Βιβλιοάποψη: "Καινούργια πόλη"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Καινούργια πόλη, όµως πόσο καινούργια ζωή; Δεκαετία του ενενήντα, ο Μανόλης και η µάνα του, η Μαργαρίτα, αναζητούν µια νέα αρχή και ένα καταφύγιο.
Έρχονται από τα βόρεια για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε µια πρωτεύουσα που αλλάζει, που γιγαντώνεται µε εύκολο χρήµα και χρηµατιστήριο, µε εισαγόµενο lifestyle, προσφέροντάς τους αρκετές ευκαιρίες αλλά και απογοητεύσεις.
Η ελαφρόµυαλη µάνα και ο «πλατωνιστής» γιος, δεµένοι µε ένα σκοτεινό µυστικό, θα δώσουν τις µάχες άλλοτε µέσα στον κοινωνικό τους περίγυρο και άλλοτε µέσα στο προσωπικό τους κελί, απόκοσµοι και απροσάρµοστοι, ώσπου να βρει ο καθένας την προσωπική του λύτρωση και τη θυσία.


Η άποψή μου:
(γράφει η Βάσω Παπαδοπούλου)
Πολλά χιλιόμετρα χωρίζουν τη Σουηδία από τη Σαμοθράκη. Πορεία μεγάλη για τον Μανόλη που επιστρέφει στη μητρική κατοικία. Η Μαργαρίτα ανοίγει την αγκαλιά της για να δεχτεί τον γιο της. Γνωρίζει πολύ καλά τις αλλαγές που θα φέρει στη ζωή της ο επαναπατρισμός του, αλλά δεν έχει τη δύναμη να τις ανατρέψει.

Πολλά χιλιόμετρα χωρίζουν και τη Σαμοθράκη από την Αθήνα! Μητέρα και γιος φτάνουν στην πρωτεύουσα, με τα υπάρχοντά τους να ξεχειλίζουν τους χώρους του αυτοκινήτου. Η Μαργαρίτα εγκαθίσταται στο σπίτι της ηλικιωμένης -σχεδόν άγνωστης- θείας Πηνελόπης και ο Μανόλης φιλοξενείται στο άδειο διαμέρισμα ενός φίλου του.

Οι ζωές τους αλλάζουν. Η Μαργαρίτα φροντίζει την Πηνελόπη μέχρι τον θάνατό της και κληρονομεί την περιουσία της, όμως δεν αποχωρίζεται τις κόκκινες γόβες της, ούτε τις παλιές συνήθειες! Οι αναμνήσεις, οι αγωνίες, τα λάθη του παρελθόντος την ακολουθούν. Καινούργια λάθη, νέοι έρωτες έρχονται να προστεθούν στο διάβα της, όμως τίποτε δεν καλύπτει την αγάπη προς το παιδί της. Η Μαργαρίτα, με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, δε δίνει εξηγήσεις. Δεν απαντά σε ερωτήσεις, μόνο παρακολουθεί τη ζωή να τρέχει και γράφει επιστολές, τις οποίες δεν ταχυδρομεί ποτέ. Είναι η παρακαταθήκη της, είναι η διαθήκη της προς τον γιο της...

Ο Μανόλης, εσωστρεφής και χαμένος σε σκέψεις, δε δείχνει να μπορεί να περπατήσει σε αυτή τη ζωή. Κλεισμένος στους αγαπημένους του αρχαίους σοφούς, ακολουθεί τα βήματά τους στα μνημεία των Αθηνών. Η αγάπη για τις λέξεις τον οδηγεί στα τηλεοπτικά σενάρια και στη ζωή των αστέρων της τηλεόρασης. Τα κρυμμένα μυστικά, οι φόβοι και οι φοβίες δεν του επιτρέπουν να βρει κάπου μια γωνιά να σταθεί, να αγαπήσει, να αγαπηθεί, να πορευτεί. Μόνιμος σύντροφος στις περιπλανήσεις του είναι το ημερολόγιό του, ιερή παρακαταθήκη τα γράμματα της μητέρας του. Η Αθήνα, που έχει μεταβληθεί σε εργοτάξιο, λόγω της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σιγά-σιγά τον καταπίνει. Πλάνητας και πλανημένος στους περιπάτους του βλέπει και παρατηρεί τον Φαίδρο, έναν ερασιτέχνη δρομέα.

Ο Φαίδρος -άθελά του- και ο σεισμός του 1999 είναι οι καταλύτες του μυθιστορήματος. Οι χαρακτήρες του βιβλίου από τους πρωταγωνιστές έως τον Φαίδρο είναι ζωντανοί, σφριγηλοί, χαμογελούν ή χαστουκίζουν τον αναγνώστη. Οι εικόνες χρωματισμένες άλλοτε με έντονα χρώματα και άλλοτε σκούρες και μουντές δίνουν μια αίσθηση πραγματικότητας.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μια όμορφη, απλή γλώσσα με την οποία καταφέρνει με γλαφυρό τρόπο να μιλήσει για τόσο δύσκολα θέματα, όπως η μητρική αγάπη, ο έρωτας, η βία, τα γηρατειά, το πάθος, ο τζόγος κι ένα σωρό ακόμα...

Το μυθιστόρημα μπορεί να έχει τόσες πολλές ερμηνείες όσες και οι αναγνώστες του. Κάθε αναγνώστης θα βρει κάτι αλλιώτικο, κάτι διαφορετικό, κάτι με το οποίο θα ταυτιστεί. Για μένα, είναι μια αφήγηση δρόμου. Μια εσωτερική διαδρομή, που όσο ο Φαίδρος θα τρέχει στις ιστορικές οδούς των Αθηνών, όσο οι άνθρωποι θα κρύβονται μέσα τους, τόσο το υπέροχο φως του ουρανού θα δυσκολεύεται να φωτίσει τις ψυχές...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Πεζογραφία
Συγγραφέας: Θεόδωρος Γρηγοριάδης
Σελίδες: 304 / Διαστάσεις: 14Χ21
Ημερ. έκδοσης: Μάιος 2017
ISBN: 978-960-16-7243-4
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr