Βιβλιοάποψη: "Το σπίτι της λίμνης"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ένα χαμένο παιδί...
Ιούνιος 1933: Στο Λοάνεθ, το σπίτι των Εντεβέιν, όλα είναι έτοιμα για το πάρτι του Μεσοκαλόκαιρου. Η δεκαεξάχρονη Άλις Εντεβέιν, εκκολαπτόμενη συγγραφέας, πετάει στα ουράνια. Όμως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η οικογένεια θα υποστεί μια τόσο βαριά απώλεια, ώστε θα φύγει για πάντα από το Λοάνεθ.

Ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι...
Εβδομήντα χρόνια μετά, η ντετέκτιβ Σέιντι Σπάροου επισκέπτεται τον παππού της στην Κορνουάλη. Εκεί, βρίσκεται τυχαία σ’ένα εγκαταλελειμμένο αρχοντικό που περιβάλλεται από πυκνό δάσος και μαθαίνει την ιστορία ενός μικρού αγοριού που χάθηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος.

Ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο...
Η Άλις Εντεβέιν, γηραιά κυρία πια και επιτυχημένη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, ζει απομονωμένη στο Χάμπστεντ. Μέχρι που η ντετέκτιβ Σπάροου αρχίζει να κάνει ερωτήσεις για το παρελθόν της, πασχίζοντας να ξαναφέρει στο προσκήνιο το μπλεγμένο κουβάρι μυστικών που η Άλις αγωνίζεται μια ζωή να αφήσει πίσω...


Η άποψή μου:
(γράφει η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου)
Η Κέητ Μόρτον έχει ειδικευθεί να αναπτύσσει τους χαρακτήρες της και να τους δίνει πραγματική χροιά και ζωή. Σκύβει με προσοχή στις ψυχές τους, τις αναλύει διεξοδικά, δίνει λεπτομέρειες της ζωής τους.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, η εξαφάνιση ενός παιδιού στοιχειώνει τόσο αυτούς που το γνωρίζουν όσο κι εκείνους που μαθαίνουν το περιστατικό μετά από μερικές δεκαετίες. Τα μυστικά, όμως, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους πρέπει να βγουν στο φως, να αποκαλυφθούν.

Οι συγγραφείς που οδηγούν τους αναγνώστες πότε πίσω και πότε μπροστά στην εξέλιξη της ιστορίας τους πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην τον μπερδεύουν, να ακολουθούν την ατραπό της ιστορίας τους με προσοχή και συνέπεια. Κι αυτό η Μόρτον το πετυχαίνει, κρατώντας πάντα το ενδιαφέρον.

Η Μόρτον έχει εκατομμύρια αναγνώστες. Το προσεγμένο της λεξιλόγιο, οι εξαιρετικές περιγραφές των τόπων, των γεγονότων και το μυστήριο που περιβάλλει τις ιστορίες της είναι τα συστατικά της επιτυχίας της. Προσωπικά βρίσκω κάπως περίεργο το αργόσυρτο γράψιμο, το αφιερωμένο σε αδιάφορες λεπτομέρειες, τη στιγμή που αγωνιάς να μάθεις τι θα συμβεί, αλλά φαίνεται ότι έχει κι αυτό τη γοητεία του.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Δεν το ήθελε το σπίτι, το Λοάνεθ, καμιά τους δεν το ήθελε, αλλά το σκεπτικό της μητέρας τους ήταν ξεκάθαρο: η Ντέμπορα ήταν πλούσια, η Κλέμι ήταν νεκρή, οπότε έμεινε μόνο η Άλις. Η Άλις ωστόσο ήξερε καλύτερα την Έλινορ∙ καταλάβαινε ότι υπήρχαν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους της κληροδότησε το Σπίτι της Λίμνης. Υπήρχαν νύχτες από τότε, όταν πύκνωνε το σκοτάδι γύρω της, που η Άλις λυπόταν ήδη τον εαυτό της κι έβρισκε παρηγοριά πίνοντας στο γυμνό τραπέζι του έρημου διαμερίσματός της, με τις σκέψεις της υπερβολικά βροντερές μέσα στη σιγαλιά της νύχτας, όταν οι τοίχοι που είχε χτίσει για να αποκλείσει το παρελθόν, άρχιζαν να τρέμουν. Ήταν πίσω στην άλλη της ζωή, λίγο πριν αρχίσει να γράφει, προτού ο Ντίγκορι Μπρεντ της δώσει ένα κανάλι να διοχετεύσει τους φόβους και τις τύψεις της. Εκείνες τις νύχτες, η Άλις δεν είχε καμιά αμφιβολία ότι η μητέρα της την τιμωρούσε με την κληρονομιά του Λοάνεθ. Ότι η Έλινορ ανέκαθεν την κατηγορούσε για την απώλεια του Θίο, παρόλο που δεν το είπε ποτέ ξεκάθαρα. Και πόσο άψογη τιμωρία ήταν, πόσο δίκαιη, να της χαριστεί ένας τόπος που αγαπούσε περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο, αλλά το παρελθόν τον καθιστούσε απαγορευμένη περιοχή.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Κέιτ Μόρτον
Σελίδες: 592
Ημερ. έκδοσης: 30/11/2018
ISBN: 978-960-14-3366-0


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Κέιτ Μόρτον μεγάλωσε στα βουνά του νοτιοανατολικού Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία, και ζει με τον σύζυγό της και τους τρεις μικρούς γιους τους στο Μπρίσμπεϊν. Έχει σπουδάσει Δραματική Τέχνη και Αγγλική Φιλολογία, με ειδίκευση στο δράμα του 19ου αιώνα και τα σύγχρονα γοτθικά μυθιστορήματα. Τα έργα της "Όταν σκόρπισε η ομίχλη", "Σαν παραμύθι", "Μακρινές ώρες" και "Κρυφή ζωή" έγιναν διεθνή best sellers. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες, κυκλοφορούν σε 38 χώρες και οι πωλήσεις τους ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα και τα έργα της, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της και τη σελίδα της στο Facebook.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr