Βιβλιοάποψη: "Το κουτί"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Εσύ το φτιάχνεις, εσύ το καταστρέφεις...
Η Ζένια, μαθήτρια της δευτέρας λυκείου, βιώνει μια δυσβάσταχτη καθημερινότητα όπου έρχεται αντιμέτωπη με το ρατσισμό και το μπούλινγκ στη γειτονιά της και στο σχολείο. Μέλος μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, με δυο γονείς που δείχνουν αδιάφοροι και επικίνδυνοι, η Ζένια δίνει όλη της τη φροντίδα και τη στοργή στον μικρό της αδερφό Νικόλα, που την έχει ανάγκη.
Το πάθος της για τη μουσική και η ανακάλυψη των αισθημάτων ενός συμμαθητή της για κείνη, θα δώσουν στην κοπέλα την ελπίδα και το κίνητρο που χρειάζεται για να προχωρήσει μπροστά. Μέχρι τη στιγμή που ένας καθηγητής της θα εισβάλλει στη ζωή της, την ίδια περίοδο που ο αδερφός της αρρωσταίνει πολύ σοβαρά. Τότε εκείνη θα αρχίσει να γλιστράει στα σκοτάδια του μυαλού... και ο εφηβικός της θυμός θα εξαπλωθεί μέσα της όπως το μελάνι εξαπλώνεται στο καθαρό νερό.
"Το κουτί" είναι ένα βιβλίο για τις φωτεινές αλλά και τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων... Ένα σκληρό και ταυτόχρονα ευαίσθητο μυθιστόρημα για το θυμό, τα όνειρα, τη φιλία και την αγάπη. Μια συγκλονιστική ιστορία για το πώς η ελπίδα ενός νέου ανθρώπου αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα σε μια πραγματικότητα που του ζητάει να θυσιάσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει.


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Το Κουτί είναι μια ιστορία που θα προκαλέσει αίσθηση. Μικρά κεφάλαια λιτά, που όμως καίνε σαν παγωμένο νερό μες το καταχείμωνο. Μια ψυχρολουσία στα μούτρα μιας κοινωνίας που δομήθηκε σε σαθρές βάσεις. Από τη μια ανθρώπινο, τρυφερό, σπαρακτικό και από την άλλη, αρρωστημένο και ανελέητο.

Η Ζένια είναι μια συνηθισμένη έφηβη με τη διαφορά ότι προέρχεται από άλλη χώρα. Η εφηβεία είναι η πιο δύσκολη φάση της ζωής του ανθρώπου όχι μόνο επειδή υπάρχει έντονη αντίδραση σε αυτά που όλοι θεωρούμε δεδομένα, αλλά επειδή το σώμα αλλάζει και μαζί με αυτό αλλάζει και η ψυχολογία του εκάστοτε ατόμου. Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι σε αυτή την ηλικία γίνεται στο σώμα μια μεγάλη έκρηξη, η οποία προκαλεί και όλες αυτές τις ποικιλότροπες αντιδράσεις. Από την άλλη όμως, ο νους, και η κριτική ικανότητα που βρίσκεται στον προμετωπιαίο φλοιό ωριμάζει μετά το εικοστό τέταρτο έτος του ατόμου.

Η Ζένια έχει ακόμα έναν παραπάνω λόγο να αντιδρά. Ο εκφοβισμός που έχει δεχθεί σε όλη της την ζωή είναι ένα αγκάθι βαθιά ριζωμένο μέσα της. Οι γονείς της φασαριόζοι και αδιάφοροι. Ήταν πάντα έτσι αυτοί οι άνθρωποι ή τους έφερε στα όριά τους η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, που έχει καταστρέψει τόσες οικογένειες; Κάτι μου λέει ότι οι ίδιοι άνθρωποι σε κανονικές συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας θα ήταν εντελώς διαφορετικοί. Το θέμα είναι το αντίκτυπο που έχει στη Ζένια αυτή η αποτυχία και των δύο να σταθούν δίπλα στο κορίτσι τους, σε αυτή τη δύσκολη ηλικία που τους έχει ανάγκη.

Σανίδα σωτηρίας ο μικρότερος αδελφός της Ζένιας. Έξυπνος, χαμογελαστός παιδί της τετάρτης δημοτικού είναι τα πάντα για εκείνη. Φίλος, αδελφός, ένα σώμα να ακουμπήσει τα δάκρυά της αλλά πάνω απ'όλα, η προσωποποίηση της αγάπης που τόσο πολύ της λείπει.

Οι φιλίες της στο σχολείο είναι πέρα για πέρα επιφανειακές. Η Ευαγγελία, ο Βίκτωρας και ο αμίλητος Γιάννης είναι οι πιο κοντινοί της. Η αλήθεια είναι ότι πού και που την κάνουν να χαμογελάει αλλά ποτέ δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει μέσα στην ψυχή της.

Βλέπω τον μικρό αδερφό, τον Νικόλα να κοιτάει με δέος την μισάνοιχτη πόρτα όπου ο πατέρας κοιμάται με ένα βαρύ ροχαλητό ύστερα από μεθύσι, τα σάλια του τρέχουν στο μαξιλάρι και προκαλεί δυσφορία. Ούτε ο μικρός ούτε η Ζένια τολμούν να μπουν στο δωμάτιο. Τι είναι άραγε αυτό το κουτί με το κίτρινο φθαρμένο περιτύλιγμα που έχει πάντα δίπλα του;

Η Ζένια φοιτά στο μουσικό Λύκειο της περιοχής της. Ο ηλικιωμένος επιστάτης, ο κ. Κωνσταντίνος, τη χαιρετά πάντα και τη βλέπει με συμπάθεια, όπως ακριβώς θα έβλεπε τη δική του εγγονή. Η κοπέλα ωστόσο δεν μπορεί να ανοίξει την καρδιά της σε ξένο άνθρωπο, δεν υπάρχει κανείς να εκμυστηρευτεί τη θλίψη και τις ανησυχίες της. Παλεύει με όλες τις δυνάμεις για να κερδίσει τη ζωή, που δεν της χαρίστηκε, όχι μόνο για εκείνη, αλλά για χάρη του μικρού που του στέκεται μάνα και πατέρας μαζί.

Όταν ο Νικόλας αρρωσταίνει, όλο το οικοδόμημα που έπλασε στο μυαλό της για μια καλύτερη ζωή αρχίζει να καταρρέει σε κομμάτια μπροστά της και τότε αρκεί μια φιτιλιά, για να γίνει η μεγάλη έκρηξη. Μέσα στους ρυθμούς των Metallica και Iron Maiden, πέφτει άπλετο φως στο πιο σκοτεινό κομμάτι της ψυχής του καθενός. Ένα κομμάτι που ο συγγραφέας ξέρει να δουλεύει πολύ καλά αφού οι ήρωές του είναι απτοί και όχι επιφανειακοί. Η γραφή του βγαίνει αβίαστα και δεν φαίνεται καθόλου να ζορίζεται, λες και οι ήρωές του τού δείχνουν το δρόμο.

Στο παρόν βιβλίο δεν υπάρχει τίποτα το υπερφυσικό -τα πραγματικά τέρατα είμαστε εμείς! Τα δάκρυα κυλούν λυτρωτικά στο τέλος του βιβλίου... Πολλά χρόνια έχει να με συγκινήσει κάτι έτσι...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Γιώργος Γιώτσας
Σελίδες: 272
Ημερ. έκδοσης: Μάιος 2020
ISBN: 978-960-620-822-5


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Οι γονείς του έζησαν τα παιδικά τους χρόνια στην επαρχία αλλά ο Γιώργος Γιώτσας έμελλε να γεννηθεί και να μεγαλώσει στην Αθήνα. Απ’το σχολείο άρχισε να γράφει ιστορίες και παραμύθια, όμως η συγγραφή θα τον κέρδιζε αρκετά χρόνια αργότερα. Ασχολήθηκε με το σκίτσο, τα κόμικς, το τραγούδι και την ηθοποιία. Όταν η συγγραφή επέστρεψε στη ζωή του, την αποδέχτηκε με αγάπη και ειλικρίνεια. Έμπνευση βρήκε τις μικρές ώρες της νύχτας, μόνος, σε μια ρεσεψιόν ξενοδοχείου. Είναι ήδη πολυβραβευμένος συγγραφέας σε Ελλάδα και Αμερική. Όλα τα βιβλία του έχουν συλλέξει βραβεία και διακρίσεις, αλλά πάνω απ’ όλα την αγάπη του αναγνωστικού κοινού, κάτι για το οποίο είναι ευγνώμων. Το "Κάτω από το κρεβάτι", ύστερα από ψηφοφορία 170.000 αναγνωστών, αναδείχθηκε στα δέκα καλύτερα βιβλία του είδους στα Public Book Awards. Ο συνάδελφός του Γιάννης Μαργέτης έγραψε ότι «ο Γιώργος Γιώτσας αγαπάει αυτό που κάνει», ενώ ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος-Πιπεριάν τον χαρακτήρισε «ανθρώπινο συγγραφέα». Esquire, Mystery, TV Zapping και Athens Voice είναι κάποια από τα μέσα που φιλοξένησαν συνεντεύξεις του και αφιερώματα. Ο Γιώργος συνεχίζει να γράφει με συνέπεια, και αυτό τον καιρό ετοιμάζει τα επόμενα συγγραφικά ταξίδια. "Το κουτί" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Bell.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr