Αφιέρωμα στον Stefan Ahnhem

Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Stefan Ahnhem μεγάλωσε στο Χέλσινμποργκ της Σουηδίας και σήμερα ζει στη Στοκχόλμη. Για πολλά χρόνια ήταν σεναριογράφος και έχει δουλέψει σε προσαρμογές του Χένινγκ Μάνκελ στη σειρά "Κουρτ Βαλάντερ". Είναι επίσης μέλος στο συμβούλιο των Σουηδών συγγραφέων.

Το πρώτο του μυθιστόρημα "Χωρίς πρόσωπο" κέρδισε το Βραβείο Crimetime για το Μυθιστόρημα της Χρονιάς στη Σουηδία το 2015 και έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα σε οκτώ γλώσσες. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία "Χωρίς πρόσωπο" και "Ένατος τάφος".


Τα έργα του:


Χωρίς πρόσωπο / περίληψη:
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ...
Δύο άντρες είναι νεκροί. Και οι δύο είχαν κατηγορηθεί για σχολικό εκφοβισμό στα μαθητικά τους χρόνια. Στον τόπο του εγκλήματος έχει βρεθεί ένα και μοναδικό στοιχείο: μία φωτογραφία της τάξης του 1982, με το πρόσωπο του πρώτου άντρα διαγραμμένο.

ΕΝΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙ...
Ο Φάμπιαν Ρισκ συμμετέχει στην έρευνα κι έχει μόλις επιστρέψει στην πόλη όπου μεγάλωσε. Είναι όμως κι ένα από τα παιδιά της φωτογραφίας. Νόμιζε ότι είχε αφήσει πίσω τα σχολικά του χρόνια, τώρα όμως αρχίζει να μετράει πτώματα των συμμαθητών του.
Το κάθε πτώμα θέλει να πει κάτι. Όλα φαίνονται προσχεδιασμένα από έναν ευφυέστατο δολοφόνο. Κάποιος έχει αποφασίσει να σκοτώσει και τους είκοσι πρώην συμμαθητές. Ο Φάμπιαν Ρισκ ίσως είναι το επόμενο θύμα αλλά και ο βασικός ύποπτος...

"Θυμίζει τον Χένινγκ Μανκέλ (Ο κόσμος του Κουρτ Βαλάντερ) στα καλύτερά του."
-Sunday Times-

"Συγκλονιστικό μέχρι το τέλος!"
-Braunschweiger Zeitung, Germany-

"Ένα έξυπνο, γεμάτο αδρεναλίνη θρίλερ! Για 600 σελίδες, ο αναγνώστης καθηλώνεται κυριολεκτικά από τη μοναδική πλοκή, που κατατάσσει το βιβλίο στα κορυφαία του είδους. Ο Ahnhem, με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας ως σεναριογράφος, είναι ένας εξαιρετικός αφηγητής και όλα δείχνουν πως θα είναι ο επόμενος Σουηδός βασιλιάς των θρίλερ."
-Κριτική Επιτροπή Crimetime Specsavers Award-


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Λίγους μήνες πριν συμπλήρωσα ένα ερωτηματολόγιο -σαν κουίζ- που θα μου υποδείκνυε "ποιο είναι το κατάλληλο αστυνομικό μυθιστόρημα" για μένα. Το αποτέλεσμα ήταν να μου προτείνει το "Χωρίς πρόσωπο". Όταν λοιπόν το διάβασα, κατάλαβα ότι αυτό ήταν ακριβώς το βιβλίο που ήθελα!

Εξαιρετική πλοκή, ριψοκίνδυνοι χαρακτήρες που κινούνται στην κόψη του ξυραφιού με πρώτον και καλύτερο τον επιθεωρητή Φάμπιαν Ρίσκ. Παρατηρητικός, οξυδερκής, ευσυνείδητος και προσηλωμένος στο καθήκον, ο επιθεωρητής τραβά από την αρχή την προσοχή μας. Από την άλλη πλευρά είναι ένας απλός άνθρωπος -κάνει λάθη όπως όλοι. Δεν είναι ο τέλειος κι ο αψεγάδιαστος ντετέκτιβ, όπως τους έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τα προβλήματά του και να σώσει το γάμο του, καταφεύγει στην πόλη όπου μεγάλωσε, κοντά στο Χέλσινμποργκ. Η γυναίκα του, Σόνια δέχεται με ενθουσιασμό αυτή την καινούργια αρχή. Στη σοφίτα του σπιτιού θα έχει δικό της ατελιέ, όπου θα μπορεί να ζωγραφίζει ανενόχλητη και ίσως σε λίγους μήνες να ετοιμάσει και τη δική της έκθεση. Η κόρη του, Ματίλντα βλέπει τη μετακόμιση σαν μια μεγάλη περιπέτεια. Ο γιος του, Τίοντορ όμως, είναι διστακτικός, επιφυλακτικός έως και αρνητικός. Κλείνεται στο δωμάτιό του με τις ώρες και δε μιλάει σε κανένα. Ίσως επειδή βρίσκεται ήδη στην δύσκολη περίοδο της εφηβείας.

Η άδεια του Φάμπιαν από τη Στοκχόλμη διαρκεί έξι εβδομάδες -αρκετό χρόνο για να αφιερωθεί στην οικογένεια, που τόσο του έλειψε. Η τύχη όμως, του παίζει ένα περίεργο παιχνίδι. Σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξή του εμφανίζεται ένας αδίστακτος, έξυπνος και οργανωτικός δολοφόνος, ο δολοφόνος της τάξης. Έτσι ο Φάμπιαν όχι μόνο αναγκάζεται να πάρει μέρος στις έρευνες, αλλά και να ανατρέξει με τη μνήμη του στα χρόνια του γυμνασίου, μήπως και ρίξει φως στην υπόθεση.

Η Δανή ομόλογός του Ντούνια Χούγκορντ, μια ικανότατη αστυνομικός, θα τον βοηθήσει πολύ στις προσπάθειές του, καθώς ο δράστης χωρίς πρόσωπο (αφού κανείς δεν έχει καταφέρει να το δει) αναστατώνει δύο χώρες, Δανία και Σουηδία. Ο Φάμπιαν έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο γιατί πρέπει από τη μία να αφιερώσει χρόνο σε μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και από την άλλη να διατηρήσει την οικογένειά του ενωμένη.

Ό,τι και να πω γι'αυτό το βιβλίο δε φτάνει να περιγράψει την ευρηματικότητα και την πρωτοτυπία του συγγραφέα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το "Χωρίς πρόσωπο" είναι το πρώτο του βιβλίο! Η ανάγνωσή του δε σε κουράζει καθόλου, καθώς οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη. Υπήρχαν κομμάτια που άγγιξαν την ευαισθησία μου και με έκαναν να συνειδητοποιήσω πόσο πραγματικά μόνοι είμαστε, αφού κάποιος πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να καταλάβει τι υπάρχει τελικά στην ψυχή μας. Έτσι ένιωσα ότι ένα νέο αστέρι ανατέλλει στην σκανδιναβική λογοτεχνία: να θυμάστε το όνομα Stefan Ahnhem!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Stefan Ahnhem
Μετάφραση: Νοέλα Ελιασά
Σελίδες: 640 / Διαστάσεις: 140 x 205
Ημερ. έκδοσης: 08/11/2017
ISBN: 978-960-605-340-5

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ένατος τάφος / περίληψη:
Δεν υπήρχε καν ταφόπλακα. Με ένα φτυάρι άρχισε να σκάβει το μουχλιασμένο χώμα. Μετά έκοψε το χοντρό πλαστικό και αποκάλυψε το σώμα με τα κενά μάτια. Στο μέτωπο ήταν συρραμμένο το ταμπελάκι με τον μαύρο πενταψήφιο αριθμό. Ο ένατος τάφος έκρυβε μόνο μίσος.

Εννέα χρόνια μετά...
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας βγαίνει από τη Βουλή και εξαφανίζεται μες στη χιονοθύελλα. Την ίδια παγωμένη νύχτα, στην άλλη άκρη της Βαλτικής, ένας άγνωστος παραβιάζει το σπίτι ενός διάσημου Δανού τηλεπαρουσιαστή και η σύζυγός του βρίσκεται νεκρή.

Πίσω από τις σκιές του χειμώνα κρύβονται δύο δολοφόνοι. ένας χειρουργός που διαμελίζει προσεκτικά τα θύματά του και ένας αδίστακτος βιαστής.
Ο επιθεωρητής Φάμπιαν Ρισκ και η Δανή ομόλογός του Ντούνια Χούγκορντ προσπαθούν να συναρμολογήσουν το εφιαλτικό παζλ, χωρίς να γνωρίζουν ότι ο φόνος είναι μόνο η αρχή...

Μετά το "Χωρίς πρόσωπο", ο "Ένατος τάφος" είναι το νέο αγωνιώδες θρίλερ του Stefan Ahnhem με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Φάμπιαν Ρισκ.

"Ένα ανατριχιαστικό θρίλερ που δεν πρέπει να χάσουν οι λάτρεις του σκανδιναβικού νουάρ."
-Publishers Weekly *Starred Review*, US-

"Ο Ahnhem καταδεικνύει την απληστία και την διαφθορά στα υψηλότερα επίπεδα της κοινωνίας και της κυβέρνησης."
-publishersweekly.com-


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Αν σας άρεσε το "Χωρίς πρόσωπο", ο "Ενατος τάφος" θα σας καθηλώσει!

Πρωταγωνιστής και πάλι ο Επιθεωρητής Φάμπιαν Ρισκ, ο οποίος θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα συμπαθής στο αναγνωστικό κοινό γιατί δε μεθάει, δεν είναι εθισμένος σε κάτι και δε χάνει τον έλεγχο.

Διαβάζοντας το βιβλίο, ήμουν τόσο προσηλωμένη και συνάμα ενθουσιασμένη που δεν άκουγα τη φωνή, που μου έλεγε πως κάτι δεν πάει καλά. Η πλοκή ήταν και πάλι εξαιρετική, αλλά κάτι πήγαινε στραβά! Όταν λοιπόν κατάφερα να το τελειώσω (γιατί δεν άντεχα να μείνω με την αγωνία) αποφάσισα να το ψάξω λίγο, για να δω τι συμβαίνει. Γιατί ο ήρωας είναι πάλι στη Στοκχόλμη και με αρκετά καινούργια πρόσωπα, που δεν αναφέρονται στο προηγούμενο βιβλίο;

Πήρα, λοιπόν, στα χέρια μου και σχεδόν ξεφύλλισα όλο το πρώτο του βιβλίο ("Χωρίς πρόσωπο"). Η ώρα περνούσε και άκρη δεν έβγαζα. Είχα πάρει μια κόλλα χαρτί (διαγώνισμα μου θύμισε λιγάκι αυτό!) και ξεκίνησα να καταγράφω όλα τα πρόσωπα του αρχικού βιβλίου με τη σειρά εμφάνισής τους. Τότε κατάλαβα τι συνέβαινε κι ένιωσα να πετάω στον έβδομο ουρανό! Ο «Ένατος τάφος» δεν είναι η συνέχεια του πρώτου, αλλά όσα προηγήθηκαν το διάστημα που ο Φάμπιαν βρισκόταν στη Στοκχόλμη! Αυτό το θεώρησα από μόνο του φανταστικό. Γιατί; Επειδή αυτό το βιβλίο μας λύνει κάποιες απορίες σχετικά με το παρελθόν του ήρωα και τη διαταραγμένη σχέση με την οικογένειά του.

Ο τάφος είναι ακόμα πιο πολύπλοκο βιβλίο από το πρώτο, καθώς έχει τα πάντα -αγωνία, πάθη, έρωτες, ακόμα και δολοπλοκίες. Ένα δείγμα ότι ο έρωτας μπορεί να σε απογειώσει ή να σε βυθίσει στο απόλυτο σκοτάδι. Στο τέλος, έμεινα να κοιτάζω το βιβλίο ξανά και ξανά, θέλοντας κάποιες εικόνες να τις ξαναζήσω και να τις κρατήσω για πάντα σαν δείγμα εξαιρετικής γραφής. Αυτό με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο συγγραφέας διαθέτει όχι μόνο καθαρή σκέψη, αλλά και πειθαρχία για να μπορέσει να βάλει όλες αυτές τις σκέψεις σε τάξη και να μας χαρίσει ένα ακόμα υπέροχο βιβλίο. Εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ από την αρχή και το τέλος, που σκέφτηκα πως ακόμα κι αν το υπόλοιπο βιβλίο ξεθωριάσει στη μνήμη μου, την αρχή και το τέλος του δεν θα τα ξεχάσω ποτέ! Έτσι, αμέσως μπήκε στην καρδιά μου και το θεωρώ ήδη από τα κορυφαία βιβλία της αστυνομικής λογοτεχνίας...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Stefan Ahnhem
Μετάφραση: Νοέλα Ελιασά
Σελίδες: 624 / Διαστάσεις: 140 x 205
Ημερ. έκδοσης: 21/03/2018
ISBN: 978-960-605-413-6
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr