Βιβλιοάποψη: "Η κληρονόμος του ποταμού"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η δολοφονία της πασίγνωστης πλέον Ρόζας Παλαιολόγου συγκλονίζει το πανελλήνιο και ο διάσημος ερευνητής Χρήστος Βαράγκης μαζί με την εγγονή της, τη Λευκή, καλούνται να λύσουν το μυστήριο.
Όσο περνά ο καιρός, εισχωρούν όλο και πιο βαθιά σε έναν λαβύρινθο μίσους και θανάσιμων εχθρών. Κι ενώ αναζητούν τη λύση στο παρελθόν, η βοήθεια έρχεται ανέλπιστα από το αγερικό του ποταμού.
Ποια είναι η μυστηριώδης Λευκοθέα που αναδύεται από τα πέπλα του χρόνου και φαντάζει φτιαγμένη από τα αθάνατα νερά; Θα καταφέρουν να λύσουν τους γρίφους της Ρόζας, έτσι όπως φαίνεται η ίδια να τους καθοδηγεί μέσα από τα έργα αρχαίων δημιουργών που έχουν υμνήσει τον επιβλητικό Αχέροντα;

Ένα βιβλίο κεντημένο με τους θρύλους του ποταμού των στεναγμών και των μυθικών παραποτάμων του, που διέσχιζαν τον Άδη. Μια ιστορία που, περνώντας μέσα από τον θάνατο, υμνεί τη ζωή!

Η άποψή μου:
(γράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος)

«Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος -αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ‘ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος- σκληρός κι απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται».
Νίκος Καζαντζάκης

Η Δήμητρα Ιωάννου την ξέρει καλά αυτήν τη ρήση του σπουδαίου μας Νίκου Καζαντζάκη, και πάνω σε αυτήν υφαίνει με πρωτοτυπία έναν ιστό μοναδικής αριστοτεχνικής περιπέτειας στο βιβλίο της. Ξεκινώντας από τις αρχές της πορείας των ηρώων, τότε που υπήρξαν παιδιά και «αγνές» φωνές μέσα στη ζωή -αλήθεια τι όμορφα και συναρπαστικά η συγγραφέας καταρρίπτει αυτόν τον μύθο της παιδικής αθωότητας!- μας φτάνει μέχρι το σήμερα. Μύθοι, ιστορικές αλήθειες, γεγονότα, πάθη, έριδες, οικογενειακές, ατελέσφορες σχέσεις και κυρίως μνήμες που στοιχειώνουν τους ήρωες, γεμίζουν την κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου. Δε θα σταθώ στην εξιστόρηση των γεγονότων. Δε θα ήταν σημαντικό αυτό, όχι λόγω φυσικά ότι δεν είναι μια υπέροχη αφήγηση με δυνατή πλοκή -τουναντίο!- αλλά θεωρώ ότι το μείζον είναι το πώς χειρίζεται η συγγραφέας τα λογοτεχνικά εργαλεία που διαθέτει, για να μας παρουσιάσει αυτήν την ιστορία.

Πρώτον και κυριότερον, στηρίζεται -και πολύ σοφά πράττει- στην Παράδοση. Αντλεί μοναδικές εικόνες από την περιοχή της Ηπείρου και δη, του Αχέροντα ποταμού. Από μόνο του αυτό το στοιχείο δίνει στο μυθιστόρημά της μία πνοή απόκοσμου, γεμάτο ζωών φιλέρημων που ταλανίζονται μεταξύ του "υπάρχω" και του "δε ζω". Ανθρώπων περίκλειστων και περιχαρακωμένων από το παρελθόν τους και τις βαθιές πνιγηρές μνήμες τους. Πέρα όμως από αυτό, η δράση είναι καταιγιστική και αυτό προσθέτει στο βιβλίο της έναν «αέρα» προσδοκώμενης κάθαρσης. Ως ήρωες αρχαίας τραγωδίας οι χαρακτήρες της Δήμητρας Ιωάννου, αναμένουν από Μηχανής Θεούς, να τους εξηγήσουν τα μη εύδηλα γεγονότα, που συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο στον τροχό της ζωής τους. Και αυτός ο τροχός γυρίζει συνεχώς σταματώντας ενίοτε μπροστά τους με αποτελέσματα όμως καθόλου αποδεκτά και σύννομα από τους ίδιους.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο -για όσους αποφασίσετε να ασχοληθείτε μαζί του- θα σας πάει τη φαντασία ένα βήμα παραπέρα. Θα διαπιστώσετε ευκόλως ότι οι Έλληνες συγγραφείς -για να είμαι ακριβοδίκαιος, κάποιοι από αυτούς- απλώς δεν τυγχάνουν να συγγράφουν σε μία παγκόσμια γλώσσα όπως π.χ. η Αγγλική. Το σπουδαίο λοιπόν είναι ότι μέσα από αντιξοότητες γλώσσας, ως μέσο και μόνο προβολής του έργου τους, εκδοτικών τερτιπιών, ανασφαλούς προβολής, κατορθώνουν και παρουσιάζουν «έργο» σημαίνον και ουσιώδες, όπως μας «χαρίζει» τόσο απλόχερα και η Δήμητρα Ιωάννου με αυτό της το βιβλίο.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Θεματολογία: Κοινωνικό, Μεταφυσικό, Περιπέτεια, Αισθηματικό
Συγγραφέας: Δήμητρα Ιωάννου
Ηλικία: 18+
Σελίδες: 416 / Διαστάσεις: 14x21cm
Ημερ. έκδοσης: 8 Νοεμβρίου 2018
ISBN: 978-618-01-2668-6



Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Δήμητρα Ιωάννου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση.

Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος.

Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr