Βιβλιοάποψη: "Η σκοτεινή καρδιά του δάσους"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η Ανιέσκα αγαπάει πολύ το χωριό της. Χωμένο στο βάθος μια γαλήνιας κοιλάδας συνορεύει με το μαγεμένο Δάσος, που σύντομα θα ρίξει την απειλητική του σκιά πάνω από το σπιτικό της. Πολλοί έχουν χαθεί με σ’αυτό και κανείς δεν επέστρεψε ο ίδιος. Οι χωριανοί, για να προστατευτούν από την σκοτεινή του μαγεία, εξαρτώνται από τον αγέραστο μάγο, τον αποκαλούμενο Δράκο. Όμως, το τίμημα για την προστασία είναι βαρύ. Μια νεαρή κοπέλα του χωριού θα πρέπει να τον υπηρετεί για δέκα χρόνια, αφήνοντας πίσω της κάθε τι που αγαπάει.

Η Ανιέσκα φοβάται ότι η επόμενη επιλογή θα είναι η Κάσια, η καλύτερή της φίλη. Η Κάσια έχει όλα όσα δεν έχει η Ανιέσκα· ομορφιά, χάρη και γενναιότητα. Όμως, όταν ο Δράκος εμφανιστεί και η ώρα της επιλογής φτάσει, δεν θα είναι η Κάσια εκείνη που θα επιλεγεί.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Χρήστος Αναστασόπουλος)
Η σκοτεινή καρδιά του δάσους είναι ένα φρέσκο και καλογραμμένο επικό, μεσαιωνικό παραμύθι που τα έχει όλα. Καθώς ξεδιπλώνεται η ιστορία και οι σελίδες γυρίζουν ασταμάτητα, βλέπουμε να περιδιαβαίνουν πρίγκιπες, μάγοι, βασίλισσες και βασιλιάδες, αυλικοί, ευγενείς, σύμβουλοι, χωρικοί, αλλά και παράξενα πλάσματα βγαλμένα από άγνωστους κόσμους. Στην ιστορία αυτή υπάρχουν μυστικά, πολλές κατάρες, αμέτρητα ξόρκια, επικλήσεις, μαγικά φίλτρα, πάθη, πόλεμοι, έρωτες, μίση, αγάπες, μα και ένα μαγεμένο δάσος που δεν μπορεί κανείς να τα βάλει μαζί του.

Είναι ένα παραμύθι για μικρούς, για μεγάλους και για όσους πιστεύουν στη μαγεία. Εκείνη τη μαγεία που είχαν οι ιστορίες που μας έλεγαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, όταν ήμασταν μικροί, όπου όλα ήταν πιθανά και τίποτα δεν φάνταζε απίθανο.

Η συγκεκριμένη ιστορία είναι επηρεασμένη από παραδοσιακά, πολωνικά παραμύθια και η συγγραφέας έχει δηλώσει πως έχει δανειστεί αρκετά στοιχεία από αυτά, όπως είναι το δάσος και η ηρωίδα.

Η ιστορία κλιμακώνεται αργά και σταθερά ενώ οι ανατροπές δεν λείπουν. Το δάσος έχει δική του (σκοτεινή) καρδιά, βούληση, μαγεία και κανείς δεν γνωρίζει από πού πηγάζει και για ποιον λόγο θέλει να καταπιεί τα πάντα.

Θα μπορούσα κάλλιστα να πω πως πρόκειται για μια σύγχρονη αλληγορία: ένα δάσος που αποκτά δύναμη και θέλει να εκδικηθεί το ανθρώπινο γένος για όσα κακά του έχει κάνει τον τελευταίο αιώνα. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι αυτός ο λόγος. Ένα απλό κορίτσι είναι το έναυσμα για να ξεκινήσει η ιστορία και ένας δράκος που παίρνει στον πύργο του ένα κορίτσι κάθε δέκα χρόνια. Μικρό το τίμημα για το καλό που κάνει με το να τους προστατεύει από το μαγεμένο δάσος, που αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, θα καταπιεί τα πάντα.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Naomi Novik
Σελίδες: 576
Ημερ. έκδοσης: Ιούλιος 2018
ISBN: 978-618-5049-638


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Ναόμι Νόβικ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και είναι Αμερικανίδα πρώτης γενιάς. Μεγάλωσε ακούγοντας πολωνέζικα παραμύθια και διαβάζοντας Τόλκιν. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το σχεδιασμό και την εξέλιξη παιχνιδιών σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το πρώτο της μυθιστόρημα "Ο Δράκος της Αυτού Μεγαλειότητας", εκδόθηκε το 2006 και μεταφράστηκε σε 23 γλώσσες. Κέρδισε το βραβείο John W. Campbell για τον Καλύτερο Νέο Συγγραφέα καθώς και τα βραβεία Compton Crook και Locus για το Καλύτερο Πρώτο Μυθιστόρημα. Ζει στη Νέα Υόρκη. Έργα της: "Ουράνιος θρόνος" (Πατάκης 2008), "Ο δράκος της Αυτού Μεγαλειότητας" (Πατάκης 2008), "Ο πόλεμος του μπαρουτιού" (Πατάκης 2009), "Η αυτοκρατορία του ελεφαντόδοντου" (Πατάκης 2011), "Η σκοτεινή καρδιά του δάσους" (SΕΛΙΝΙ 2018).
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr