Βιβλιοάποψη: "Starrise"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η ανθρωπότητα στρέφει το βλέµµα της στα άστρα και προσπαθεί να εξετάσει ένα έλλογο, περίεργο σήµα που προέρχεται από το δορυφόρο του Άρη, Δείµο. Μέσα από παιχνίδια αντιθετικών προθέσεων και χαρακτήρων, ο κεντρικός ήρωας Τζέισον αναζητά την ταυτότητά του στην εξέλιξη της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν, ιστορίες ευδαιµονίας και τραγωδίας συνθέτουν το περιεχόµενο µιας περιπέτειας στο διάστηµα, χωρίς πράσινα τερατάκια και εξωγήινες απειλές...!

Ένας µυστήριος κώδικας και πρωτοφανής αστείρευτη γνώση γίνονται το αντικείµενο της σηµαντικότερης, ίσως, αποστολής της ανθρωπότητας, που για να την πετύχει, καλείται να αντιµετωπίσει τις προκλήσεις, αλλά και τον εαυτό της. Η λύση του γρίφου οδηγεί σε µια παγκόσµια αποστολή, µε τον Τζέισον σε ρόλο σύγχρονου αργοναύτη, σε ένα ταξίδι αναµέτρησης µε την Μοίρα του. Έτη φωτός µακριά από την Γη, µια αποστολή εποικισµού ενός νέου πλανήτη ξεκινά µε απρόβλεπτες συνέπειες για όλους...

Η άποψή μου:
(γράφει η Άνα Ζάχαρη)
Θα μπορέσουν οι άνθρωποι στο, όχι και πολύ μακρινό, μέλλον να καταλύσουν τις ασθένειες και τους πολέμους που μαστίζουν τον πλανήτη; Θα καταφέρουν να βρουν τη λύση για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και να μακρύνουν το προσδόκιμο της ζωής μέσα από την τεχνολογία και την επιστήμη; Θα πάψει ο κόσμος να διαιρείται σε πλούσιους και φτωχούς, σε πρωτοκοσμικούς και τριτοκοσμικούς; Θα μπορούσε ποτέ ο άνθρωπος να γράψει την ιστορία του από την αρχή, με γνώση αυτή τη φορά, αποκηρύσσοντας ό,τι δημιούργησε τα πάσης φύσεως δεινά; Κι από την επαφή με τ’ αστέρια τι περιμένουμε άραγε; Σωτήρες ή εχθρούς;

Δυο συγγραφείς ένωσαν δυνάμεις και γνώσεις, ώστε μέσα από ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, να δώσουν απαντήσεις και λύσεις σ’αυτά τα ερωτήματα με μια... εξ' ύψους βοήθεια. Μήπως όμως αυτή η βοήθεια που προσμένουν τόσοι και τόσοι, κρύβει μια -έστω και μικρή- παγίδα; Μήπως τελικά είναι στο χέρι του ανθρώπου και μόνο να τα διορθώσει όλα αυτά;

Η αλήθεια είναι πως λίγο με κούρασαν τα πάμπολλα επιστημονικά δεδομένα, που παραθέτονται μέσα στο βιβλίο. Από την άλλη, χωρίς αυτά, ίσως και να ήταν δύσκολη η οποιαδήποτε προσέγγιση!Πάντως, για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, παρ’ όλο που μπαίνω σε χωράφια ξένα, θεωρώ πως είναι ένα βιβλίο που θα το βρουν απολύτως ικανοποιητικό, ενώ για άλλους -ξεφεύγοντας από τη μυθιστορία- μπορεί να είναι και απολύτως διδακτικό!

Η αρχαία ελληνική γλώσσα έχει ήδη αποφασιστεί πως είναι η πλέον αρμόζουσα για τα ηλεκτρονικά συστήματα λόγω της μαθηματικής της δομής, εξού κι έχει αρχίσει να διδάσκεται στα ξένα σχολεία και πανεπιστήμια, στο δε "Starisse" λειτουργεί πρωταγωνιστικά. Το θέμα όμως δεν είναι η επαναφορά μιας γλώσσας νεκρής για πολλούς αιώνες, αλλά το κατά πόσον μπορεί με τη χρήση της, σε όλα αυτά τα συστήματα, να ωφεληθεί ο άνθρωπος και να οδεύσει σε ένα καλύτερο μέλλον.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφείς: Ιωάννης Αργυρός & Ιωάννης Χριστοδούλου
Σελίδες: 574 / Διαστάσεις: 14 x 21 cm
Ημερ. έκδοσης: 28/12/2016
ISBN: 978-618-523-137-8


Βιογραφικά των συγγραφέων:
Ο Γιάννης Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Μολονότι σπούδασε Φυσικές Επιστήµες, ακολούθησε το επάγγελµα του µουσικού και για πάνω από 30 χρόνια εργάζεται επαγγελµατικά ως πιανίστας της τζαζ, µε πολυετή εµπειρία σε πολυτελή ξενοδοχεία της Ρόδου.

Τα ενδιαφέροντά του, ωστόσο, παρέµειναν στην επιστήµη. Ασχολείται επίσης επαγγελµατικά µε video editing και web designing. Διαµένει στη Ρόδο µε την οικογένειά του.

Ο Γιάννης Αργυρός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε Ελληνική και Γερµανική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και στην παρούσα φάση εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Τεχνικό Πανεπιστήµιο Βερολίνου στο αντικείµενο Γλωσσολογίας και Διδακτικής.

Στα ενδιαφέροντά του ανήκουν: ηλεκτρονικοί υπολογιστές, µουσική, αρχαία ελληνική γραµµατεία και φιλοσοφία. Διαµένει στο Βερολίνο τα τελευταία 13 χρόνια.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr