Βιβλιοάποψη: "Μισή αλήθεια"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μια δραματική ιστορία για τον έρωτα, την παρακμή και τον θάνατο.

Ο δικηγόρος και συγγραφέας Δημοσθένης Καλένδης δέχεται στο γραφείο του την επίσκεψη της Σοφίας Ευγενίδη, μιας γυναίκας απαράμιλλης ομορφιάς, η οποία δηλώνει θαυμάστρια του βιβλίου του "Απονομή Δικαιοσύνης" και του αναθέτει την υπόθεση της νεκρής αδελφής της, προκειμένου να την αποκαταστήσει ηθικά, έστω μετά θάνατον. Του αφήνει τα «ημερολόγια» της αδελφής της και στη συνέχεια εξαφανίζεται.

Ο Καλένδης έρχεται αντιμέτωπος με αναπάντητα ερωτήματα: Τι σχέση έχει μαζί του ο εραστής της νεκρής αδελφής; Και ποιος είναι ο πραγματικός δολοφόνος της; Ο πόθος του για τη γυναίκα-μυστήριο που εμφανίστηκε και χάθηκε μέσα στη νύχτα κατακλύζει το είναι του. Χωρίς αυτή δεν μπορεί να χαρεί, να σκεφτεί, να υπάρξει. Τον έχει στοιχειώσει. Δεν συνειδητοποιεί πως είναι ερωτευμένος με ένα όνειρο -ακόμα κι όταν η γυναίκα που αγαπά του λέει: «Σ’ αγαπώ ερήμην σου, ερήμην μου, ερήμην όλων.»

Ένας σφετεριστής της αγάπης, ένα έγκλημα πάθους και η ατέρμονη δυστυχία που αφήνει τη στάχτη της σε συναισθήματα, αισθήσεις, σκέψεις. Ένας δραματικός έρωτας που παίρνει μεταφυσικές διαστάσεις στους άδειους δρόμους της Αθήνας, σε ερωτικά καταγώγια των Βρυξελλών, καταθλιπτικά ξενοδοχεία και γαλλικά κάστρα. Μια ατέρμονη εναλλαγή ρόλων από τον «μετόκοσμο» του Επίκουρου έως τους κύκλους του Εμπεδοκλή που έλκονται και απωθούνται, απωθούνται και έλκονται...


Η άποψή μου:
(γράφει η Ανδρομάχη Κοκόση)
Μέσα σε αυτές τις λίγες, μα -πιστέψτε με!- υπέρ-αρκετές σελίδες ξεδιπλώνεται μια ερωτική ιστορία, και όχι μόνο! Ένας έρωτας, από εκείνους που αν είμαστε τυχεροί, θα καταφέρουμε να γευτούμε.

Πάντα θεωρούσα πως οι άνθρωποι που συναντάμε στη ζωή μας, δεν είναι ποτέ τυχαίοι. Επίσης, πάντα πίστευα στην ύπαρξη κάποιων ψυχών, που μπαίνουν στις ζωές άλλων, με μοναδικό σκοπό να τους αφυπνίσουν, να υποδείξουν και να τους προετοιμάσουν για το μέλλον. Εμφανίζονται από το πουθενά, δίνουν -χωρίς να ζητούν- ανταλλάγματα, διδάσκουν, παραμένουν για όσο χρόνο θεωρούν πως είναι απαραίτητο και εξαφανίζονται, έτσι απλά. Χωρίς φασαρίες, χωρίς δραματικά λογύδρια, χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Μια τέτοια ψυχή συνάντησε τον Καλένδη, τον ήρωα του βιβλίου αυτού. Εμφανίζεται ξαφνικά στο γραφείο του, του ζητά να αναλάβει την υπόθεση της νεκρής αδερφής της και του δίνει τα ημερολόγιά της. Μια κίνηση διόλου τυχαία. Του φανερώνεται, του αποκαλύπτεται, όπως κάνει κάθε τίμιος παίκτης πριν το παιχνίδι. Μα, εκείνος δεν είναι έτοιμος να ερμηνεύσει, δεν είναι έτοιμος να καταλάβει. Είναι σαγηνευμένος από εκείνη, την ποθεί όπως δεν πόθησε ποτέ καμία άλλη, την ερωτεύεται παράφορα και καταλήγει να την αγαπά.

Και όλο αυτό δοσμένο σαν ένα περίτεχνο παιχνίδισμα, ανάμεσα, σε τι αλήθεια; Στην πραγματικότητα και στη φαντασία; Στο παρελθόν και στο σήμερα; Ή μήπως στο αύριο;

Η γραφή του Γεράσιμου Θεοδόση είναι απλή, καθημερινή, χωρίς περίτεχνα στολίδια, αν και σε ορισμένα σημεία, ηθελημένα και σκόπιμα θεωρώ, εμφανίζεται ο δικηγόρος, η επαγγελματική ιδιότητά του, καθώς και ξεδιπλώνεται μια εξαίσια και άπταιστη χρήση της Ελληνικής γλώσσας.

Ήταν η πρώτη μου επαφή με τη γραφή του Γεράσιμου Θεοδόση και δηλώνω πανευτυχής που τη γνώρισα. Με άγγιξε, με προβλημάτισε και με επιβεβαίωσε σε πολλά σημεία, όπως και με συγκίνησε η ειλικρίνεια του, που διάσπαρτα στο κείμενο, ξεδιπλώνει πολλά από τα στοιχεία της αρσενικής υπόστασης.

«Αφού είχα την αγάπη και τον θαυμασμό της Σοφίας, τι ανάγκη είχα όλους τους άλλους; Εξίσου ανεξήγητο παραμένει και τι ανάγκη είχα τις άλλες γυναίκες αφού ήμουν ερωτευμένος με τη Σοφία;» σελ. 167.

«Είχα γίνει ένα παχύδερμο ηθικής. Με συγκινούσαν όλες όσες με ήθελαν...» σελ. 167.

«...Η αλήθεια ήταν ότι θα πέθαινα αν τη λησμονούσα. Θα γκρεμιζόταν όλος ο κόσμος μου και μετά δεν θα υπήρχα...» σελ. 169.

«...Αλλιώς αγαπούν οι γυναίκες κι αλλιώς εμείς οι άντρες. Για μας ο μεγαλύτερος βραχνάς είναι η ανυπαρξία μας...» σελ. 171.

«...Ένας πόθος που μας βοηθάει να πιστεύουμε και να ελπίζουμε στην νεκρανάσταση μας. Που μεγαλώνει τα περιθώρια της ανυπαρξίας μας...» σελ. 172.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κατηγορία βιβλίου: Ελληνική λογοτεχνία, Κοινωνικό
Συγγραφέας: Γεράσιμος Θεοδόσης
Σελίδες: 184 / Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Ημερ. έκδοσης: 31-01-2018
ISBN: 978-960-461-813-2


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Γεράσιμος Θεοδόσης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1962, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

Δικηγορεί, γράφει και διδάσκει.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr