Βιβλιοάποψη: "Σπασμένος καθρέφτης"

---Δημοσίευση: 27/04/2018---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η κόρη του φονιά είναι εδώ. Εγώ είμαι ο πρώτος. Θα υπάρξουν κι άλλοι...”

Αυτές οι λέξεις, γραμμένες στο τσαλακωμένο χαρτί που κρατούσε σφιχτά στην παλάμη του ο νεκρός νεαρός άνδρας, ήταν αρκετές για να αναστατώσουν για δεύτερη φορά τη ζωή της Νατάσας Βάλβη. Η νεαρή σπηλαιολόγος, αποφασισμένη να αποκαλύψει τον πραγματικό ένοχο του εγκλήματος για το οποίο κατηγορήθηκε ο πατέρας της πριν από πολλά χρόνια, αποφασίζει να επιστρέψει, με άλλη ταυτότητα, στη γραφική Κλειτορία, τον τόπο που έζησε ως παιδί. Στα παγωμένα νερά του μαγευτικού Σπηλαίου των Λιμνών, εκεί όπου ξεκίνησε η οικογενειακή της τραγωδία, θα συνειδητοποιήσει ότι το παρελθόν εξακολουθεί να την καταδιώκει και ότι το παρόν ορθώνεται μπροστά της απειλητικό. Ποιός είναι αυτός που θέλει να φέρει στο φως την πραγματική της ταυτότητα; Ποιός προσπαθεί να την ενοχοποιήσει για μία σειρά δολοφονιών που ταράζουν την ήρεμη ζωή στη γραφική Κλειτορία; Η Μόιρα, μία μυστηριώδης γυναίκα με καταπράσινα μάτια και θανατηφόρα γοητεία, πλέκει περίτεχνα τον ιστό της γύρω απ’ τη Νατάσα απειλώντας να την καταστρέψει. Όσο κι αν εκείνη προσπαθεί να ξεφύγει, ο ασφυκτικός κλοιός κλείνει όλο και πιο σφιχτά γύρω της. Θα καταφέρει να φθάσει στην αλήθεια και να αποδώσει δικαιοσύνη;


Η άποψή μου:
(γράφει η Άνα Ζάχαρη)
Δυο γυναικείες μορφές προβάλλουν, δυο γυναικείες προσωπικότητες. Η μια αποζητά απαντήσεις για όσα σημάδεψαν τη ζωή της, η άλλη εκδίκηση και στο διάβα της τα πτώματα πληθαίνουν.

Για τόπο του δράματος η συγγραφέας έχει επιλέξει ένα από τα πιο όμορφα μέρη: την Κλειτορία της Αχαίας, όπου πρωταγωνιστεί το περίφημο σπήλαιο των Λιμνών. Γνωστό από τον Παυσανία που μας παρέδωσε την ιστορία των τριών θυγατέρων του βασιλιά Προίτου, της Λυσίππης, της Ιφινόης και της Ιφιάνασσας, που η Ήρα εξαγριωμένη, όταν καμάρωσαν πως το παλάτι τους ήταν ωραιότερο από το δικό της, τις τρέλανε κι αυτές βρήκαν καταφύγιο εκεί. Στα χρόνια που πέρασαν οι άνθρωποι, ξεχνώντας τις τρεις πριγκίπισσες, το παρέδωσαν στις νεράιδες, κι εδώ, σε τούτο το φαντασμαγορικό μέρος, στη σπηλιά των νεραϊδών, θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος φόνος, που θα σημαδέψει τη μοίρα του σπηλαιολόγου Ισίδωρου Στεφάνου, της οικογένειάς του, αλλά και των κατοίκων του χωριού. Καθώς περνά ο καιρός, κάποιοι θα ξεχάσουν, κάποιοι θα συνεχίσουν να θυμούνται και το μυστικό, διαιρεμένο σε κομμάτια μνήμης θα πλανάται πάνω από τις ζωές τους, ώσπου η σπάθη να πέσει επί των κεφαλών αθώων και μη, από ένα χέρι που η οργή, σφυρηλατημένη από τις πληγές του παρελθόντος, το ενδυναμώνει και δεν υπάρχει λύπηση για κανένα.

Στο τέλος του βιβλίου ήθελα να κουνήσω το δάχτυλο στη συγγραφέα -αχ Ελευθερία!- και να της κλείσω πονηρά το μάτι. Δύσκολα πλέον εκπλήσσομαι, η Ελευθερία Μεταξά ωστόσο το κατάφερε! Τόσο απλό κι όμως τόσο δύσκολο να το καταλάβει κανείς.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κατηγορία: Ελληνική λογοτεχνία
Συγγραφέας: Ελευθερία Μεταξά
Σελίδες: 512
Ημερ. έκδοσης: 08/06/2016
ISBN: 9786185104719
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr