Βιβλιοάποψη: "Μια μέρα ακόμα"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ο Ρίτσαρντ Σαντ συνηθίζει να αντιμετωπίζει τη ζωή του ως έναν ατελείωτο κύκλο μονότονων και ανιαρών ημερών, που τις «διανθίζουν» μόνο οι κακές συνήθειες, ο εγωκεντρισμός και η συναισθηματική αδιαφορία του απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις του οικογενειακού και εργασιακού του περιβάλλοντος. Κάθε καινούργια μέρα έρχεται για να τον βυθίσει περισσότερο στο τέλμα της αχαριστίας και της αγνωμοσύνης απέναντι σε όσα καλά τού έχει επιφυλάξει η ζωή.


Θα φτάσει όμως αναπότρεπτα και η ώρα που θα συνειδητοποιήσει με τον πιο σκληρό τρόπο πως το ζητούμενο είναι να εκτιμήσεις κάτι πριν το χάσεις, πριν γίνεις ανήμπορος θεατής της ίδιας σου της ζωής. Και τότε θα κληθεί να πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα...



Η άποψή μου:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
Ο ήρωας, ο Ρίτσαρντ Σαντ ζει μια αστική ζωή, ανιαρή, γεμάτη συμβάσεις και τυπικές σχέσεις. Η κινητήριος δύναμή του είναι μόνο το κέρδος και μόνο με την υπόσχεση μιας μεγάλης αμοιβής μπορεί να αντλήσει λίγη ευχαρίστηση. Έχει μηδαμινούς συναισθηματικούς δεσμούς με την οικογένειά του, με τους γονείς του και έχει ελάχιστους φίλους. Ζει μια αγχώδη ζωή όπου καθημερινά κυριαρχούν οι αρνητικές σκέψεις και η επιθετική συμπεριφορά προς τους γύρω του και οι καταχρήσεις. Όλα αυτά, όμως, θα αλλάξουν.

Η τριτοπρόσωπη αφήγηση της καθημερινότητας του Ρίτσαρντ είναι ζωντανή και ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός κάθε σκέψης του στη διάρκεια της ημέρας. Διαβάζοντας το βιβλίο, δεν μπορούσα να συμφωνήσω πουθενά με τον τρόπο ζωής του. Αναρωτιόμουν γιατί δεν έβλεπε το οφθαλμοφανές: η συμπεριφορά του προς όλους γύρω του ήταν απόλυτα εγωκεντρική και χωρίς ίχνος ευαισθησίας ακόμη για τους πιο κοντινούς του ανθρώπους. Έχει τα πάντα και κάνει ότι μπορεί για να τα χάσει, χωρίς να εκτιμάει τίποτα. Η λύση της υπόθεσης είναι μάλλον αναμενόμενη και δίκαιη...

Θα ήθελα να επιβραβεύσω την πρόθεση του συγγραφέα να ασχοληθεί με το κοινωνικό θέμα της αλλοτρίωσης του ατόμου από την καθημερινότητα και το κυνήγι του κέρδους. Είναι, απ' όσο καταλαβαίνω, η πρώτη του συγγραφική απόπειρα. Δεν θα το χαρακτήριζα πρωτότυπο και ευτυχώς δεν πλατειάζει υπερβολικά προσπαθώντας να στηρίξει την κορύφωση της ιστορίας. Το σίγουρο είναι ότι ως αναγνώστρια έμεινα απολύτως ικανοποιημένη με το τέλος της ιστορίας.

Τελικά, πόσες ευκαιρίες αξίζουμε να μας δώσουν οι γύρω μας; Οι αγαπημένοι μας;


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Μικρός Ελκυστής
Συγγραφέας: Γεράσιμος Κρεμαστούλης
Σελίδες: 178
Ημερ. έκδοσης: Μάιος 2019
ISBN: 978-618-5424-00-8


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Γεράσιμος Κρεμαστούλης γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε στο εκεί Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι αφηρημένος, καθώς πλάθει με το μυαλό του ιστορίες. Κύρια πηγή έμπνευσής του αποτελούν τα νυχτερινά του όνειρα. Τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του προτιμά να τα γράφει στο χαρτί και μ’ αυτόν τον τρόπο να τα μοιράζεται με τους άλλους.




*Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/01/2020*
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr