ Μπλέικ, του επονομαζόμενου Κυβερνήτη. Η Λίλι μοιάζει επιφυλακτική απέναντί του και τον θεωρεί κοινωνιοπαθή. Μια πάθηση που μεταξύ των άλλων παρουσιάζει "Αποκλίνουσα κοινωνική συμπεριφορά" (έλλειψη της αίσθησης του «σωστού» και του «λάθους»). Χειραγώγηση των ανθρώπων. Οξυθυμία και επιθετική συμπεριφορά. Έλλειψη τύψεων μετά από επίπληξη, βιασμό ή ληστεία άλλων ανθρώπων. Τα συναισθήματά μου γι'αυτόν είναι ανάμεικτα και μπερδεμένα. Τείνω να πιστεύω ότι είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα και γίνεται μέσα του μια εσωτερική πάλη, που πότε επικρατεί το κακό και πότε το καλό και δίκαιο. Δεν είναι ψηλός, ούτε ιδιαίτερα όμορφος, όμως έχει κάτι πάνω του που του δίνει ανάστημα. Είναι δεινός ρήτορας και ξέρει πώς να επιβάλλει τη θέλησή του στους άλλους. Σίγουρα εκμεταλλεύτηκε την τρέχουσα οδυνηρή κατάσταση για να πάρει την εξουσία και χρησιμοποίησε τον φόβο και την ανασφάλεια των επιζώντων προς όφελός του. Είναι στιγμές που μου βγαίνει γι'αυτόν μίσος, μοιάζει με μυστικοπαθής τύραννος και άλλοτε μια αλλόκοτη συμπάθεια. Οι άνθρωποι γύρω από τα τείχη νιώθουν ήδη νοσταλγία για τις προηγούμενες ζωές τους. Ο Κυβερνήτης το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, ότι αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι συνέπειες του εγκλεισμού τους. Εριστικότητα, τσακωμοί, ακόμα και ξυλοδαρμοί μεταξύ τους. Γιατί δεν έχουν που άλλου να στρέψουν το ενδιαφέρον τους. Έξω από το Γούντμπερι, που είναι όσο το δυνατόν καλύτερα οχυρωμένο ενάντια στους νεκροζωντανούς, επικρατεί ο διαρκής φόβος, γιατί μπορεί τα ζόμπι να είναι αργά και άμυαλα αλλά λειτουργούν ομαδικά και γίνονται όλο και περισσότερα. Αν λοιπόν πέσεις σε μια τέτοια ενέδρα πολύ δύσκολα θα γλιτώσεις χωρίς βοήθεια.

Ο Κυβερνήτης λοιπόν προκειμένου να αποφύγει τις ταραχές και να διασκεδάσει τα πλήθη, δημιούργησε μια αρένα μονομάχων που μας παραπέμπει στο Ρωμαϊκό Κολοσσαίο. Εκεί δυο μονομάχοι της επιλογής του παλεύουν ανάμεσα σε δεμένα με αλυσίδες ζόμπι που καραδοκούν να πέσει ένας από τους δύο ή και οι δύο στα σαγόνια τους. Με αυτόν τον τρόπο ο Φίλιπ Μπλέικ πετυχαίνει δύο πράγματα: χειραγώγηση του πλήθους και διασκέδαση. Δίπλα του τα πρωτοπαλίκαρά του ο Μπους και ο Γκέιμπ. Στο τέλος κάθε αγώνα, ο Κυβερνήτης, εμφανίζεται σε ένα ψηλό βάθρο και μιλάει στον κόσμο. Ο λόγος του έχει πειθώ και αυτοπεποίθηση. Καθησυχάζει και ταυτόχρονα ενημερώνει τους εναπομείναντες κατοίκους για την τρέχουσα κατάσταση. Επιλεγμένες αλήθειες και ψέματα που λειτουργούν πάντα προς όφελος του. Είναι άριστος οργανωτής της μικρής κοινότητας, αποτρέπει να ξεφύγουν τα πράγματα από τον έλεγχο, παρέχει ασφάλεια καθώς προστατεύει τον ανομοιογενή πληθυσμό από τις παρεκτροπές και τους καβγάδες. Όλη αυτή η ευθύνη τον έχει κάνει αδυσώπητα σκληρό σε τέτοιο βαθμό που να φτάνει σχεδόν στην παράνοια βλέποντας παντού εχθρούς.

Στο βιβλίο έχουμε την ευκαιρία να μελετήσουμε καλύτερα, τόσο τον Κυβερνήτη όσο και τους αρκετούς (αν δεν κάνω λάθος, περίπου τους 300) κατοίκους του οχυρού, πράγμα που δεν γίνεται στην σειρά, τουλάχιστον στα αρχικά επεισόδια. Με αυτή την άνεση της γνώσης θα ολοκληρώσω και τα υπόλοιπα επεισόδια, το οποίο η αλήθεια είναι ότι δεν βιάζομαι καθόλου γιατί είναι κάτι που δεν θέλω να τελειώσει.

Στην κοινότητα υπάρχει ο μοναδικός γιατρός, ο Δόκτωρ Στίβενς και η βοηθός του Άλις. Ο γιατρός δεν σταματά στιγμή να υπονομεύει και να κατακρίνει τις πρακτικές του Κυβερνήτη. Υπάρχει ακόμα ο μοναδικός φίλος της Λίλι, ο Μπομπ ένας γέρο-βετεράνος που πνίγει όλη του τη θλίψη στο ποτό -έφτασαν μαζί σε αυτή την κοινότητα, μαζί με τον Χάρολντ και τη Μέγκαν. Το θέμα είναι γιατί οι κάτοικοι δεν ξεσηκώνονται ενάντια στην σκληρή εξουσία. Η απάντηση είναι απλή: οι κάτοικοι εκεί είναι σχεδόν ευτυχισμένοι, δεν ζουν πλέον περιπλανώμενοι με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται και ο Κυβερνήτης τους προσφέρει πράγματα θεμελιώδη πλέον, όπως είναι η ασφάλεια και η τροφή.

Η Λίλι δεν ταίριαξε ποτέ σε αυτή την «εύνομη» κοινωνία. Ζει στις σκιές του παρελθόντος έχοντας χάσει και τον αγαπημένο της φίλο και προστάτη Χάμιλτον, από χέρι ανθρώπινο, καθώς και την αγαπημένη της φίλη και συμμαθήτρια Μέγκαν. Σε αυτό το βιβλίο συμμετέχει ενεργά στις επιδρομές έξω από τα τείχη για ανεύρεση φαγητού, νερού ή οτιδήποτε χρήσιμου μπορεί να βοηθήσει την κοινότητα. Εκεί έρχεται πιο κοντά με τον νεαρό Όστιν, που δείχνει εντυπωσιασμένος από την παιδικότητα του προσώπου της και την προσωπικότητά της. Αγαπημένη μου σκηνή του βιβλίου είναι όταν ο Όστιν και η Λίλι σιωπηλοί, θάβουν σε έναν λάκκο κάθε αντικείμενο που τους δένει με το παρελθόν, όντας αποφασισμένοι να κάνουν μια νέα αρχή. Κανονικά έπρεπε να ανάψουν φωτιά και να κάψουν πράγματα του παρελθόντος, αλλά είναι κάτι πολύ παρακινδυνευμένο καθώς μπορεί να τραβήξει νεκροζωντανούς.

Εμφανίζονται και νέοι χαρακτήρες που ανακρίνονται μυστικά από τον Κυβερνήτη σαν παρείσακτοι και επικίνδυνοι. Είναι ο Ρικ, η Μισόν και ο Γκλέν. Από ήρωες οι πιο αγαπημένοι καθώς ο τυχοδιώκτης, σκοπευτής, Ντάρυλ προστέθηκε ‘σφήνα’ στη σειρά και αγαπήθηκε από εκατομμύρια κόσμο σε απίστευτο βαθμό. Τόσο το στυλ όσο κι η ομορφιά του τον βοήθησαν στο να γίνει ο νούμερο ένα πρωταγωνιστής -αυτό όμως που τον διακρίνει είναι η λογική και η δικαιοσύνη, έστω και σε αυτούς τους έσχατους καιρούς.

Ας γυρίσουμε πάλι στο Γούντμπερι...
Δεν θα αποκαλύψω τι γίνεται τελικά με τους αιχμαλώτους αλλά μια ανατροπή εκτός σχεδίου επιφυλάσσεται στον Κυβερνήτη. Τα πρόσωπα τόσο στη σειρά όσο και στα βιβλία παίζουν πρωτεύοντα ρόλο που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το όλο πόνημα ανθρωποκεντρικό.

Η Λίλι έχει αρκετά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Μοιάζει η απόλυτη πρωταγωνίστρια. Μέσα όμως της αισθάνεται δειλή και ανίκανη, διότι σύμφωνα με τη γνώμη της δεν βοήθησε αρκετά τους φίλους της «στον δρόμο προς το Γούντμπερι.» Πριν όμως βρεθεί σε αυτή την μικρή κοινότητα γνώρισε την θηριωδία και το μένος των επιζώντων που ζούσαν σε μια όχι και τόσο ασφαλή κατασκήνωση. Σε αυτή τη φάση της ζωής της η Λίλι είναι επιρρεπής, επηρεάζεται τόσο πολύ από τον γιατρό και τη βοηθό του, που οργανώνει ένα μικρό πραξικόπημα ενάντια στον Κυβερνήτη χωρίς όμως αποτέλεσμα. Θα περάσει καιρός μέχρι να μπορέσει να εγκλιματιστεί σε αυτή την κοινωνία. Αντίθετα ο Μπομπ χαίρει κάθε προνομίου από τον ίδιο τον Κυβερνήτη γιατί του θυμίζει την πατρική φιγούρα, που τόσο έχει ανάγκη. Είναι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν τον ψυχισμό της Λίλι και φυλακίζει βαθιά μέσα της τον πόνο μέχρι την γνωριμία της με τον Όστιν. Στο τέλος αποδέχεται ότι δεδομένων των συνθηκών το μόνο ασφαλές μέρος για την ώρα είναι το Γούντμπερι. Για άλλη μια φορά οι ζωντανές περιγραφές των μαχών κόβουν την ανάσα. Οι δε χαρακτήρες ξεδιπλώνονται μπροστά μας διεξοδικά, αφήνοντας όμως χώρο στον αναγνώστη για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Η ανθρώπινη κακία κάτω από δύσκολες συνθήκες διαφαίνεται σε όλα τα συγκεκριμένα βιβλία, σε τέτοιο σημείο που να σε συγκλονίζει πιο πολύ ακόμα κι από τις μάχες με τους νεκροζωντανούς. Αυτό είναι και το κομμάτι που είχε και την αμέριστη προσοχή μου και με έκανε να συνεχίζω την ανάγνωση ακόμα με μεγαλύτερη προθυμία -το να προσπαθείς να ανακαλύψεις το τι κρύβει η ανθρώπινη φύση.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος ο Κυβερνήτης βρίσκεται ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Η Λίλι που αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση παίρνει άσχημη τροπή κρύβει την αλήθεια από τους κατοίκους και αναλαμβάνει εκείνη προσωρινά την διακυβέρνηση ευελπιστώντας ότι ίσως ο Κυβερνήτης ανανήψει. Επίσης κλείνει το Κολοσσαίο της διασκέδασης για πάντα. Σε αυτό το βιβλίο ξεδιπλώνει όλες τις ηγετικές ικανότητες που ήταν κρυμμένες μέσα της. Η ανάγκη της για επιβίωση την μετατρέπει σε έναν άνθρωπο με τρομερή αποφασιστικότητα και θέληση, πράγμα που δεν είχαμε δει μέχρι τώρα. Δεν μοιάζει πλέον να είναι η γυναίκα που χρειάζεται προστασία από κάποιον και μετατρέπεται σε αληθινή και δίκαιη ηγέτιδα. Οι σχέσεις και οι ήρωες για ακόμα μια φορά δοκιμάζονται σε μια μάχη ζωής και θανάτου. Εδώ δεν έχω κάτι να αντιπαραβάλλω, νομίζω (όσο έχω δει τουλάχιστον), τόσο η σειρά όσο και τα βιβλία διέπονται από τη δική τους ξεχωριστή νομοτέλεια, μα αυτό είναι που κάνει και την ανάγνωση μοναδική έτσι δεν είναι;

Σε αυτό το τελευταίο μέρος θα βιώσουμε επικές μάχες και μια νέα περιπέτεια συνεχούς δράσης που νομίζω ότι όλοι θα λατρέψουν. Ποια θα είναι η μοίρα άραγε των φυγάδων που το έσκασαν μαζί με το γιατρό και τη βοηθό του και τι επιφυλάσσει η μοίρα στον Κυβερνήτη; Σαν επίγευση μου άφησε μια πικρία. Θα χαρώ πολύ να ακούσω και τη δική σας άποψη.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr