Βιβλιοάποψη: "Θηράματα"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Δεν έχεις πουθενά να τρέξεις, πουθενά να κρυφτείς.

Ο Φρανκ είναι ο ιδιοκτήτης ενός σταθμού εξυπηρέτησης αυτοκινήτων σ’ έναν αυτοκινητόδρομο με λίγη κίνηση, που το μόνο που θέλει είναι μια ήσυχη ζωή. Φιλοξενεί την εγγονή του, που την έστειλαν εκεί οι γονείς της επειδή είχε θέματα συμπεριφοράς, αλλά δε μιλούν πολύ.

Όταν μια άσχημα τραυματισμένη νεαρή γυναίκα φτάνει στο σταθμό, με κάμποσα αυτοκίνητα να την καταδιώκουν, ο Φρανκ και λίγοι ανύποπτοι πελάτες βρίσκονται άθελά τους μπλεγμένοι σ' ένα κυνηγητό ζωής και θανάτου. Όμως ποιοι είναι αυτοί οι άντρες και αυτές οι γυναίκες που δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχουν εκδίκηση; Τι είναι αυτό που ζητούν; Εκτός από το να μην αφήσουν πίσω τους επιζώντες...

Τοποθετημένο σε έναν μοναχικό αυτοκινητόδρομο, βαθιά στις απέραντες άνυδρες εκτάσεις της Αυστραλίας, το "Θηράματα" είναι ένα καταιγιστικό, γεμάτο αδρεναλίνη μυθιστόρημα, διαφορετικό από οτιδήποτε έχετε διαβάσει ως τώρα.


Η άποψή μου:
(γράφει o Ξενοφών Φύτρος)
Αν έκανα έναν αυθαίρετο διαχωρισμό για τους τεχνίτες του λόγου, θα έλεγα ότι υπάρχουν συγγραφείς που γράφουν λέξεις και μυθιστορήματα και συγγραφείς που «γράφουν» εικόνες και ταινίες. Στην πρώτη του απόπειρα να γράψει μυθιστόρημα, ο Αυστραλός Gabriel Bergmoser, θεατρικός συγγραφέας και βραβευμένος για τηλεοπτικό σενάριο (όχι τυχαία...), ανήκει χωρίς αμφιβολία στη δεύτερη κατηγορία.

Το ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα «Θηράματα» έχει έναν ξεκάθαρο στόχο και τον πετυχαίνει σχεδόν από την αρχή· μεταφέρει τον αναγνώστη στην άγονη ενδοχώρα της Αυστραλίας, σ’ έναν κόσμο μακριά από τον πολιτισμό και την mainstream πραγματικότητα. Οι ήρωές (ή αντιήρωές) του είναι πλασμένοι -θα έλεγε κανείς- από τα υλικά της φύσης που τους περιβάλλει· τραχείς, ακατάβλητοι, γεμάτοι αγκάθια. Η ανάγκη τους για επιβίωση έχει μεταβληθεί σε κάτι πιο σύνθετο: στην ανάγκη για ένα νόημα, για έναν σκοπό στην άχαρη ζωή τους. Και το βρίσκουν, θέλοντας ή μη· μεταβάλλονται σε κυνηγούς και θηράματα, με τους ρόλους μάλιστα να εναλλάσσονται, εκπλήσσοντας ακόμα και τους ίδιους.

Η επιτυχία του συγγραφέα οφείλεται στην καθαρά κινηματογραφική πλοκή του βιβλίου και την αβίαστη ροή της αφήγησης. Ο Bergmoser πετάει ό,τι θεωρεί περιττό από την ιστορία του και επικεντρώνεται στη δράση. Οι χαρακτήρες του δε σπαταλούν πολύ χρόνο στη σκέψη ή την ανάλυση των συναισθημάτων και των πράξεών τους· δεν προλαβαίνουν, πρέπει να επιβιώσουν, να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν. Οι σκηνές δράσης και το κυνηγητό στην έρημο θυμίζουν blockbuster ταινίες περιπέτειας. Η ωμή βία και τα ζωώδη ένστικτα που ξεπηδούν από τις σελίδες του βιβλίου και τα διεστραμμένα μυαλά των ανέγγιχτων από το νόμο άξεστων χωρικών, σοκάρουν και σε κάνουν να ανατριχιάσεις. Άνθρωποι και ζώα πεθαίνουν, αυτοκίνητα γίνονται σουρωτήρι από τις σφαίρες, κτίσματα τινάζονται στον αέρα, τα όπλα κροταλίζουν ακατάπαυστα· ο οίκτος και η συμπόνια δεν έχουν θέση σ’ αυτό τον κόσμο.

Όσοι λατρεύουν τις pulp ταινίες του Ταραντίνο, τα φιλμ εκδίκησης με γυναίκα πρωταγωνίστρια (τύπου «Revenge» και «I spit on your grave»), ή θέλουν να βουτηχτούν σ’ έναν κόσμο όπου η πραγματικότητα πάει περίπατο και ο μόνος νόμος είναι αυτός των όπλων και της βίας (βλέπε Mad Max), τότε θα απολαύσουν το "Θηράματα". Κι αν τους άρεσε το μυθιστόρημα, το καλύτερο νέο έρχεται στο τέλος: η ιστορία του Bergmoser θα γίνει σύντομα ταινία του Χόλιγουντ. Πάω στοίχημα ότι στα χέρια του κατάλληλου σκηνοθέτη τα Θηράματα θα απογειωθούν· η αδρεναλίνη και η απόχρωση του κόκκινου της φωτιάς και του αίματος θα πλημμυρίσουν τα μάτια των θεατών όπως και των αναγνωστών του Αυστραλού θεατρικού συγγραφέα. Οι λέξεις στη μεγάλη οθόνη «Based on the novel by Gabriel Bergmoser» υπόσχονται κινηματογραφική απόλαυση. Προσωπικά ανυπομονώ.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Gabriel Bergmoser
Μετάφραση: Χριστίνα Ριζοπούλου
Σελίδες: 304
Ημερ. έκδοσης: Ιούνιος 2020
ISBN: 978-960-620-832-4


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Γκέιμπριελ Μπέργκμοζερ είναι πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Ζει στη Μελβούρνη. Το 2015 τιμήθηκε με το υψηλού κύρους βραβείο Sir Peter Ustinov Television Scriptwriting Award και το 2017 ήταν υποψήφιος για το Kenneth Branagh Award for New Drama Writing. Το 2016, το πρώτο του μυθιστόρημα για εφήβους, "Boone Shepard", συγκαταλέχθηκε στη βραχεία λίστα των υποψηφίων για το Readings Young Adult Prize. Αυτό τον καιρό ετοιμάζεται η κινηματογραφική μεταφορά των Θηραμάτων στη μεγάλη οθόνη, σε συμπαραγωγή των Stampede Ventures και Vertigo Entertainment στο Λος Άντζελες.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr