Βιβλιοάποψη: "Ένα βήμα πριν την Αποκάλυψη"

---Δημοσίευση: 13/07/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Το τέλος του κόσμου είναι εδώ! Η εφτάχρονη Γουέν με τους δύο μπαμπάδες της, τον Άντριου και τον Έρικ, περνούν τις διακοπές τους σε μια ήσυχη, ευρύχωρη καλύβα στις όχθες μιας απομακρυσμένης λίμνης του Νιου Χάμσαϊρ. Ένα απόγευμα, κι ενώ η Γουέν παίζει στην αυλή, εμφανίζεται ξάφνου μπροστά της ένας ξένος. Ο Λέοναρντ είναι ο πιο μεγαλόσωμος άνθρωπος που έχει δει ποτέ της, όμως είναι φιλικός μαζί της. Τρεις ακόμη ξένοι καταφθάνουν στην καλύβα, κρατώντας ο καθένας τους από ένα αυτοσχέδιο, απειλητικό όπλο. Η Γουέν τρέχει στο σπίτι να φωνάξει τους γονείς της, αλλά ο Λέοναρντ την προειδοποιεί: «Οι μπαμπάδες σου δεν θα μας αφήσουν να μπούμε. Όμως είναι απαραίτητο. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να σώσουμε τον κόσμο!». Η αντίστροφη μέτρηση για την Αποκάλυψη έχει ήδη αρχίσει...


Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί για το τέλος του κόσμου στο πλαίσιο της δυστοπικής, μετα-αποκαλυπτικής λογοτεχνίας. Συνήθως οδηγούμαστε εκεί αναπόφευκτα ως συνέπεια των ασυδοσιών του ανθρώπου στη φύση, του υπερκαταναλωτισμού, της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής, της μαζικής παραγωγής κρέατος. Η ανθρωπότητα καταστρέφεται ή αλλάζει ολοκληρωτικά (it’s the end of the world as we know it), εκατομμύρια ζωές χάνονται και όσοι μένουν πίσω παλεύουν με νύχια και με δόντια για να επιβιώσουν στη νέα (πιο;) σκληρή πραγματικότητα.

Το «Ένα βήμα πριν την Αποκάλυψη» μας φέρνει ελάχιστα 24ωρα μακριά από το τέλος του κόσμου και άλλα τόσα κοντά στην προοπτική σωτηρίας του. Υιοθετημένη από ένα ζευγάρι ανδρών κι έχοντας υπάρξει στόχος ομοφοβικών σχολίων και επικριτικών βλεμμάτων, η Γουέν ξέρει ήδη, από τα 7 της χρόνια, ότι η ζωή είναι άδικη. Ο κόσμος της δεν είναι τέλειος, αλλά είναι δικός της και εκεί, στην αγκαλιά των δύο μπαμπάδων της, νιώθει ασφαλής. Την ασφάλειά της απειλεί να διαταράξει -και το πετυχαίνει, ολοκληρωτικά- η απρόσκλητη επίσκεψη τεσσάρων αγνώστων στην καλύβα, όπου παραθερίζει με την οικογένειά της.

Η Γουέν, ο Έρικ και ο Άντριου γίνονται όμηροι των εισβολέων οι οποίοι έχουν την πιο παράλογη απαίτηση που σκέφτηκε ποτέ ανθρώπινος νους: ο ουρανός θα πέσει (στα κεφάλια μας), τσουνάμι θα μας πνίξει, πανδημίες θα θερίσουν και το μοναδικό πράγμα που μπορεί να αποτρέψει την καταστροφική αλληλουχία των γεγονότων είναι μια θυσία. Όχι μια οποιαδήποτε, αλλά η δική τους, οικειοθελής θυσία: ένας από τους τρεις πρέπει να πεθάνει και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία. Αυτό έδειξαν τα οράματα, που στοίχειωσαν τους τέσσερις άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους, οδηγώντας τους στον ίδιο προορισμό: την καλύβα δίπλα στη λίμνη.

Από τη στιγμή που ο κόσμος του Άντριου, της Γουέν και του Έρικ ξεκινά να καταρρέει, μέχρι το τέλος του βιβλίου, η αφήγηση περιορίζεται εντός των τεσσάρων τειχών του σπιτιού, αναγκάζοντας τον αναγνώστη σε μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα να παρακολουθεί  την τρομακτική προσπάθεια των εισβολέων να πείσουν για το επείγον του αιτήματός τους, με όλες τις μεθόδους, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Και την ταυτόχρονη αγωνιώδη συνειδητοποίηση δύο γονιών που βρίσκονται στη μέση μιας παράλογης και βίαιης πραγματικότητας ότι είτε συμβάλλουν στον ερχομό της Αποκάλυψης είτε στην αποτροπή της, το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουν θα είναι φρικτό.

Η αποφασιστικότητα των εισβολέων και το αυθαίρετο σχέδιο που ακολουθούν για να σώσουν, όπως ισχυρίζονται, τον κόσμο, προκαλεί πολλά ερωτηματικά: είναι παρανοϊκοί θρησκόληπτοι; Ακραία ομοφοβικοί; Μέλη σέχτας; Μέσα σε ένα συνεχές κλίμα τρόμου, με το σασπένς να χτίζεται σταδιακά και τις ζωές όλων να απειλούνται κάθε λεπτό, ηθικά διλήμματα ξεδιπλώνονται και η αμφιβολία δεν αργεί να τρυπώσει στο μυαλό θυμάτων και θυτών: μέχρι πού είναι ικανός να φτάσει ο καθένας για να σώσει τον κόσμο; Ή τον εαυτό του; Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη και προβλήθηκε στην Ελλάδα φέτος, σε σκηνοθεσία Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, με τον τίτλο «Χτύπος στην καλύβα» (Knock at the Cabin).


Στοιχεία βιβλίου:
Σειρά: Κόλαση
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Paul Tremblay
Σελίδες: 352
Ημερ. έκδοσης: 16/01/2023
ISBN: 978-960-436-910-2
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr