Βιβλιοάποψη: "Ο θάνατος δεν είναι αρκετός"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Τη νύχτα που ο Μπράιαν Μπίσοπ δολοφόνησε τη σύζυγό του, βρισκόταν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Έτσι τουλάχιστον θεωρεί ο αστυνομικός επιθεωρητής Ρόι Γκρέις, ο οποίος καλείται να ερευνήσει τον φόνο της νεαρής, κοσμικής και γοητευτικής Κέιτι Μπίσοπ. Σύντομα, ο Γκρέις αρχίζει να πιστεύει πως ο Μπίσοπ κατάφερε το αδύνατο: να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο μέρη! Μήπως κάποιος έχει κλέψει την ταυτότητά του ή είναι απλά ένας ευφυέστατος δολοφόνος; Καθώς ο Γκρέις ερευνά εξονυχιστικά την αξιοσέβαστη ζωή των Μπίσοπ, αντιλαμβάνεται ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Και ξαφνικά, η εύθραυστη σταθερότητα της δικής του περίπλοκης προσωπικής ζωής αντιμετωπίζει την κατάρρευση. Μια δυνατή ιστορία μυστηρίου με πολλές ανατροπές, που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι και την τελευταία παράγραφο.


Η άποψή μου:
(γράφει η Γιώτα Βασιλείου)
Το «Ο θάνατος δεν είναι αρκετός» είναι το πρώτο βιβλίο του Peter James που διαβάζω -όμως, είναι το τρίτο της σειράς με τον Roy Grace. Το κενό ωστόσο, που αφήνουν οι δυο προηγούμενοι τίτλοι της σειράς, που δεν έχω διαβάσει, δεν είναι δύσκολο να γεμίσει από το κείμενο του P. James, αφού μας κερνάει εδώ κι εκεί, επεξηγηματικά «σφηνάκια», τα οποία γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ των τριών τόμων. Ως εκ τούτου, δε δυσκολεύτηκα καθόλου να παρακολουθήσω την πλοκή του τρίτου του τίτλου.

Αυτό που είναι άκρως εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι διαβάζοντάς το, ήταν λες κι έβλεπα χολιγουντιανή ταινία υψηλού budget! Αυτό με έκανε να ψάξω το βιογραφικό του συγγραφέα, οπότε και μου λύθηκε η όποια απορία. Ο άνθρωπος είναι σεναριογράφος και κινηματογραφικός παραγωγός! Πως θα μπορούσε άρα, να γράψει κάτι λιγότερο από το απόλυτο page turner; Με πολλές ανατροπές και στροβιλίσματα της πλοκής, ο Peter James μας προσφέρει ένα εξαίρετο θρίλερ, που κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία μέχρι το τέλος, κάνοντάς τον να μαντεύει ξανά και ξανά και ξανά, ποιος μπορεί να είναι ο ένοχος!

Διαβάζοντας λοιπόν για πρώτη φορά έργο του James, διαπίστωσα ότι θα μπορούσε ο κεντρικός του ήρωας, ο Roy Grace, να είναι ο διάδοχος ή ακόμα και ο νέος συνεργάτης του γνωστού κι αγαπημένου ντετέκτιβ John Rebus, δημιούργημα του επίσης Βρετανού συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας Ian Rankin. Σε αυτό του το δημιούργημα, ο James έχει καταφέρει να στήσει μια πολύπλοκη ιστορία, στην οποία έρχονται να συγχωνευτούν χαρακτήρες από όλα τα κοινωνικά επίπεδα του Brighton. Και δεδομένου ότι δεν πρόκειται για κάποιο ψυχογράφημα αλλά για ένα περιπετειώδες θρίλερ, είναι αξιοθαύμαστο το πως ο συγγραφέας κατορθώνει να δώσει μια πολύ πειστική εικόνα της τοπικής κοινωνίας. Έχουμε λοιπόν ανθρώπους ανόμοιους σε όλα τα επίπεδα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα είχαν καμιά σχέση ο ένας με τον άλλο, ν’ αναγκάζονται να συνυπάρξουν και να διαδράσουν μεταξύ τους.

Οι χαρακτήρες του James είναι εξαιρετικοί. Τους διακρίνει πλαστικότητα κι αληθοφάνεια. Δεν είναι στατικοί αλλά εξελίσσονται και αλλάζουν στην πορεία της ιστορίας. Η δράση είναι καταιγιστική, με απροσδόκητες ανατροπές. Μια μάχη μέσα στον χώρο και τον χρόνο. Κι ενώ από την αρχή ο συγγραφέας σηκώνει το δάχτυλο και υποδεικνύει ένα συγκεκριμένο άτομο ως το μόνο ένοχο, εν τούτοις, στην πορεία και μέσα από τις σαρωτικές ανατροπές, μας κάνει κι αμφιβάλλουμε πως η αρχική μας αίσθηση είναι σωστή.

Κι επανέρχομαι σε αυτό που είπα στην αρχή -ότι το βιβλίο έχει μια χολιγουντιανή χροιά. Αν υπάρχει κάτι που είναι πάρα πολύ καλός ο Peter James, όπως διαπιστώνω, αυτό είναι στο να αποδώσει άρτια, την αίσθηση του «θορύβου» στο υπόβαθρο. Αυτό είναι που κάνει και τις σκηνές του τόσο ζωντανές και ζωηρές. Δηλαδή, δεν βιάζεται να αποδώσει τη σκηνή του. Δίνει το χρόνο στους χαρακτήρες του, να διυλίσουν τις σκέψεις τους, να διαχειριστούν τα άγχη τους. Τους «ακούμε» που σκέφτονται, που αποφασίζουν. Τίποτα δε συμβαίνει σε «κενό αέρος» και τα πάντα όλα πραγματοποιούνται εντός ενός πρισματικού κατόπτρου, το οποίο δίνει τρισδιάστατη, άρα ρεαλιστική, απεικόνιση της κάθε σκηνής.

Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν ειλικρινά, μια πλούσια αναγνωστική εμπειρία για μένα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Peter James
Μετάφραση: Κωστής Καλογρούλης
Σελίδες: 680 / Διαστάσεις: 14x20,5
Ημερ. έκδοσης: Ιούνιος 2018
ISBN: 978-960-621-164-5
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr