Βιβλιοάποψη: "Ο γιος"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
ΤΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΨΕΜΑΤΑ ΜΙΑ ΖΩΗ.
O ηρωινοµανής Σόνι έχει περάσει το µεγαλύτερο µέρος της ζωής του στη φυλακή. Χάρη στο απόκοσµο χάρισµά του να παρηγορεί, δέχεται µε µακαριότητα τις εξοµολογήσεις των συγκρατούµενών του, οι οποίοι νιώθουν λυτρωµένοι µετά απ’ αυτές. Κανένας δεν µοιάζει να νοιάζεται πώς ο Σόνι βρίσκει µε τόση ευκολία τη δόση του µες στη φυλακή ούτε για ποια εγκλήµατα εκτίει ποινή.

ΤΩΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ...
Ο εθισµός του ξεκίνησε από τότε που ο αστυνοµικός πατέρας του προτίµησε να αυτοκτονήσει όταν κατηγορήθηκε για διαφθορά. Τώρα το παιδί αυτό είναι στο επίκεντρο ενός ολόκληρου κυκλώµατος συγκάλυψης εγκληµάτων, στο οποίο εµπλέκονται σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και απελπισµένοι ιερείς.

ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ.
Μια συγκεκριµένη όµως εξοµολόγηση που θα ακούσει ο Σόνι θα ανατρέψει τα πάντα, γιατί θα του αποκαλύψει τι πραγµατικά συνέβη στον πατέρα του.


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Εντυπωσιάστηκα από το εξώφυλλο και από το τρέιλερ της παρουσίασης του βιβλίου, μα όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στο να διαβάζεις το ίδιο το βιβλίο!

Ο Σόνι υπήρξε υπόδειγμα μαθητή και ήταν αρκετά δημοφιλής. Μάλιστα σκόπευε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του στην αστυνομία, αν δεν συνέβαινε το τραγικό γεγονός του θανάτου του. Λέγεται ότι οι γιοι έχουν αδυναμία στη μητέρα κι ότι έχουν τον πατέρα σαν αντρικό πρότυπο. Αν αυτό το πρότυπο καταρρεύσει, τι γίνεται μετά;

Ο Σόνι έχει βάλει σκοπό της ζωής του να φτάσει στην αλήθεια με κάθε κόστος. Αυτό που με έκανε να συνεχίσω την ανάγνωση είναι η πνευματική ηρεμία του ήρωα. Δεν είναι άλλος ένας καταρρακωμένος ναρκομανής, που βυθίζεται σε έναν κόσμο χωρίς επιστροφή και δεν ξέρει τι του γίνεται. Τα ναρκωτικά δε φαίνεται να έχουν καταστρέψει την πνευματική του διαύγεια και το μυαλό του δουλεύει πυρετωδώς. Ψάχνει συνεχώς απαντήσεις. Ώριμος, πλέον στην ηλικία των 30 χρόνων, γίνεται συμπαθής τόσο στους αναγνώστες όσο και ανάμεσα στους συγκρατούμενούς του. Είναι εξαιρετικά ευφυής.

Μια τυχαία εξομολόγηση είναι η άκρη του νήματος στην υπόθεση του πατέρα του. Από εκεί και πέρα η δράση του βιβλίου είναι καταιγιστική. Ο δρόμος του Σόνι είναι γεμάτος εμπόδια και κάποιοι δε θέλουν να μάθει ποτέ την αλήθεια. Το ένα γεγονός διαδέχεται το άλλο. Μετά τη μέση του βιβλίου ο Νέσμπο ξεπερνά τον εαυτό του και φτάνει για μια ακόμα φορά στην υπερβολή. Αλλά ακόμα και οι υπερβολές στον Νέσμπο είναι σαν το αλατοπίπερο στο φαγητό.

Ο αναγνώστης όμως δεν μπορεί πια να σταματήσει την ανάγνωση, όχι πριν φτάσει στο τέλος. Γιατί την αποκάλυψη της αλήθειας τη θεωρεί πλέον προσωπική του υπόθεση. Θα λυτρωθεί ο ήρωας ή θα απογοητευτεί ακόμα περισσότερο; Μήπως του συμβεί κάτι πολύ κακό πριν προλάβει να μάθει τι συνέβη;

Αυτό είναι από τα λίγα βιβλία που έχω διαβάσει κι ένιωθα να συμμετέχω ενεργά στην πλοκή. Μου προκάλεσε συναισθήματα όπως αγωνία, θλίψη, αγανάκτηση, θυμό και γι'αυτό θεωρώ ότι είναι το καλύτερο βιβλίο του Νέσμπο, ως ένα ευχάριστο διάλειμμα εκτός Χάρι Χόλε.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Μεταίχμιο Pocket
Συγγραφέας: Jo Nesbo
Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Σελίδες: 608
Ημερ. έκδοσης: 07/12/2017
ISBN: 978-618-03-1248-5
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr