Βιβλιοάποψη: "Χωρίς ρίσκο"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Αυτή δεν είναι μια αστυνομική ιστορία, είναι μια ιστορία για έναν αστυνομικό.

Όλη του τη ζωή, ο Γουίλιαμ Γουόρικ ήθελε να γίνει αστυνομικός. Έτσι, προς μεγάλη απογοήτευση του πατέρα του, αποφασίζει ότι προτιμά να μπει στη Μητροπολιτική Αστυνομία παρά να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση και να γίνει δικηγόρος. Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, ο Γουίλιαμ ξεκινά μια καριέρα που θα καθορίσει τη ζωή του, από τις πρώτες του περιπολίες στους δρόμους του Λονδίνου ως την πρώτη του σημαντική υπόθεση ως ντετέκτιβ στο τμήμα Έργων Τέχνης της Σκότλαντ Γιαρντ. Προσπαθώντας να εξιχνιάσει την κλοπή ενός ανεκτίμητης αξίας πίνακα του Ρέμπραντ, γνωρίζει και ερωτεύεται την Μπεθ Ρέινσφορντ, βοηθό έρευνας στο Μουσείο Φιτζμόλιαν. Όμως η Μπεθ κρύβει ένα δικό της μυστικό, και θα κάνει τα πάντα για να το κρατήσει θαμμένο.

Ενώ ο Γουίλιαμ ακολουθεί τα ίχνη του κλεμμένου αριστουργήματος, έρχεται αντιμέτωπος με τον πλούσιο συλλέκτη Μάιλς Φόκνερ και τον δαιμόνιο δικηγόρο του, που δε διστάζουν να παίξουν με το νόμο για να ξεφύγουν από τον ντετέκτιβ. Στο μεταξύ, η γοητευτική σύζυγος του Μάιλς προσφέρει τη βοήθειά της στον Γουίλιαμ, αλλά ποια είναι τα πραγματικά της κίνητρα;

Το "Χωρίς ρίσκο" είναι το πρώτο βιβλίο της καινούργιας σειράς του Τζέφρι Άρτσερ με θέμα την ιστορία της ζωής του Γουίλιαμ Γουόρικ -ως οικογενειάρχη και ως αστυνομικού που θα αναμετρηθεί σε όλη του την καριέρα με τους ισχυρούς του εγκλήματος. Μέσα από ανατροπές, θριάμβους και τραγωδίες, ο Γουίλιαμ Γουόρικ είναι προορισμένος να αναδειχτεί σε έναν από τους κορυφαίους ήρωες του Τζέφρι Άρτσερ.


Η άποψή μου:
(γράφει η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου)
Ο Τζέφρι Άρτσερ μας πληροφορεί ότι αυτό είναι το πρώτο βιβλίο μιας νέας σειράς, με ήρωα τον Γουίλιαμ Γουόρικ, έναν νέο που επιθυμεί διακαώς από μικρή ηλικία να γίνει αστυνομικός.

Στην αρχή σκέφτηκα, πόσο ενδιαφέρον μπορεί να κρύβει η ζωή ενός αστυνομικού σε μια σειρά βιβλίων που, κατά δήλωσιν του δημιουργού, δεν είναι αστυνομικά;

Και άρχισα να διαβάζω.

Το σκηνικό στήνεται αριστοτεχνικά! Παρακολουθούμε τον Γουόρικ από τα νιάτα του, μαζί και το οικογενειακό και επαγγελματικό του περιβάλλον. Μόνο που το δεύτερο είναι αστυνομικό και ο ευφάνταστος συγγραφέας εξελίσσει ταυτόχρονα αρκετές υποθέσεις-γρίφους προς επίλυση, με το χιούμορ να παίρνει τη σκυτάλη συχνά και σοφά.

Η δράση δεν αφορά μόνον τον πρωταγωνιστή, αλλά και τους συναδέλφους του. Μ’ αυτόν τον τρόπο παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την πλευρά της αστυνομίας και όχι των κλεφτών/απατεώνων που μπαίνουν στο στόχαστρο, με το αβαντάζ να μαθαίνουμε τι γίνεται και μετά τις όποιες συλλήψεις.

Ένα υπέροχο μείγμα αστυνομικών περιπετειών και της προσωπικής ζωής του κεντρικού ήρωα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Τα γεγονότα παρατίθενται με πανέξυπνο τρόπο, εξιτάροντας τον αναγνώστη διπλά, προκαλώντας την αγωνία του για περισσότερα του ενός διαδραματιζόμενα ταυτόχρονα.

Ο συγγραφέας μας δηλώνει στο προλογικό του σημείωμα ότι σ’ αυτή τη σειρά των βιβλίων θα παρακολουθήσουμε την πορεία του Γ. Γουόρικ, ενώ αποκαλύπτεται προς το τέλος του βιβλίου η μετάθεσή του στο τμήμα Ναρκωτικών. Μαντεύω, λοιπόν, ότι κάθε βιβλίο θα μας οδηγεί και ένα διαφορετικό τμήμα της Σκότλαντ Γιάρντ, και όσο ο Γουόρικ θα ανεβαίνει στην ιεραρχία, τόσο οι επιμέρους ιστορίες θα γίνονται περισσότερο πολύπλοκες.

Εν αναμονή, λοιπόν!


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Ο σερ Τζούλιαν Γουόρικ, νομικός σύμβουλος του Στέμματος, καθόταν στη μια άκρη του τραπεζιού, βυθισμένος στην ανάγνωση της Daily Telegraph. Πότε-πότε αναφωνούσε αποδοκιμαστικά, ενώ η σύζυγός του, που καθόταν στην άλλη άκρη του τραπεζιού, συνέχιζε την καθημερινή της μάχη με το σταυρόλεξο πριν σηκωθεί ο σύζυγός της από το τραπέζι για να φύγει για το Λίνκολν’ς Ινν. Τις κακές μέρες, θα ήταν υποχρεωμένη να ζητήσει τη συμβουλή του, υπηρεσία για την οποία ο σερ Τζούλιαν χρέωνε συνήθως εκατό λίρες την ώρα. Όπως του άρεσε να της θυμίζει συχνά-πυκνά, μέχρι σήμερα του χρωστούσε πάνω από είκοσι χιλιάδες λίρες. Το δέκα οριζοντίως και το τέσσερα καθέτως την καθυστερούσαν ιδιαίτερα.
Ο σερ Τζούλιαν είχε φτάσει στο κύριο άρθρο ενώ η σύζυγός του πάλευε με την τελευταία λέξη. Δεν ήταν ακόμα βέβαιος αν θα ήταν σωστό να καταργηθεί η θανατική ποινή, ιδίως όταν το θύμα ήταν αστυνομικός ή κυβερνητικός υπάλληλος, αλλά ούτε η Telegraph ήταν σίγουρη. Γύρισε στην τελευταία σελίδα για να δει πώς τα είχε πάει στο ράγκμπι η Μπλάκχιθ εναντίον της Ρίτσμοντ στο ετήσιο ντέρμπι. Αφού διάβασε το ρεπορτάζ του αγώνα, άφησε στην άκρη τις σελίδες των αθλητικών, θεωρώντας ότι η εφημερίδα κάλυπτε το ποδόσφαιρο σε βαθμό υπερβολής. Άλλο ένα σημάδι ότι η χώρα πήγαινε κατά διαβόλου.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Γουίλιαμ Γουόρικ #1 / Χωρίς ρίσκο
Συγγραφέας: Jeffrey Archer
Μετάφραση: Μαρία Παπανδρέου
Σελίδες: 384
Ημερ. έκδοσης: Μάιος 2020
ISBN: 978-960-620-824-9


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Τζέφρι Άρτσερ έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα "Ούτε δεκάρα παραπάνω", το 1974. Η μεγάλη εκδοτική επιτυχία του "Κάιν & Άβελ", του τρίτου βιβλίου του, ήταν αυτή που τον καθιέρωσε διεθνώς. Έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα είκοσι τέσσερα μυθιστορήματα και οχτώ συλλογές διηγημάτων, που έχουν εκδοθεί σε ενενήντα εφτά χώρες και σε τριάντα εφτά γλώσσες, με τις συνολικές πωλήσεις τους να ξεπερνούν τα τριακόσια τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα. Έχει γράψει επίσης τρία θεατρικά έργα και δύο σενάρια για τον κινηματογράφο. Ζει με τη σύζυγό του στο Λονδίνο, στο Κέμπριτζ και στη Μαγιόρκα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του συγγραφέα.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr