Βιβλιοάποψη: "Λέων και Δανάη-περιπέτεια στο βουνό"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Δύο μικρά γατάκια, ο Λέων και η Δανάη, γεννιούνται σε ένα ορεινό κτήμα της θεσσαλικής γης. Ένα παραδεισένιο μέρος μέσα στη φύση!

Οι πρώτοι μήνες της ζωής τους κυλάνε ξένοιαστα, όλο παιχνίδι και σκανταλιές. Σύντομα όμως θα φύγουν από το όμορφο κτήμα και τη γλυκιά μανούλα τους, για το νέο τους σπίτι. Εκεί θα γνωρίσουν καινούργιους φίλους και οι περιπέτειες θα συνεχιστούν. Ωστόσο η μεγάλη δοκιμασία θα αρχίσει όταν τα εγγονάκια της ιδιοκτήτριας του σπιτιού που μένουν, θα πάρουν μαζί τους τα δύο γατάκια σε μια εκδρομή στο βουνό. Τις ιστορίες τους τις διηγείται ο Λέων, με γλαφυρότητα και χιούμορ. Ποια θα είναι η κατάληξη της μεγάλης περιπέτειάς τους;

Μια διδακτική ιστορία ξετυλίγεται, για τους μικρούς φίλους της φύσης και της περιπέτειας. Μια ιστορία που εξυμνεί αξίες όπως η αδελφική αγάπη, η φιλία και η συλλογικότητα, σε ένα διήγημα που μυρίζει Ελλάδα μιας άλλης εποχής!


Η άποψή μου:
(γράφει η Γιώτα Βασιλείου)
Ο Λέων κι η Δανάη είναι γατάκια. Αγαπημένα αδελφάκια που γεννήθηκαν σε ένα κτήμα σε κάποιο βουνό της Θεσσαλικής γης. Το κτήμα είναι ο παράδεισός τους. Περνούν υπέροχα με παιχνίδια και σκανταλιές. Σύντομα όμως, έρχεται η ώρα που πρέπει να αφήσουν το σπίτι τους για ένα νέο. Η γηραιά κυρία που τα υιοθέτησε τα αγαπά και τα φροντίζει πολύ. Μια μέρα, έρχονται τα εγγονάκια της γριούλας και παίρνουν τον Λέων και τη Δανάη σε μια περιπέτεια στο βουνό. Εκεί, τα δυο γατάκια περνούν διάφορες δοκιμασίες και πάθη, τα οποία μας τα διηγείται ο... μεγάλος αδελφός, ο Λέων. Άλλοτε αστείες, άλλοτε αγχωτικές οι περιπέτειες των δυο γατιών, μα πάντα ενδιαφέρουσες και διδακτικές.

Αυτή είναι με δυο λόγια, η ιστορία του Λέοντα και της Δανάης. Ένα παραμύθι που θα θυμίσει σε εμάς τους μεγαλύτερους, ιστορίες από τα δικά μας παιδικά χρόνια. Η όλη έκδοση έχει μια vintage εμφάνιση, από το εξώφυλλο και την εικονογράφηση, μέχρι και τη γραμματοσειρά. Ας τα δούμε όμως ξεχωριστά: το εξώφυλλο από μαλακό ιλουστρασιόν χαρτί, με έντονα χρώματα, στα οποία κυριαρχεί το πράσινο της φύσης, μας δείχνει πόσο αγαπημένα είναι τα δυο γατοαδελφάκια. Εσωτερικά στις σελίδες, το χρώμα λείπει, αφού όλες οι εικόνες είναι σκίτσα με μολύβι και θυμίζουν εφηβικό scrapbook. H ικανοποιητικού μεγέθους γραμματοσειρά, μου έφερε στο νου τα σχολικά μας βιβλία. Στο σύνολό του το βιβλίο έχει έντονη τη μυρωδιά του παρελθόντος, ωστόσο θεωρώ ότι από πλευράς έκδοσης τουλάχιστον, θα μπορούσε ίσως να γίνει πιο σύγχρονο, κρατώντας πάντα το παραδοσιακό στοιχείο.

Από πλευράς ιστορίας το διήγημα δίνει πολύ θετική αίσθηση. Περνάει πολλά μηνύματα στα πιτσιρίκια και είναι πολύ διδακτικό. Όσον αφορά στη δομή του, αυτή εξυπηρετεί άριστα τις ανάγκες των παιδιών. Τα μικρά κεφάλαια διαβάζονται εύκολα από τα μικρότερα σε ηλικία παιδάκια. Τα κείμενα είναι απλά και κατανοητά, χωρίς πομπώδεις εκφράσεις ή δύσκολες λέξεις. Οι εικόνες είναι παραστατικότατες και προσωπικά τις απόλαυσα. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρη, κατά πόσον μια τέτοια εικονογράφηση μπορεί να εξιτάρει ένα πεντάχρονο ή εξάχρονο παιδί, το οποίο πλέον έχει συνηθίσει σε άλλα standards. Η οκτάχρονη ανιψιά μου τουλάχιστον, δεν ικανοποιήθηκε πολύ από τις εικόνες...

Σαν ιστορία, το «Λέων και Δανάη» έχει να δώσει πολλά στα παιδιά. Εξυμνεί και προάγει αξίες όπως η αγάπη ανάμεσα στα αδέλφια, η φιλία και η συλλογικότητα. Δείχνει στα παιδιά πόσο σημαντικές -αν όχι καθοριστικές- παρουσίες είναι στη ζωή μας τα αδέλφια κι οι φίλοι μας, ενώ τα διδάσκει να «παίζουν» ομαδικά, γιατί πολλά άτομα μαζί μπορούν να επιτύχουν εκεί που χωλαίνει ο ένας.

Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, το «Λέων και Δανάη» είναι διήγημα που μυρίζει Ελλάδα μιας άλλης εποχής! Μας φέρνει στο νου γλυκιές αναμνήσεις, μυρίζει παιδικότητα, φύση και χωριό. Αν έχετε παιδάκι από 5 ετών και πάνω, σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Χριστίνα Αλεξίου
Σελίδες: 120 / Διαστάσεις: 17×24
Ημερ. έκδοσης: Φεβρουάριος 2020
ISBN: 978-960-468-256-0


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Χριστίνα Αλεξίου έχει σπουδάσει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί αρκετά χρόνια στο συγκεκριμένο αντικείμενο, στον ιδιωτικό τομέα. Έχει διακριθεί στον διαγωνισμό διηγήματος των εκδόσεων iWrite.gr με θέμα «Ιστορίες της πόλης μας», με το διήγημά της «Στα στενά του Βαρουσίου». Μένει στα Τρίκαλα και είναι μητέρα δύο μικρών αγοριών.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr