Βιβλιοάποψη: "Ιωνικές μνήμες"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η εγγονή µου Κατερίνα µού ζήτησε να της περιγράψω τις αναµνήσεις μου από τη Μικρά Ασία. Αποφάσισα να γράψω τις "Ιωνικές μνήμες" ως ανταπό­κρι­ση στην επιθυμία της και ως προέκταση της βαθιάς μου συγκίνησης ν’ αναπολήσω όσα από τα γεγονότα έχουν κατα­γραφεί στη μνήμη μου.

Στα 85 μου χρόνια έζησα πολλά άλλα γεγονότα, κι άλλον πόλεμο, κι άλλες πικρές μνήμες, αλλά αυτές της Μικράς Ασίας κρατούν στην ψυχή μου τη μεγάλη συγκίνηση, τον πόνο, τής για πάντα χαμένης πατρίδας.







Η άποψή μου:
(γράφει ο Οδυσσέας Δημάς)
Ο Ευάγγελος Δρακόπουλος σε αυτές τις σελίδες μοιράζεται την προσωπική του οδύσσεια και καταθέτει βιώματα και μνήμες από την παιδική του ηλικία στα μικρασιατικά παράλια έως τον ξεριζωμό. Μεγαλώνοντας, μοιράζεται μαζί μας τις προσφυγικές δυσκολίες από το καινούργιο του ξεκίνημα στην Αθήνα και ως γηραιός πλέον, χαρίζει ελπίδες και συναισθήματα μέχρι τον επαναπατρισμό του.

Μέσα από ένα οδοιπορικό αναμνήσεων στις χαμένες πατρίδες, ο κ. Δρακόπουλος ταξιδεύει τον αναγνώστη, σε μέρη μαγικά πλασμένα στο μυαλό ενός μικρού παιδιού, ανασταίνοντας πρωτότυπες εντυπώσεις αλλά σμιλεμένες από την εμπειρία των ετών, χαρίζει εικόνες από τα ήθη και έθιμα του τόπου του, παραμένει στις ευαίσθητες στιγμές του μακριά από μισαλλοδοξίες και πάθη χωρίς ωστόσο να αποκρύπτεται η ιστορική αλήθεια.

Ο συγγραφέας σε αυτό το διήγημα αναλαμβάνει το ρόλο του παραμυθά, για να αποδώσει τα δικά του διδάγματα και να φωτίσει σκοτεινά σημεία, ώστε να μην ξεχαστούν από την επόμενη γενιά -εξάλλου, είναι μια αφιέρωση στα εγγόνια του. Η μαεστρία που χρησιμοποιεί τις τοπικές διαλέκτους, οι πλούσιες παραπομπές του και λεπτομερείς σημειώσεις του, δίνουν σίγουρα μια γενναία δόση μαθήματος ιστορίας.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Ευάγγελος Χρ. Δρακόπουλος
Σελίδες: 252 / Διαστάσεις: 14X21
Ημερ. έκδοσης: Μάρτιος 2019
ISBN: 978-960-7922-95-3


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Ευάγγελος Χρ. Δρακόπουλος γεννήθηκε στη Σμύρνη. Το δεύτερο παιδί του Χρήστου και της Ανθής Δρακοπούλου. Σπούδασε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης. Με την είσοδο των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη κατετάγη εθελοντής και υπηρέτησε έως την επιστροφή της διμοιρίας του με το Α' Σώμα Στρατού στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τη Γεωργία Μαυρομιχάλη και απέκτησαν 4 κόρες. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως λογιστής και ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του στην εταιρεία Shell, από την οποία και συνταξιοδοτήθηκε. Διετέλεσε ταμίας της σχολικής Εφορίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής επί 20ετία.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr