Βιβλιοάποψη: "Τώρα ξέρεις"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ο Ευάγγελος Σοφός με τη σύζυγό του Βασιλική καμαρώνουν για το απόκτημά τους, το αποθηκάκι τους στο Φρίουλι, που από το 1958 γίνεται επισήμως το κελάρι τους. Το όνομα αυτού Εντελβάις, σαν το όμορφο λουλούδι που φυτρώνει στις κορυφές των βουνών. Κάποια μέρα, όμως το λουλούδι αρχίζει να μαραίνεται, καθώς τα άσχημα γεγονότα διαδέχονται το ένα, το άλλο.

Τριάντα δύο χρόνια αργότερα, το 1986, η επίσκεψη της Νεφέλης στο Εντελβάις θα φέρει τα πάνω-κάτω. Χωρίς να το θέλει, θα επηρεάσει τη ζωή αρκετών ανθρώπων, μα πιο πολύ τη δική της. Η επιστροφή του Πέτρου από την Ελλάδα στην Ιταλία επιφυλάσσει εκπλήξεις. Όσο και αν θέλει να ξεφύγει από το παρελθόν του, εκείνο δεν τον αφήνει.

Μια δυνατή φιλία, ένας μεγάλος έρωτας, μυστικά, συνωμοσίες και ενοχές περιπλέκονται και μπερδεύουν περισσότερο το νήμα. Η μέρα που θα αποκαλυφθούν όλα, πλησιάζει. Η αποκάλυψη θα συγκλονίσει όχι μόνο τη Νεφέλη αλλά και όσους γνώριζαν και δεν μιλούσαν.


Η άποψή μου:
(γράφει η Δήμητρα Παναρίτη)
Στην υπόθεση του «Τώρα ξέρεις» κυριαρχεί έντονα το μυστήριο, το οποίο δημιουργεί εντάσεις, αλλά και παρεξηγήσεις ανάμεσα στους ήρωες, όχι μόνο στους κεντρικούς (Νεφέλη, Πέτρος) αλλά και στους έμμεσα εμπλεκόμενους.

Ο αφηγητής βρίσκεται έξω από την υπόθεση και μιλά σε τρίτο πρόσωπο. Είναι ανεξάρτητος από τα πρόσωπα της ιστορίας και παραβιάζει την ομαλή, χρονική πορεία των γεγονότων, για να γυρίσει προσωρινά στο παρελθόν. Ο ρυθμός της αφήγησης είναι γοργός, ο τρόπος κινηματογραφικός και μικτός. Το ύφος είναι λιτό και ζωντανό, ενώ η γλώσσα απλή και κατανοητή.

Η ιστορία μάς μεταφέρει αρχικά στο Φρίουλι της Ιταλίας το 1958. Εκεί ξεκίνησαν τη νέα τους ζωή, ο Ευάγγελος Σοφός με τη γυναίκα του, αγοράζοντας ένα κτήμα με αμπέλια και το κρασί τους κατέκτησε την κορυφή. Όμως, τα σχέδια των ανθρώπων ανατρέπονται από απρόβλεπτα γεγονότα και κανείς δεν επιθυμεί τη συνέχεια της επιτυχίας του "Έντελβάις".

Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στην Αθήνα του 1986. Η Νεφέλη, που είχε μεγαλώσει από μικρή στους αμπελώνες του θείου της, αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ιταλία, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις της, μια κι είχε σπουδάσει στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών. Γοητεύεται από το Φρίουλι και τους δύο μυστήριους άντρες (Δημήτρη και Πέτρο), που γνωρίζει εκεί. Στη συνέχεια, μυστικά, γράμματα και κλειδωμένα αντικείμενα του σπιτιού, γίνονται η αιτία πολλών παρεξηγήσεων, εντάσεων και τσακωμών. Το ερώτημα είναι τι κρύβει ο Πέτρος; Είναι ο μόνος που κρατά μυστικά; Γιατί η Νεφέλη δεν έχει πει σε κανέναν για τις επισκέψεις της στο κελάρι και τη γνωριμία της με τον Δημήτρη;

Οι ήρωες -που ξέρουν το μυστικό του Πέτρου και κινούν κατά κάποιο τρόπο το νήμα της ιστορίας- εξυπηρετούν έναν «αόρατο» σκοπό και παρά την αντιπάθεια που ένιωσα για κάποιους, στο τέλος τους δικαιολόγησα. Όταν ένας άνθρωπος κρύβει ένα μυστικό, που αφορά τη ζωή του, τότε μόνο αυτός έχει δικαίωμα να το αποκαλύψει, κανείς άλλος! Όσο η Νεφέλη προσπαθεί να το ανακαλύψει, τόσο η αγωνία του αναγνώστη κορυφώνεται και θέλει κι αυτός να μάθει τι ξέρουν οι άλλοι κι όχι ο ίδιος και η ηρωίδα. Η ένταση και η αγωνία κυριαρχούν σε κάθε σελίδα και η λύτρωση θα έρθει προς το τέλος, όπου όλα τα κομμάτια του παζλ θα μπουν στη θέση τους.

Διαπιστώνουμε πως τα μυστικά, πέρα από τη φθορά που προκαλούν σε μια σχέση, τις περισσότερες φορές γίνονται και αιτία παρεξηγήσεων. Όταν ανοίγουμε την καρδιά μας και μοιραζόμαστε αυτά που μας προβληματίζουν με τον άνθρωπο που μας αγαπά και αγαπάμε, τότε είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε πιο ανώδυνα. Η ειλικρίνεια είναι τις περισσότερες φορές το αναγκαίο βήμα για την επίλυση κάθε ψυχολογικού προβλήματος κι ο Πέτρος φαίνεται πως ταλαιπωρείται από κάτι τέτοιο. Λυγίζει κάτω από το βάρος του μυστικού και η Νεφέλη (που το αγνοεί) υποφέρει από την ένταση που δημιουργεί η τήρηση της σιωπής.

Δεν θα σας πω ποιο είναι το μυστικό του Πέτρου, ούτε αν θα το μάθει η Νεφέλη. Μπορεί ο τίτλος του βιβλίου να μας λέει «Τώρα ξέρεις»... Το θέμα όμως, είναι «τώρα... τι ξέρει»; Κάτι που θα τη λυτρώσει ή κάτι που θα της στοιχίσει και θα είναι αργά για την ίδια και για τον Πέτρο;

Σας αποκαλύπτω πάντως, ότι είναι ένα βιβλίο, που θα σας κρατήσει όμορφη συντροφιά και είμαι σίγουρη πως θα το απολαύσετε από την αρχή μέχρι το τέλος.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Άννα Φιλιππούση
Σελίδες: 336 / Διαστάσεις: 14Χ21
Ημερ. έκδοσης: Οκτώβριος 2018
ΙSBN: 978-618-5307-38-7


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Άννα Φιλιππούση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος.

Το μυθιστόρημα «Τώρα ξέρεις» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr