Βιβλιοάποψη: "Έθιμα ταφής"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Στη Βόρεια Ισλανδία του 1829 η Agnes Magnúsdóttir καταδικάζεται σε θάνατο για την άγρια δολοφονία δύο ανδρών. Υποχρεώνεται να περάσει το χρόνο μέχρι την εκτέλεσή της στη φάρμα του Jón Jónsson με την οικογένειά του, την γυναίκα του και τις δύο κόρες τους. Η οικογένεια, τρομοκρατημένη που αναγκάζεται να συμβιώσει με μια καταδικασμένη δολοφόνο, αποφεύγει να της μιλήσει.

Μόνον ο Tóti, που έχει οριστεί πνευματικός σύμβουλός της έχει επαφή μαζί της, προσπαθώντας να σώσει την ψυχή της. Καθώς περνά ο καιρός και έρχεται ο χειμώνας, οι δουλειές στη φάρμα τούς φέρνουν όλους πιο κοντά. Η ιστορία της Agnes ξεδιπλώνεται ενώ αναδύεται και το ερώτημα της πραγματικής ή μη ενοχής της.

Βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία το "Έθιμα ταφής" είναι ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για την προσωπική ελευθερία: πως βλέπουμε τον εαυτό μας, πως μας βλέπουν οι άλλοι, και ως που θα φτάσει ο καθένας για την αγάπη.

Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Άλλο ένα βιβλίο που καιγόμουν να διαβάσω λόγω τίτλου και μόνο. Δε γνώριζα ούτε την υπόθεση, ούτε ότι είναι βραβευμένο. Το ένστικτό μου με οδήγησε ξανά σε ένα ταξίδι συγκλονιστικό.

Ανακάλυψα -διαβάζοντάς το- ότι οι άνθρωποι είναι παντού οι ίδιοι και οι ταμπέλες που συνήθως βάζουμε για πολιτισμένα ή μη κράτη δεν ισχύουν. Είναι ένα βιβλίο πολύ συγκινητικό, που παρουσιάζει τόσο την ανθρώπινη ευαισθησία, όσο και την ανθρώπινη σκληρότητα.

Με εξέπληξε το γεγονός ότι πρώτη φορά σε σύγχρονο μυθιστόρημα ανακαλύπτω τις εικόνες και τις περιγραφές ενός καλού κλασικού μυθιστορήματος. Η ομορφιά της φύσης έρχεται σε ισχυρή αντίθεση με τα κουρελιασμένα ρούχα της Agnes, της τραγικής ηρωίδας, η οποία μοιάζει να έχει δεχτεί στωικά τη μοίρα της. Μέσα από τις σκέψεις της, μας δίνεται η ευκαιρία να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Τότε είναι που μας μπαίνει το ερώτημα στο μυαλό: αξίζει αυτή η γυναίκα να πεθάνει; Ή επειδή είναι φτωχή κι ανήκει σε χαμηλότερη τάξη δεν έχει κανέναν να την υποστηρίξει; Να της δώσει χάρη; Ξέρουμε ότι πολλές φορές άνθρωποι που έχουν κάνει χειρότερα εγκλήματα από αυτήν, την γλιτώνουν! Μεταφερόμαστε λοιπόν στο 1829 και νιώθουμε οργή, ήδη από την αρχή του βιβλίου!

Ένας ολόκληρος κόσμος όπου επικρατούν οι προκαταλήψεις, η θρησκοληψία και τα συμφέροντα ξέρουμε από την αρχή ότι δεν μας αρέσει. Γιατί το διαβάζουμε τότε; Είναι η περιέργεια που μας κάνει και συνεχίζουμε; Μα τι είδους άνθρωποι ζούσαν τότε; Είναι οι συγκλονιστικές εικόνες και ο τρόπος γραφής που κάνει το διάβασμα απόλαυση;

Μπορεί απλά να είναι και η νοσταλγία για τους κλασικούς συγγραφείς. Προσωπικά δεν έχω ξαναδιαβάσει κάτι παρόμοιο στη σύγχρονη λογοτεχνία. Προσπαθούμε επίσης να κάνουμε συγκρίσεις της εποχής με το σήμερα (σκεφτόμαστε: αλλάζουν ποτέ οι άνθρωποι ή απλά αλλάζουν ρούχα και συνήθειες για να φαίνονται πιο πολιτισμένοι;).

Η ροή του βιβλίου είναι εκπληκτική! Ένα νοητικό ταξίδι στη Βόρεια Ισλανδία του τότε κόσμου. Ένας κόσμος γεμάτος αντιθέσεις, της ομορφιάς και της ασχήμιας, του καλού και του κακού, της δικαιοσύνης και της αδικίας. Οι προκαταλήψεις, τα συμφέροντα και η περιορισμένη αντίληψη του τότε κόσμου σαν πιόνια σε σκακιέρα -στα χέρια της συγγραφέως- συνθέτουν ένα λογοτεχνικό αριστούργημα.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κατηγορία: Σύγχρονη ξένη πεζογραφία
Συγγραφέας: Hannah Kent
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου 
Σελίδες: 420
Ημερ. έκδοσης: 2014
ISBN: 978-960-572-038-4


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Hannah Kent (Χάνα Κεντ) γεννήθηκε στην Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας το 1985. Το πρώτο της μυθιστόρημα "Έθιμα ταφής" (2014), έγινε διεθνές best seller, μεταφράστηκε σε 28 γλώσσες και απέσπασε τα εξής βραβεία: ABIA Literary Fiction Book Of The Year 2014, ABA Nielsen Bookdata Bookseller's Choice Award 2014, 2014 Indie Awards Debut Fiction Of The Year, Victorian Premier’s Literary Award People’s Choice Award 2014, και FAW Christina Stead Award 2013. Το δεύτερο μυθιστόρημά της "Οι καλοί" (2017), ήταν στη βραχεία λίστα για το Walter Scott Prize for Historical Fiction, The Indie Book Award for Fiction και το ABIA Literary Fiction Book of the Year. Η Χάνα είναι η συνιδρύτρια και αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Kill Your Darlings της Αυστραλίας.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr