Βιβλιοάποψη: Παιδικά βιβλία (εκδ. Γράφημα)

Η Μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα / περίληψη:
Η Μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα, κόρη της οικογένειας μάγων Ντι Κουόκα και κληρονόμος του κάστρου Μπαρμπαμπιέτολα, είναι η πιο γλυκιά, η πιο συμπαθητική μα και η πιο απρόσεχτη μάγισσα μέσα στο δάσος Φρουτυβέντολο. Όταν λοιπόν αποφασίζει να βοηθήσει τους γείτονές της με τα μαγικά της φίλτρα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύχρωμα, εντυπωσιακά, διασκεδαστικά, αλλά σίγουρα όχι τα αναμενόμενα...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Παιδική λογοτεχνία
Συγγραφέας: Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου
Εικονογράφηση: Ελίνα Χεριανίδου
Ηλικία: Για παιδιά 4+ ετών
Σελίδες: 34
Ημερ. έκδοσης: Μάρτιος 2017
ISBN: 978-618-5271-07-7

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Κοίτα / περίληψη:
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού επιδιώκουμε να αναδείξουμε βασικά στοιχεία για την ανάγνωση μίας εικόνας. Τα κείμενα και οι εικόνες μάς προκαλούν να παρατηρήσουμε τα είδη των γραμμών, τα σχήματα, τις φόρμες, τα χρώματα, την ένταση και τον τόνο τους. Ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου, εκτός από προτροπή, αποτελεί περιγραφή του τρόπου ανάγνωσής του.

Κοίτα... από που ξεκινούν οι γραμμές, που καταλήγουν, πώς συνδέονται, πως μοιάζουν, αναζήτησε τις ομοιότητες, τις φόρμες, τα σχήματα, τα χρώματα, δες τις αντιθέσεις.
Θυμήσου... τι ξέρεις για τα αντικείμενα; Ποιά η υφή τους; Πώς μυρίζουν; Πώς ακούγονται; Πότε τα είδες πρώτη φορά; Πώς σε έκαναν να νιώσεις;
Αναρωτήσου... πώς βρέθηκαν εκεί; Για ποιον λόγο; Τι μπορεί να ακολουθήσει;


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Παιδική λογοτεχνία
Συγγραφείς: "Το ατελιέ της Φανταστικής" (Αικατερίνη Ιωαννίδου, Ειρήνη Γεωργάκη-Κόλλια, Ρόζα Ποζίδου)
Εικονογράφηση: Φώτης Παπαστεφάνου
Ηλικία: Για παιδιά 4+ ετών
Σελίδες: 16
Ημερ. έκδοσης: Νοέμβριος 2016
ISBN: 978-618-5271-00-8

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ο μικρός σταυραετός / περίληψη:
Ο μικρός Σταυραετός, θα μπορούσε να είναι ένα πασχαλιάτικο παραμύθι, που ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα, ταξιδεύει 40 ημέρες και νύχτες μέσα στη Σαρακοστή, αγωνιά κι αντέχει τη Σταύρωση και δικαιώνεται με την Ανάσταση και τη γιορτή του Πάσχα, όπου όλοι οι άνθρωποι αγαπούν το κόκκινο χρώμα και τσουγγρίζουν κόκκινα αβγά!!!

Θα μπορούσε όμως να είναι κι ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, την υπομονή και την επιμονή, την ψυχική αντοχή στις δοκιμασίες της ζωής, την αγάπη για όλο τον κόσμο, την πίστη στα θαύματα, τη δικαίωση όλων των τίμιων αγώνων και προπάντων ένας ύμνος στην αληθινή και βαθιά ελευθερία... αυτήν, χωρίς σπάγκους!!!

Ο μικρός Σταυραετός, θα μπορούσε να είναι και τα δύο!!!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Παιδική λογοτεχνία / Τα παραμύθια της αλήθειας
Συγγραφέας: Δόξα Κωτσαλίδου
Εικονογράφηση: Ελένη Μολύβα
Ηλικία: Για παιδιά 5+ ετών
Σελίδες: 36
Ημερ. έκδοσης: Φεβρουάριος 2017
ISBN: 978-618-5271-04-6

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Στο 1ο Ηράκλειο Φεστιβάλ Βιβλίου που έλαβε χώρα λίγες μέρες πριν (Ιούνιος 2017) είχα την τιμή να συναντήσω τον εκδότη και την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων Γράφημα, που έχουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη. Γνωριστήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και συμφωνήσαμε πως το παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα εκτός από σημαντικό να υπάρχει, πρέπει να στηριχτεί περισσότερο. Σε αυτή την ανάρτηση λοιπόν, είναι χαρά μου να σας προτείνω τρία βιβλία των εκδόσεων που απευθύνονται στους μικρούς αναγνώστες, μα πάνω από όλα, στους γονείς και εκπαιδευτικούς που θα τα αναλύσουν/συζητήσουν/παίξουν μαζί με τα παιδιά.

Το βιβλίο "Μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα" εκτός από την πολύχρωμη εικονογράφηση, που γοητεύει τα παιδικά μάτια (άρα και τα χαροποιεί), περιγράφει τις περιπέτειες της συμπαθέστατης -και φιλότιμης μεν, αδέξιας δε- μαγισσούλας με το όνομα Βαλεντίνα ντι Κουόκα. Φιλότιμη επειδή επιθυμεί να βοηθήσει τους φίλους της, που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα, αδέξια επειδή τα μαγικά της φίλτρα δεν είναι αυτό που λέμε "αποτελεσματικά". Οι γκάφες της προκαλούν μπελάδες στους φίλους της που βοηθά κι εκείνη νιώθει άσχημα που η παρασκευή των φίλτρων της δε στέφεται με επιτυχία.

Μικροί και μεγάλοι, διαβάζοντας το βιβλίο, σαφώς θα γελάσουν από τις αποτυχημένες προσπάθειες της μαγισσούλας, ωστόσο η συγγραφέας Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου, δίνει τροφή για σκέψη πως και οι αποτυχίες είναι μέρος της ζωής κι ότι δεν πρέπει να τις αφήνουμε να μας στεναχωρούν. Όποιος κι αν είναι ο στόχος μας, θα πρέπει να μην παρεκκλίνουμε και συγκεντρωμένοι σε αυτόν, μπορούμε να αποδώσουμε τα μέγιστα, πάντα με μελέτη, προσπάθεια, υπομονή κι επιμονή. Οι ήρωες του βιβλίου και οι τοποθεσίες είναι επηρεασμένες από την ενετική εποχή, ίσως Ιταλία-Ισπανία (κοντέσα Μοριντό, κόμης Αντονέλι, γάτα Ελβίρα, κάστρο Μπαρμπαμπιέτολα κ.λ.π.) και τα ονόματα δεν είναι δύσκολα στην απομνημόνευση για τα παιδιά. Προσωπικά το όνομα-λογοπαίγνιο "Γύρισα Μαγείρισσα" δεν προσέφερε κάτι στην υπόθεση και θα προτιμούσα μόνο το Βαλεντίνα.

Το "Κοίτα" είναι μια διαφορετική προσέγγιση στην παιδική μάθηση και διασκέδαση. Είναι μικρό (μόλις 8 διπλές σελίδες!), δεν κουράζει το μάτι του αεικίνητου παιδιού-αναγνώστη και γεμάτο από εικόνες. Μέσα από αυτές τις εικόνες και το λιγοστό κείμενο, το παιδί αναπτύσσει τη φαντασία του και καλείται να περιγράψει χρώματα και σχήματα, μυρωδιές και ήχους ενώ ταυτόχρονα να αναρωτηθεί το λόγο που όλα αυτά βρέθηκαν στο συγκεκριμένο μέρος, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ίσως μια πρώτη ανάγνωση να φανεί δύσκολη στα παιδικά μάτια, γι'αυτό ο γονιός ή ο δάσκαλος καλό θα ήταν να βοηθήσει το παιδί με ερωτοαπαντήσεις. Η δομή του εικονογραφημένου βιβλίου είναι τέτοια ώστε το παιδί να ανακαλύπτει μικρά πράγματα πίσω από τα μεγάλα. Άλλωστε, και η συγγραφική ομάδα του ατελιέ της Φανταστικής υποστηρίζει πως "βλέπουμε μόνο ό,τι κοιτάμε". Επομένως με το βιβλίο αυτό, ας κοιτάξουμε πιο βαθιά!

"Ο μικρός σταυραετός" θα μπορούσε να μας μιλά για τη διαφορετικότητα, δεν είναι όμως μόνο αυτό το μάθημα που δίνει το βιβλίο. Καταρχήν, σαφέστατα διακρίνουμε τη διαφορά του πρωταγωνιστή χαρταετού από τους υπόλοιπους και αυτό στεναχωρεί τον σταυραετό, επειδή "οι άλλοι χαρταετοί δεν τον παίζουν και τον κοροϊδεύουν". Η αγάπη της μάνας-χαρταετού όμως δίνει τη δύναμη στο μικρό να αγνοήσει τις κακόβουλες προθέσεις των άλλων και να κάνει άλλους φίλους, όπως τα λουλούδια, τον ήλιο ή τη νύχτα και τα αστέρια. Κι όταν έρχεται η Καθαρά Δευτέρα, που όλοι οι χαρταετοί πετούν στον ουρανό, ο μικρός σταυραετός ξεχωρίζει ακριβώς για το διαφορετικό του σχήμα-χρώμα-κατασκευή του. Για να καταφέρει όμως, να πετάξει, πρέπει να πιστέψει στον εαυτό του.

Συμπερασματικά, για να πετύχουμε το στόχο μας, πρέπει εκτός από συγκεντρωμένοι σε αυτόν (όπως στο παραμύθι με τη μαγισσούλα Βαλεντίνα) να πιστεύουμε και στις δυνατότητές μας, καθώς αυτές με λίγη εξάσκηση μεταμορφώνονται σε ικανότητες! Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως όταν ένα παιδί διαθέτει το οποιοδήποτε ταλέντο ή δεξιότητα, μόνο με εξάσκηση και αυτοπεποίθηση θα πετύχει να το καλλιεργήσει. Δίνουμε λοιπόν δύναμη στο παιδί, εφοδιάζοντάς το με τα απαραίτητα, ακριβώς όπως ο άνεμος βοήθησε το μικρό σταυραετό!

Τρία βιβλία από τις εκδόσεις Γράφημα, όχι μόνο παιδικά, αλλά εκπαιδευτικά! Αναζητήστε τα!
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr