Βιβλιοάποψη: "Το δίλημμα"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Αν της πει την αλήθεια, θα τη διαλύσει. Αν κρατήσει το μυστικό, θα διαλυθεί ο ίδιος.

Πόσο μακριά θα έφτανες για να χαρίσεις σε κάποιον που αγαπάς μερικές τελευταίες ώρες ευτυχίας;

Για τα γενέθλια των σαράντα της χρόνων, η Λίβια ετοιμάζει το πάρτι της ζωής της. Το περιμένει με λαχτάρα, σαν αντιστάθμισμα του γάμου των ονείρων της, που δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να ζήσει. Θα έρθουν όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα, εκτός από την κόρη της, τη Μάρνι, που σπουδάζει στο εξωτερικό. Όσο κι αν αγαπάει τη Μάρνι όμως, η Λίβια μέσα της νιώθει ανακουφισμένη που δε θα είναι στο πάρτι. Πρέπει οπωσδήποτε να πει στον Άνταμ κάτι για την κόρη τους, αλλά θα περιμένει να τελειώσει πρώτα το πάρτι, για να μπορέσουν να περάσουν μια τελευταία φορά ευτυχισμένοι μαζί.

Ο Άνταμ θέλει να είναι όλα τέλεια για τη Λίβια, έτσι έχει κανονίσει κρυφά να έρθει η Μάρνι σαν έκπληξη για τα γενέθλιά της. Στη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο, μαθαίνει ένα τρομερό νέο. Πρέπει να το πει στη Λίβια, γιατί πώς είναι δυνατόν να γίνει τώρα πια το πάρτι; Μα είναι τόσο ευτυχισμένη... και οι καλεσμένοι θ’ αρχίσουν να καταφτάνουν από στιγμή σε στιγμή.

Η B.A. Paris, η συγγραφέας των bestsellers των Sunday Times και των New York Times, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια αντίτυπα, επιστρέφει με "Το δίλημμα". Ένα συγκλονιστικό, σπαρακτικό μυθιστόρημα για την ημέρα που θ’ αλλάξει τη ζωή μιας οικογένειας για πάντα.


Η άποψή μου:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
Γνώρισα τη B. A. Paris πριν από λίγα χρόνια με το «Πίσω από τις κλειστές πόρτες». Το μυθιστόρημά της μου είχε τραβήξει την προσοχή γιατί με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η δυσλειτουργική σχέση του ζευγαριού που ήταν οι κεντρικοί ήρωες. Θεωρώ ότι είναι ένα άνω του μετρίου ψυχολογικό θρίλερ με βαθμιαία αύξηση της αγωνίας και της έντασης. Έτσι, με χαρά είδα ότι κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο της από τις εκδόσεις Bell.

Στο καινούργιο μυθιστόρημά της, η Λίβια και ο Άνταμ είναι ένα ζευγάρι στην αρχή της τρίτης δεκαετίας της κοινής τους ζωής. Είναι μαζί από την εφηβεία τους και παντρεύτηκαν σε μικρή ηλικία, επειδή η Λίβια έμεινε έγκυος. Την εποχή που οι φίλοι τους ξεκινούσαν τις σπουδές τους κι έκαναν τις πρώτες ασκήσεις ανεξαρτησίας μακριά από τους γονείς τους, οι δύο κύριοι ήρωες του βιβλίου βρέθηκαν να πρέπει να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους, να παντρευτούν βεβιασμένα, να αλλάξουν πάνες, να δουλέψουν. Είκοσι χρόνια αργότερα, έχοντας περάσει πολλές φουρτούνες, η σχέση τους φαίνεται να έχει ισορροπήσει και ωριμάσει. Τα παιδιά τους βρίσκονται μακριά τους για σπουδές και εκείνοι ετοιμάζουν το πάρτι των τεσσαρακοστών γενεθλίων της Λίβια. Δεδομένου ότι ο γάμος τους είχε γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο και πολύ γρήγορα, η Λίβια περιμένει το πάρτι των γενεθλίων της ως μία μεγάλη γιορτή σε αντικατάσταση του γάμου με τους πολλούς καλεσμένους που δε μπόρεσε να έχει. Είναι μία ευκαιρία να αποδείξει στον εαυτό της και στους άλλους ότι τα κατάφερε παρά τις αντιξοότητες της ζωής. Το ίδιο το πάρτι και η επιτυχία του, της έχει γίνει εμμονή και ο Άνταμ την καταλαβαίνει απόλυτα και τη δικαιολογεί.

Το μυθιστόρημα ουσιαστικά ακολουθεί το ζευγάρι την ημέρα του πάρτι. Τα κεφάλαιά του χωρίζονται σε αυτά όπου η Λίβια διηγείται το εικοσιτετράωρο από την πλευρά της, εκθέτοντάς μας ταυτόχρονα, όλα της τα συναισθήματα και σε αυτά όπου αφηγητής είναι ο Άνταμ και αντίστοιχα βλέπουμε τη δική του οπτική και ψυχολογία. Και οι δύο ήρωες έχουν ένα σημαντικό μυστικό, το οποίο αποκρύπτουν από το ταίρι τους τη συγκεκριμένη μέρα. Ο λόγος είναι εμφανής. Δεν θέλουν να «χαλάσουν» τη χαρούμενη ατμόσφαιρα των γενεθλίων της Λίβια με άσχημα νέα. Τα νέα αυτά πρέπει να περιμένουν; Μήπως τελικά η γιορτή πρέπει να αναβληθεί;

«Το δίλημμα» είναι τελείως διαφορετικό από το «Πίσω από τις κλειστές πόρτες». Στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση. Το πρώτο είναι ένα οικογενειακό ψυχογράφημα χαρακτήρων, ενώ το δεύτερο είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ. Η οικογένεια της Λίβια και του Άνταμ δεν είναι μόνο τύποις ευτυχισμένη. Είναι πραγματικά ευτυχισμένη. Στις αναδρομές που γίνονται στη διήγηση μαθαίνουμε ότι, αν και συνάντησαν πολλά προβλήματα και εμπόδια, κατάφεραν με επιτυχία να τα ξεπεράσουν και μάλιστα να ισορροπήσουν τη σχέση τους και αυτή τη στιγμή να είναι αγαπημένοι και ερωτευμένοι. Την ισορροπία αυτή απειλούν να ανατρέψουν εξωγενείς παράγοντες. Η ανάλυση των χαρακτήρων των δύο ηρώων είναι επαρκής και ο τρόπος που εκ περιτροπής εναλλάσσεται ο αφηγητής βοηθάει πολύ στην κλιμάκωση της έντασης μέχρι την τελική αποκάλυψη και λύση. Ακόμα και στις διηγήσεις των πρώιμων χρόνων του γάμου τους, η Λίβια και ο Άνταμ δρουν με συνέπεια προς την ηλικία τους. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ στην γενικότερη εξέλιξη της υπόθεσης.

Το τέλος -η λύση του διλήμματος- είναι πολύ συγκινητικό και βαθύτατα ανθρώπινο. Δεν ξέρω αν δικαιολογημένα οι ήρωες έλαβαν τις αποφάσεις που έλαβαν στη διάρκεια της εν λόγω ημέρας. Να σας πω την αλήθεια, εμένα δε με βρίσκουν σύμφωνη. Ως μητέρα και σύντροφος θα λειτουργούσα τελείως διαφορετικά και να υπογραμμίσω ότι, η άλλη λύση δεν θα ήταν ο πανικός... Όμως, δε μπορώ να πω ότι η συγγραφέας δεν πήρε «συγγραφική αδεία» τις σωστές αποφάσεις για να αυξήσει την ένταση και τη συγκίνηση. Θα σας το πρότεινα ως ένα καλοκαιρινό ανάγνωσμα που θα σας προβληματίσει για το «τι μπορεί να κάνει η αγάπη για μη στεναχωρεθεί ο σύντροφός μας». Άραγε ένα πάρτι τα αξίζει όλα αυτά;

Διαβάζεται με πολλά χαρτομάντιλα από δίπλα...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: B. A. Paris
Μετάφραση: Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου
Σελίδες: 376
Ημερ. έκδοσης: Ιούνιος 2020
ISBN: 978-960-620-828-7


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η B. A. Paris είναι η συγγραφέας των "Πίσω από κλειστές πόρτες", "Η κατάρρευση", και του "Φέρε με πίσω", οι πωλήσεις των οποίων έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια αντίτυπα σε τριάντα εφτά χώρες. Γαλλο-ιρλανδικής καταγωγής, μεγάλωσε στην Αγγλία και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της στη Γαλλία, όπου εργάστηκε για μερικά χρόνια σε διεθνή τράπεζα πριν επανεκπαιδευτεί ως καθηγήτρια και ανοίξει σχολή ξένων γλωσσών μαζί µε τον σύζυγό της, με τον οποίο έχουν αποκτήσει πέντε κόρες. Πρόσφατα εγκαταστάθηκαν ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr