Βιβλιοάποψη: "Αληθινοί και ονειροπόλοι"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Αν όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή, όπως είπε ο Σαίξπηρ, ποιος είναι, αλήθεια, ο σκηνοθέτης της ανθρώπινης μοίρας; Κι από πού μας παρατηρεί, από τα βάθη των ονείρων μας;

Μακρινό πλάνο - αποσπασματική μνήμη: Μέσα δεκαετίας του 1920. Ο αμπελουργός Λέων Αληθινός έχει ένα όραμα ζωής. Να φτιάξει ένα οινοποιείο στη Μαντίνεια της Αρκαδίας. Η οικονομική κρίση όμως του 1929 βάζει φρένο στα σχέδιά του. Ο γιος του Άγγελος θα θελήσει να πραγματοποιήσει το όραμα του πατέρα του, αλλά ξεσπά ο πόλεμος και ακολουθεί η περίοδος της Κατοχής.
Μεσαίο πλάνο - μακρινή μνήμη: Ο εγγονός του Λέοντα, Διόνυσος, είναι αυτός που θα υλοποιήσει το όνειρο της οικογένειας, ύστερα από πενήντα χρόνια. Το κτήμα "Διόνυσος Αληθινός" γνωρίζει διεθνή αναγνώριση.
Κοντινό πλάνο - καθαρή μνήμη: Αρχές του 21ου αιώνα η επιχείρηση καταρρέει από αστάθμητους παράγοντες. Οι τελευταίοι απόγονοι της οικογένειας φαντάζουν χαμένοι μέσα στα προσωπικά τους αδιέξοδα. Ενώ ο Διόνυσος ζει τις τελευταίες αναλαμπές της ζωής του, εμφανίζεται στην περιοχή ο Κάρλο, που κάνει μεταπτυχιακό στην Ιστορία. Αναζητά μαρτυρίες για Ιταλούς στρατιώτες που πολέμησαν στα βουνά της Αρκαδίας στο πλευρό της Αντίστασης, μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας τον Σεπτέμβρη του 1943. Η αναζήτησή του διασταυρώνεται με την οικογένεια Αληθινού.


Η άποψή μου:
(γράφει η Νάντια Παπαθανασοπούλου)
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα τα vintage εξώφυλλα μου αρέσουν πολύ! Έτσι λοιπόν, επέλεξα το βιβλίο, από το εξώφυλλό του.

Στην αρχή υπέθεσα ότι θα υπήρχαν δύο ομάδες ανθρώπων. Οι ρεαλιστές (αληθινοί) και οι αλαφροΐσκιωτοι (ονειροπόλοι). Δε φανταζόμουν ότι θα ήταν δύο τίτλοι με ίδια πρόσωπα...

Οι αληθινοί είναι τέσσερις γενιές ανθρώπων. Ο Λέων είναι αυτός που είχε όραμα να αποκτήσει αμπελώνες ξακουστούς. Τη σκυτάλη πήρε ο γιος του Άγγελος, ο οποίος αγαπούσε τη γη, τα αμπέλια και προσέγγιζε με γλυκό τρόπο τα σταφύλια και την απόσταξη αυτών. Δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το όραμα του πατέρα του γιατί σκοτώθηκε για το γενικό καλό. Η αγάπη για τον άνθρωπο ήταν ανώτερη από την αγάπη του για τα αμπέλια.

Φτάνουμε στο Διόνυσο, τον εγγονό του Λέοντα που πραγματοποιεί εν μέρει το όνειρο του παππού του -μα και το δικό του πια- αφού το να κατακτήσουν τον κόσμο με τα κρασιά τους, ήταν ένα όνειρο που άγγιζε με μαγικό τρόπο την κάθε γενιά.

Έχουμε όμορφες αναφορές σε αυτό το βιβλίο. Ξεκινάμε από το 1871 έως σήμερα. Πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, Γερμανική κατοχή, περίοδο μεσοπολέμου, η κρίση του σήμερα. Προσωπικές αγαπημένες περιγραφές είναι αυτές του τρύγου στην Ελληνική επαρχία. Ο συγγραφέας σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι μέσα στον χώρο και παρακολουθείς τη στιγμή.

Ο κύριος Γρηγοράκης εκτός από τις ιστορικές στιγμές του τόπου μας, μας παρουσιάζει και τα δισέγγονα του Λέοντα που είναι ενδιαφέρουσες προσωπικότητες μα και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους. Ο Ίκαρος είναι ένα ιδιαίτερο παιδί, εργένης με παράξενες φαντασιώσεις, που η οικογένειά του από τη μία ανησυχεί, μα από την άλλη, τον θεωρούν ένα νέο, γεμάτο φως. Ένα διαφορετικό φως. Η Θέλξη είναι μια κοπέλα, κλειστός χαρακτήρας, παντρεμένη με Αφρικανό ο οποίος έχει τους δικούς του δαίμονες να τον κυνηγούν και τέλος η Ξένη είναι ομοφυλόφιλη, που αρχικά κρατάει αυτή της την προτίμηση δική της, μέχρι που αποκαλύπτεται στα αδέλφια της. Η ανθρώπινη φύση σε όλο της το μεγαλείο! Ίσως βρείτε κομμάτια του εαυτού σας σε όλους αυτούς τους χαρακτήρες.

Το βιβλίο αυτό έχει πολλές γραμμές που υπογράμμισα και με άγγιξαν, θα ήθελα να μοιραστώ μία μαζί σας: "Είμαστε βαθιά νυχτωμένοι, πίστεψέ με. Θέλουν αγάπη τα φυτά, όσο τη θέλεις κι εσύ, κι ο καθένας. Τίποτα δεν έχει αναλλοίωτη αντοχή εκτός κι αν αγαπιέται."


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Γιάννης Γρηγοράκης
Σελίδες: 472
Ημερ. έκδοσης: Μάιος 2018
ISBN: 978-960-04-4940-2


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Γιάννης Γρηγοράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε νομικά και για περισσότερο από τριάντα χρόνια άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Το "Αληθινοί και ονειροπόλοι" είναι το ένατο μυθιστόρημά του. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του: "Ο διαβήτης του Πλάτωνα" (2009), "Μαύρη πέτρα" (2011), "Η καταιγίδα έρχεται, συνέχισε να τρέχεις" (2012), "Τέταρτος κόσμος" (2013) και "Κόκκινο και γυμνό" (2015). Άλλα έργα του: "Η μητρόπολη του χάους" (1998), "Η συνωμοσία των αγγέλων" (2001) και "Καφέ Προκόπ" (2004).
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr