Βιβλιοάποψη: "Επικίνδυνες φιλίες"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ορισμένες γυναίκες παίρνουν τα πάντα. Κάποιες άλλες απλώς ό,τι αξίζουν!

Η Άμπερ έχει βαρεθεί να είναι ένα τίποτα. Αξίζει περισσότερα -ακριβά σπίτια στα πιο σημαντικά μέρη του κόσμου, φανταστικά ταξίδια, λιμουζίνα με αναπαυτικά, δερμάτινα καθίσματα, νταντάδες και υπηρέτριες στις προσταγές της, επώνυμα ρούχα και κοσμήματα. Ο φθόνος της για τις ζωές των άλλων θα μπορούσε να την τρώει ζωντανή... αν δεν είχε σχέδιο.

Η Δάφνη ζει σε έναν ευτυχισμένο γάμο με δύο παιδιά. Για τους συγγενείς, τους φίλους και τους γνωστούς της είναι η πιο τυχερή γυναίκα στη Νέα Υόρκη, έχει ό,τι θέλει, πλούτη, δύναμη και, το σημαντικότερο, έναν γοητευτικό και πλούσιο άντρα που τη λατρεύει.

Αλλά για την Άμπερ δεν ήταν τόσο δύσκολο να την πλησιάσει -με ένα άσχημο κούρεμα, ένα ζευγάρι γυαλιά και την έκφραση της ήττας ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της γίνεται το άχαρο κορίτσι, που η Δάφνη έχει τόσο ανάγκη να σώσει. Τέτοιες φιλίες όμως μπορεί να αποδειχτούν πολύ επικίνδυνες...

«Ο θηλυκός Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ θα σας συναρπάσει
-The Skimm-

«Διαβολικές ανατροπές και σκοτεινά μυστικά σε ένα φρέσκο και εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ
-People-



Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Εμμονή: ένα θέμα ανεξάντλητο. Πόσες φορές το παρακολουθούμε σε ταινίες και πάντα τραβάει το ενδιαφέρον μας; Εμμονή στις σχέσεις, εμμονή σε φιλίες. Το βιβλίο πραγματεύεται την φιλία δύο γυναικών που δεν είναι «άδολη» και καταντά επικίνδυνη.

Η πλοκή είναι υπέροχα δεμένη, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι το γράφουν δύο συγγραφείς και όχι μία. Σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσα να καταλάβω διαφορές στη γραφή και ο λόγος τους ρέει, χωρίς να πλατειάζει. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ταυτόχρονα με τους ζωντανούς διαλόγους αναφέρονται κάθε φορά και οι πραγματικές σκέψεις του εκάστοτε ήρωα και μάλιστα χωρίς ο αναγνώστης να μπερδεύεται στο ελάχιστο. Ας δούμε όμως τους κεντρικούς ήρωες λίγο καλύτερα.

Η Άμπερ είναι μια νεαρή γυναίκα άνευ σημασίας. Τα ασουλούπωτα ρούχα της και το στραβό κούρεμά της την κάνουν να περνά απαρατήρητη, σε μια πόλη σαν την Νέα Υόρκη. Πηγαίνει κάθε μέρα στο ίδιο γυμναστήριο, οι πλούσιες κυρίες που συχνάζουν εκεί δεν της ρίχνουν δεύτερη ματιά. Η Άμπερ περιμένει, παρατηρεί, βρίσκει την αδυναμία μιας ισχυρής γυναίκας, της Δάφνης, και διεισδύει σιγά-σιγά στον κόσμο της. Την κάνει φίλη της, της συμπαραστέκεται, της γίνεται απαραίτητη και υπομονετικά σαν αράχνη κατασκευάζει τον ιστό της.

Γιατί η Δάφνη να έχει αυτό το πανέμορφο σπίτι, αυτόν τον γοητευτικό και πάμπλουτο άνδρα, υπηρετικό προσωπικό, τα πιο ακριβά κοσμήματα και ρούχα; Η Άμπερ μειδιάζει και ονειρεύεται μια μέρα όλα αυτά να γίνουν δικά της, αν πετύχει το σκοπό της!

Η Δάφνη έχει τα πάντα, είναι όμορφη, έξυπνη, γεμάτη καλοσύνη. Έχει φτιάξει μια υπέροχη οικογένεια και οποιοσδήποτε θα τη θαύμαζε, αλλά και θα την ζήλευε. Η ευγένεια και η δοτικότητά της μας κάνει να την συμπαθήσουμε από την αρχή. Η γυναίκα μπορεί να ζει μες τη χλιδή αλλά δεν είναι σνομπ, δεν κρίνει τους άλλους με βάση την οικονομική τους κατάσταση ή την καταγωγή τους. Μοιάζει το ιδανικό θύμα για τα σχέδια της Άμπερ, που όσο περισσότερο τη γνωρίζει τόσο πλημμυρίζεται από ενοχές -αλλά όχι, δεν θα υποχωρήσει... Με οποιοδήποτε τρόπο πρέπει τα σχέδια της να πετύχουν, αυτή τη φορά.

Εντυπωσιαζόμαστε με τον τρόπο που βρίσκει ευφάνταστες ιστορίες για να προκαλέσει τον οίκτο. Ο Τζάκσον όμως, ο άντρας της Δάφνης, φαίνεται να υπεραγαπά και να θαυμάζει τη γυναίκα του. Πώς θα καταφέρει να του τραβήξει την προσοχή ώστε να πέσει στα δίχτυα της;

Κάποια στιγμή περνάνε από το μυαλό του αναγνώστη διάφορες σκέψεις. Ο πλούτος της Γης φτάνει για όλους. Γιατί όμως να είναι άνιση η κατανομή του, γιατί να υπάρχει απληστία, που με τη σειρά της προκαλεί τον φθόνο ή και το έγκλημα; Γιατί να φοράς ένα πανάκριβο κόσμημα, που το κόστος του μπορεί να θρέψει ολόκληρο ορφανοτροφείο; Ποιος πραγματικά καταλαβαίνει μια διαταραγμένη προσωπικότητα; Ποια είναι τα αυτά τα σημάδια που πρέπει να σε κάνουν επιφυλακτικό; Γιατί να υπάρχει αγνωμοσύνη και αχαριστία; Συνυπάρχουν αυτά τα δύο με την ανθρώπινη φύση; Πώς όμως να ζεις και με την καχυποψία κάθε στιγμή; Έτσι σίγουρα καταλήγεις ένας μίζερος άνθρωπος που δεν απολαμβάνει τη ζωή...

Κι όσοι από σας μέχρι τώρα νομίζετε ότι αυτό το βιβλίο είναι καθαρά «γυναικεία» υπόθεση, κάνετε λάθος, γιατί είναι το μοναδικό μέχρι τώρα βιβλίο με γυναίκες ηρωίδες, που έχω πειστεί ότι πρέπει να το διαβάσουν και άντρες. Βλέπετε, η πανουργία και ο φθόνος δεν έχουν φύλο και είμαι σίγουρη ότι θα το απολαύσετε μέχρι την τελευταία του σελίδα. Στην αρχή γνωρίζουμε τους χαρακτήρες και η αλήθεια είναι ότι εντυπωσιαζόμαστε και «κλέβουμε» λίγο από το πλούτο τους. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου όμως οι εξελίξεις είναι τόσο συναρπαστικές, που δεν είναι δυνατόν να το παρατήσεις από τα χέρια σου πριν το τέλος.

Τελικά ποιος είναι ο κος. Ριπλέι του βιβλίου; Το αφήνω στην κρίση σας.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Liv Constantine
Μετάφραση: Πόλυ Μοσχοπούλου
Σελίδες: 408 / Διαστάσεις: 14 X 21
Ημερ. έκδοσης: 25/11/2019
ISBN: 978-618-83881-8-5


Βιογραφικό:
Το Λιβ Κονσταντίν είναι το ψευδώνυμο των αδελφών Λιν Κονσταντίν και Βάλερι Κονσταντίν. Τις χωρίζουν τρεις Πολιτείες, περνούν πολλές ώρες στο FaceTime και τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα παίρνουν φωτιά. Η ικανότητά τους να επινοούν σκοτεινές ιστορίες οφείλεται -όπως αναφέρουν οι ίδιες- στις αφηγήσεις της Ελληνίδας γιαγιάς τους. Ήδη τα Amazon Studios ετοιμάζουν τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο βιβλίο. Περισσότερα γι’ αυτές θα βρείτε στην ιστοσελίδα τους.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr