Βιβλιοάποψη: "Μια κούρσα για τη Χαριγένεια"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η κοινωνία ποτέ δεν τους χωράει όλους, γι’αυτό έχει δημιουργήσει το περιθώριο, για να στέλνει κάποιους εκεί. Όμως, τυχαίνει καμιά φορά κι αυτό το περιθώριο σημαίνει ό,τι και η κορνίζα στις φωτογραφίες των αγαπημένων μας. Συμβαίνει, επειδή η φύση της αγάπης μπορεί να κρύβεται οπουδήποτε, ακόμη κι εκεί.

Τη δεκαετία του '70, η Χαριγένεια, έρχεται από το πουθενά κι από το περιθώριο και εγκαθίσταται με τη μητέρα και τα δυο της παιδιά στην Κρήτη. Την παρουσία της στη γειτονιά αντιλαμβάνονται πρώτα δυο μάτια καθαρά, της μικρής Ζωής. Μέσα από το βλέμμα και την αισθητική του παιδιού, έτσι όπως μεγαλώνει και εξελίσσεται στο χρόνο, καταγράφεται η διαδρομή της ζωής αυτής της γυναίκας και των ανθρώπων που συναναστρέφεται σε κωμικοτραγικές ή και ακραία τραγικές καταστάσεις.

Η Χαριγένεια θα ζήσει τα πάντα, από ένα «αθώο» χαστούκι μέχρι τη βαριά σωματική βία, αλλά και τον έρωτα. Με αντάλλαγμα τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής της και με όρκο σιωπής (στη διάρκεια της χούντας) θα ανταποκριθεί σε μια απρόσμενη πρόταση. Το τίμημα ακριβό: ένα μενταγιόν, τα όνειρα και το τυχαίο θα καθορίσουν τη σχέση ανάμεσα στη Ζωή και στη Χαριγένεια στα σαράντα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά τον Ιούλιο του 1974.

Όταν θέλει η ζωή να σε λυτρώσει, σου ανοίγει την πόρτα σε έναν καινούριο παράδεισο, εκεί που το αχ του έρωτα ξοδεύεται στη μνήμη του νερού, για να κυλάει ο Αχέροντας με τον καιρό της αγάπης, όταν το τέλος έρχεται απλά και ανώδυνα προοικονομημένο από τη φύση.


Η άποψή μου:
(γράφει η Δήμητρα Παναρίτη)
Η ιερόδουλη Χαριγένεια μαζί με τις κόρες της και τη μητέρα της τη δεκαετία του ’70, εγκαθίστανται στην Κρήτη για να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους. Η παρουσία της στη νέα γειτονιά είναι ένα ζήτημα για τις άλλες γυναίκες, γιατί δεν έχουν να κάνουν με μια όμορφη, σεμνή γυναίκα αλλά με μια αντίπαλο που θα κάνει τα αρσενικά να τρέχουν ξοπίσω της.

Η κόρη της, Ανδρομάχη, ήταν καρπός του έρωτά της μ’έναν χωροφύλακα, που τελικά την εγκατέλειψε ενώ δεν ήξερε ποιανού παιδί ήταν η Ανεζώ. Δέχτηκε την περιφρόνηση και τη μοχθηρία από τους γείτονες που ήθελαν να μαζέψουν υπογραφές για να φύγει, μα εκείνο που την πίκρανε περισσότερο ήταν η στάση του παπά της ενορίας, όταν αρνήθηκε να την εξομολογήσει.

«Σε κάθε χαστούκι που μου δίνει η κοινωνία, παπά, πότε με το χέρι του ενός και πότε με το χέρι του άλλου, ακούω μέσα μου μια φωνή που μου λέει: "φύγε, φύγε κι από εδώ, η μοίρα σου είναι να φεύγεις", μα αυτή τη φορά, θα μείνω και ξέρεις γιατί; Γιατί ο Χριστός, κατά πώς λέει το Ευαγγέλιο που διαβάζεις, δεν έδιωξε τη Σαμαρείτιδα, αλλά κάτι μπαμπέσηδες σαν εσένα που νομίζουν πως κρατούν το Θεό απ’ τ’ αχαμνά και πως με τη χούντα που συντάσσονται θα καταφέρουν να διοριστούν μετά θάνατον κουμανταδόροι και στον παράδεισο, αν υπάρχει παράδεισος, παπά...»

Έμεινε λοιπόν και ανέχτηκε τα πάντα, μέχρι που μπήκε στη ζωή της ο Μέλιος, ένας ανερχόμενος επιχειρηματίας της επαρχίας, με κρυφές πολιτικές διασυνδέσεις και παραφουσκωμένο πορτοφόλι. Την αποδέχτηκε έτσι όπως ήταν και συμπεριφερόταν σαν να είναι ένα συνηθισμένο ζευγάρι. Δεν ήξερε πόσο θα κρατούσε αυτό, όμως «μέσα της ξύπνησε η ερωτική επιθυμία, μα όχι τόσο για να καλύψει σωματικές ανάγκες, όσο για να διεκδικήσει το εγχείρημα σ’ ένα ταξίδι μιας πνευματικής αναζήτησης που ποτέ δεν είχε κάνει

Η μόνη φίλη -το στήριγμά της- ήταν η Καλλιόπη, η γειτόνισσα που είχε συμπαθήσει περισσότερο από όλες και που η κόρη της, Ζωή, έκανε παρέα με τα κορίτσια της. Όταν εμφανίζεται στη ζωή της ο Παύλος, με την απρόσμενη πρότασή του θα γίνει το όχημα για να εκπληρωθεί το όνειρο το δικό του και της γυναίκας του. Ένα όνειρο που θα της εξασφαλίσει την οικονομική άνεση αλλά και θα τη λυτρώσει από το επάγγελμά της. Έχοντας πάντα σύμμαχο στο πλευρό της την Καλλιόπη, αποφασίζει να διεκπεραιώσει τη συμφωνία, δίχως να λογαριάσει το ψυχικό κόστος. Τι της ζητάει ο Παύλος και τι θα προκύψει άραγε από αυτή τη συμφωνία; Η κούρσα της ζωής της πού θα την οδηγήσει αυτή τη φορά; Τι ρόλο θα παίξει στη ζωή του Παύλου η Χαριγένεια και τι της επιφυλάσσει η επόμενη μέρα;

Ένα βιβλίο με μια ιστορία αλλοτινής εποχής, πολλά μηνύματα, αλλά και αδιαμφισβήτητη λογοτεχνική αξία. Η γραφή της κας. Βερίγου έχει έντονο το λυρικό στοιχείο, δημιουργεί εικόνες, μυρωδιές, συναισθήματα, ταξιδεύει τον αναγνώστη και δεν είναι λίγες οι φορές που συμπάσχει με την ηρωίδα.

Μια κούρσα είναι η ζωή της Χαριγένειας, με εκείνη πάντα καθισμένη στη θέση του συνοδηγού και μοιραία να ακολουθεί τη διαδρομή που χαράζουν οι άλλοι. Θα πάρει άραγε το τιμόνι στα χέρια της ώστε να καταφέρει να την οδηγήσει εκεί που επιθυμεί; Το μόνο σίγουρο είναι πως ο αναγνώστης πρόθυμα θα αναλάμβανε τον ρόλο του σοφέρ για να ξεναγήσει την ηρωίδα στην ευχάριστη διαδρομή της ζωής. Μια διαδρομή που όλοι μπορούμε να απολαύσουμε, αν την επιλέξουμε ως τη μοναδική που μας αξίζει!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Χαρούλα Βερίγου
Σελίδες: 416
Ημερ. έκδοσης: Μάιος 2017
ISBN: 978-618-5101-39-8
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr