Βιβλιοάποψη: "Το απέραντο του ονείρου"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Βράδιασε στην πόλη βράδιασε
άγονες γραμμές,
περιμένουνε στο τίποτε
έρημες καρδιές.

Αστέρια μέτρα κι ουρανό
μαζί μου να πλαγιάσεις,
βάλε σημάδι φωτεινό
το δρόμο να μη χάσεις.

Γαλάζιο κύμα κι ουρανό
γρήγορα να περάσεις,
και το γλυκό το δειλινό
να με σφιχταγκαλιάσεις.

Η άποψή μου:
(γράφει η Κατερίνα Βερίγκα)
Όπως αναφέρεται και στον πρόλογο της ποιητικής συλλογής του Αντώνη Περδικάρη «Ο ποιητής μάς ταξιδεύει με τα δικά του μάτια και με την ψυχή του». Και πώς θα γινόταν διαφορετικά, ειδικά στην ποίηση, που είναι εξ'ολοκλήρου μια κατάθεση ψυχής!

Σαράντα εννέα ποιήματα με εντυπωσιακούς τίτλους, στα οποία είναι διάχυτη η ονειρική και ρομαντική ατμόσφαιρα -κάτι που μας προδιαθέτει κι από τον τίτλο της συλλογής. Σημαντική πηγή έμπνευσης για τον ποιητή φαίνεται πως είναι το στοιχείο της θάλασσας, της νύχτας με τα αστέρια, της φύσης και των φαινομένων της. Η γυναικεία οντότητα αποτυπώνεται άλλοτε με μορφή αέρινη -ο ποιητής αναζητά τη μούσα του- είτε με πόνο και γλυκόπικρη μελαγχολία. Σαν ένα άπιαστο όνειρο αυτό που προσδοκά! Δεν σταματά να ελπίζει.

Αναφορές γίνονται και στους ποιητές, όπου διαφαίνεται ένα στίγμα απογοήτευσης όχι τόσο προς τους ίδιους αλλά όσον αφορά στο αντίκρισμα που έχει η γραφή τους στην κοινωνία.

Επιπλέον, μέσα από την προσωπική ποιητική του περιπλάνηση αποτυπώνονται και σημαντικά κοινωνικά μηνύματα όπως εκείνα στο «Ειρήνη των λαών»: «Θα ακολουθήσουν κι άλλοι αγώνες να το ξέρεις... Είμαστε αέρας που ξεσηκώνει, να το ξέρεις... Ακόμα κι αν σε έκαναν πολυάσχολο. Ακόμα περισσότερο κι αν σε καθήλωσαν. Ακόμα κι αν σε έκαναν πολυμήχανο. Ακόμα περισσότερο κι αν σε ταπείνωσαν


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Αντώνης Περδικάρης
Σελίδες: 79
Ημερ. έκδοσης: Σεπτέμβριος 2017
ISBN: 978-618-5286-25-5


Βιογραφικό του ποιητή:
Ο Αντώνης Περδικάρης είναι οικονομολόγος, επικοινωνιολόγος, αλλά καθόλου τεχνοκράτης. Απεχθάνεται τους αριθμούς. Ρομαντικός και ονειροπόλος, γεννήθηκε σε μια ανοιχτή, ανήσυχη θάλασσα στον Οξύλιθο της Εύβοιας. Απελευθερώνεται με τον κάθε στίχο του, κάθε του λέξη είναι μια μάχη κατά των φραγμών και περιορισμών. Τον ωθούν τα ψυχικά ερεθίσματα που λαμβάνει καθημερινά, αλλά και η φύση γύρω του, μιας και πιστεύει ακράδαντα, πως όλα τα στοιχεία της έχουν ψυχή. "Το απέραντο του ονείρου" είναι η τέταρτη ποιητική συλλογή του. Άλλα βιβλία του: "Προσκυνώντας μια γοργόνα (Captainbook, 2017), "Νυχτερινό τραγούδι" (Αρισταρέτη, 2016), "Ονειρο-κατασκευαστής" (Carpe Librum, 2015).
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr