Βιβλιοάποψη: "Κανελόνια μετά φόνου"

Κανελόνια μετά φόνου / περίληψη:
Ο Γιώργος Μακρής, ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Κανελόνια", που φημιζόταν για την περίφημη σπεσιαλιτέ του «Τα κανελόνια της Ελπίδας», δολοφονείται στο γραφείο του. Μοναδικός μάρτυρας είναι ο παπαγάλος του, ο Ηρακλής που παίζει καταλυτικό ρόλο στην εξιχνίαση του εγκλήματος. Η κόρη του, Έλλη, φτάνει στο εστιατόριο ουρλιάζοντας από μέσα της: «Δεν το ήθελα, μαμά. Πίστεψέ με... Μπαμπά δεν το ήθελα να γίνει έτσι». Ο φίλος της, Μάκης Κοντούδης, παραδίδεται και ομολογεί τον φόνο. Η δημοσιογράφος Μαριάννα Παππά και ο συνεργάτης της δεν πείθονται από την ομολογία του και προσπαθούν να τον αθωώσουν. Θα τα καταφέρουν;

«Είμαι το όπλο κάποιου φόνου, ο αντρισμός του δολοφόνου,
επιλογή δεν έχω άλλη, άλλο πατάει τη σκανδάλη.
Δεν είναι φταίξιμο δικό μου και λέω το παράπονό μου...»

Ποιος ήταν ο Γιώργος Μακρής; Πώς κατόρθωσε να γίνει πλούσιος κατέχοντας την περίφημη μυστική συνταγή «Τα κανελόνια της Ελπίδας»; Ποιες συμπεριφορές του εξόργιζαν τους γύρω του και την οικογένειά του; Ποιοι ήθελαν νεκρό τον Μακρή; Ποιος είναι ο καταλυτικός μάρτυρας; Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Εύας Κασιάρου θα καθηλώσει τους νεαρούς αναγνώστες.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Βαγγέλης Τάτσης)
Πως μπορεί ένας φόνος να έχει λογοτεχνικό ενδιαφέρον για ένα παιδί της εφηβείας; Είναι αρκετά εύπεπτο για την ηλικία εκείνη που περνά από το παιδικό στο μετερίζι των ενηλίκων;

Σίγουρα το βιβλίο της Εύας Κασιάρου δεν έχει δράκους και μάγισσες, μα το κακό στοιχείο είναι κάτι πιο απτό και ουσιαστικό και ακούει στο όνομα "κοινωνία". Οι ήρωές της είναι καθημερινοί άνθρωποι που γκρεμίζουν τη ρουτίνα με βίαιο τρόπο και καθιστούν τους πρωταγωνιστές έρμαια της ύβρης και της νέμεσης. Ο θάνατος -ή ακόμα καλύτερα, η δολοφονία ενός ανθρώπου- ξεσκεπάζει όχι μόνο τους άμεσους υπαίτιους, αλλά κι εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα με πιο έμμεσο τρόπο και μάλιστα, η ενοχή τους έχει την ίδια βαρύτητα.

Τι μπορεί να συμβαίνει μέσα σε μια οικογένεια, που -όταν οι πόρτες είναι κλειστές- όλα φαντάζουν ειρηνικά και φυσιολογικά; Πού μπορεί να φτάσει ένας έρωτας προκειμένου να διατηρήσει την ολότητά του; Πόσο καταστρέφει μια ψυχή το χρήμα και πόσο διαφθείρει τον περίγυρό της; Το βιβλίο αυτό θέτει πολλά ερωτήματα και πολλές απαντήσεις, που θα προβληματίσει τον έφηβο αναγνώστη και θα τον βοηθήσει να θωρακίσει την ψυχή του από τον έξω κόσμο της συναισθηματικής -και όχι μόνο- βίας.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κατηγορία: Νεανική λογοτεχνία
Συγγραφέας: Εύα Κασιάρου
Σελίδες: 176 / Διαστάσεις: 14x21εκ.
Ημερ. έκδοσης: Μάρτιος 2019
ISBN: 978–618–5151-69-0


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Εύα Κασιάρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Σπούδασε νηπιαγωγός, για να μη σταματήσει το παιχνίδι μεγαλώνοντας. Εργάστηκε για χρόνια σε δημόσια νηπιαγωγεία και από το 2002 μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 2012 ήταν αποσπασμένη στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται αρκετά χρόνια με την παιδική λογοτεχνία, συγγράφοντας παιδικά μυθιστορήματα και παραμύθια, που έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Σύγχρονο Νηπιαγωγείο και Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού. Διηγήματα, θεατρικά έργα και παραμύθια της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς. Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα των σχεδίων εργασίας του προγράμματος «Εκπαίδευση Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών Μαθητών» του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και συνεργάτιδα του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της ηλεκτρονικά.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr