Βιβλιοάποψη: "Μαύρο Χιόνι"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Το Μαύρο Χιόνι έπεφτε στην πόλη για δώδεκα ημέρες. Όταν σταμάτησε, το ίδιο ξαφνικά όπως είχε αρχίσει, οι πλατείες έμοιαζαν με το πρόσωπο χήρας κρυμμένο από το πένθιμο τούλι του καπέλου της, οι πολυκατοικίες όμοιες με πολυκαιρισμένα σφραγίσματα δοντιών και οι δρόμοι γραμμές από κάφτρες χιλιάδων τσιγάρων. Όσες μέρες διαρκούσε το παράξενο αυτό φαινόμενο, στα πεζοδρόμια οι άνθρωποι δοκίμαζαν τις χορευτικές τους ικανότητες εκτελώντας πιρουέτες releve και jete σε μια απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνουν όρθιοι και καθαροί. Και μπορεί το Μαύρο Χιόνι να έλιωνε γρήγορα και να μην προκαλούσε τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις, μολαταύτα τα αυτοκίνητα κινούνταν αργά σαν παιδικές απομιμήσεις σε καρουζέλ. Ο δήμαρχος, από πολύ νωρίς, είδε τα σοβαρά προβλήματα της χιονόπτωσης: «το θέμα είναι καθαρά αισθητικό» είπε, «όσο κρατάει αυτή η κατάσταση, τα αγάλματα τόσων και τόσων ηρώων, από λευκά και άσπιλα μετατρέπονται σε μια ακίνητη μάζα βρομιάς». Κι έτσι, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που πέρασε παμψηφεί, έστειλε εβδομήντα δύο υπαλλήλους των γραφείων του να καθαρίζουν ανά τρεις ώρες τα τριάντα έξι αγάλματα της πόλης...


Η άποψή μου:
(γράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος)
Το πρώτο μυθιστόρημα ενός νέου ανθρώπου, γεννημένου το 1979 στη Θεσσαλονίκη, έφτασε στα χέρια μου από τις εκδόσεις Γράφημα. Το πραγματικό επώνυμο του συγγραφέα λοιπόν, δεν μας αποκαλύπτεται, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι εύηχο. Προσωπική του τοποθέτηση καθ’όλα σεβαστή. Η γραφή του όμως είναι και εύηχη και ηχηρή και κυρίως διαυγής!

Σίγουρα είναι μια πρόταση αναγνωστική, που πιθανόν να «ξεγελάσει» οριακά το κοινό από το εξώφυλλό του. Εγώ ωστόσο το βρήκα αρκετά εμπνευσμένο. Δεν είναι ένα παιδικό βιβλίο, δεν είναι ούτε ένα εφηβικό βιβλίο. Δεν είναι ένα βιβλίο παραλίας, αλλά ούτε κι ένα ανάγνωσμα που θα χρειαστεί να το μελετήσετε με σκυμμένο κεφάλι στο γραφείο σας. Κι όμως, θα σας έλεγα ότι κάλλιστα θα μπορούσατε να το διαβάσετε τα βράδια στα παιδιά σας. Να το αγοράσετε σε έναν νέο ή νέα. Να περάσετε ευχάριστα μαζί του στις διακοπές σας και είμαι σίγουρος ότι αν σκύψετε πάνω από αυτό το πόνημα του Πρόδρομου Doe στο γραφείο σας θα νιώσετε, -κλείνοντάς το- πιο ολοκληρωμένοι ως άνθρωποι. Πιο ευαίσθητοι ως υπάρξεις.

Το κείμενό του εισχωρεί βαθιά στις ανθρώπινες σχέσεις. Τις γυροφέρνει και τις αναποδογυρίζει συνεχώς. Τις αμφισβητεί και τις θέτει προ των προσωπικών ορίων τους. Η εξέλιξη του μύθου ακολουθεί ένα μοτίβο -ας μου επιτρέψει να το χρησιμοποιήσω ο συγγραφέας- Καινής Διαθήκης. Πέρα και τελείως μακριά όμως από θρησκοληπτικές ιδεολογίες και αγκυλώσεις, το κείμενό του είναι εκπληκτικά σύγχρονο και βαθιά πανανθρώπινο. Όσοι τελικά το διαβάσουν, θα καταλάβουν τι εννοώ.

Οι εικόνες που ξεχύνονται μέσα από τις σελίδες του και κυρίως αυτές τις ελληνικής ιστορίας, διαφαίνονται να έχουν ίχνη προσωπικής μνήμης. Πιθανόν διηγήσεων γνωστών ή ακόμα και πολύ στενών συγγενικών προσώπων που στιγμάτισαν την παιδική ψυχή του συγγραφέα. Φαίνεται μια βαθιά κατάθεση ψυχής σε κάποια σημεία του κειμένου κι αυτό κάνει τον ίδιο τον γραπτό του λόγο να μεταπηδά οριακά από το μυθιστόρημα σε ιστορική-αυτοβιογραφική διήγηση.

Δεν θα προσθέσω, ούτε θα αποκαλύψω περισσότερα για την υπόθεση αυτού του βιβλίου. Το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι ναι, Μαύρο Χιόνι θα πέφτει διαρκώς γύρω μας και πολύ φοβάμαι ότι δε θα σταματήσει ποτέ. Τώρα το αν θα βρεθούμε, όπως οι ήρωες στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου του στην ίδια θέση με αυτούς, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Κλείνοντας μόνο, να προσθέσω πως αν ένας νέος συγγραφέας αρχίζει με ένα τέτοιο βιβλίο την καριέρα του, τότε θα πρέπει κάποιοι σε αυτόν τον τόπο, ειλικρινά να προβληματιστούν σοβαρά, για τα όσα δεν έχουν προσφέρει στο τομέα ΒΙΒΛΙΟ.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Πρόδρομος Doe
Σελίδες: 210 / Διαστάσεις: 21×14
Ημερ. έκδοσης: 2013
ISBN: 978-960-6865-70-1


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Πρόδρομος Doe γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύει πως το επίθετο του δεν είναι εύηχο και έχει αποφασίσει να το κρατήσει κρυφό απ'όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί.
Στα νιάτα του, τότε που όλοι κάνουν λάθη, κυκλοφόρησε μια ποιητική συλλογή με τον τίτλο "Το άλογο στο συρματόπλεγμα". Είναι στιχουργός και τραγουδιστής στο αγγλόφωνο συγκρότημα Jane Doe, αρθρογραφεί σε διάφορα sites και ασχολείται με ένα σωρό αδιάφορα πράγματα που τα πιστεύει για σημαντικά. Το "Μαύρο χιόνι" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Από τις εκδόσεις Γράφημα κυκλοφορεί και το δεύτερο μυθιστόρημά του "Ο πόλεμος των πολυκατοικιών".
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr