Βιβλιοάποψη: "Το αίνιγμα της σιωπής"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Το καλοκαίρι του 1925 η Ευγενία ταξιδεύει με κρουαζιερόπλοιο από την Αγγλία στην Κωνσταντινούπολη. Μαζί της συνταξιδεύει η θεία του συζύγου της, η περιβόητη Λαίδη Ράμσφορντ. Τα πάντα προμηνύουν ένα ήσυχο και ευχάριστο καλοκαίρι.

Όταν όμως εκδηλώνεται μια σοβαρή μηχανική βλάβη στο πλοίο, ο καπετάνιος αναγκάζεται να τους οδηγήσει στο κοντινότερο και ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι, στον Μούδρο της Λήμνου. Από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους στο Λευκό Νησί του Ηφαίστου, περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. Απροσδόκητες εξαφανίσεις, θάνατοι, μαγικές παραδόσεις, σεληνιακές θεότητες που αναδύονται από τους ωκεανούς της ιστορίας, πανάρχαιοι θρύλοι που ξυπνούν και απαιτούν κάποια λογική εξήγηση, ίντριγκες και μικροσυμφέροντα της μικρής τοπικής κοινωνίας, όλα πλέκονται αξεδιάλυτα μεταξύ τους, μέχρι να δοθεί η οριστική λύση του μυστηρίου.
Και στο κέντρο αυτού του συναρπαστικού ψηφιδωτού, ένας απρόσμενος έρωτας. Ένα πάθος που ανατρέπει όλα όσα νομίζαμε ότι ξέραμε για την κεντρική ηρωίδα και που κανείς δε γνωρίζει πού μπορεί να οδηγήσει.


Η άποψή μου:
(γράφει η Κατερίνα Βερίγκα)
Πρόκειται για τη συνέχεια του βιβλίου «Γλυκά Νερά», στο οποίο η Ιωάννα Καρακασίδου αφηγείται την ιστορία μιας μακρινής συγγενούς, δένοντάς την με στοιχεία μυθοπλασίας. Η Ευγενία το 1919 έχασε τους γονείς της κατά τη φυγή τους από την Ανατολική Θράκη κι έμεινε μόνη στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την πορεία της ζωής της κατάφερε να εξελιχθεί κοινωνικά και πνευματικά, να κάνει ταξίδια και να ζήσει στην Θεσσαλονίκη.

Στο δεύτερο βιβλίο τη βρίσκουμε το καλοκαίρι του 1925, παντρεμένη με Άγγλο Φιλέλληνα αριστοκράτη. Ετοιμάζεται για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου ταξιδιού με κρουαζιερόπλοιο από την Αγγλία προς την Κωνσταντινούπολη, έχοντας μαζί την τετραπέρατη θεία του άντρα της. Μετά από μια ανατροπή οι δύο γυναίκες με τους υπόλοιπους επιβάτες του πλοίου θα βρεθούν για μερικές εβδομάδες στην Λήμνο. Και η περιπέτεια ξεκινά!

Μυστηριώδεις εξαφανίσεις, θάνατοι, πανάρχαιοι θρύλοι και μύθοι, αρκετοί οι ύποπτοι και το κουβάρι θα αρχίσει να ξετυλίγεται όταν αναλαμβάνει την υπόθεση ο Ρήσος, μία δυναμική προσωπικότητα με ιδεολογίες κόντρα στην εποχή. Κοντά του η Ευγενία θα ζήσει ένα συναρπαστικό ταξίδι βοηθώντας στις υποθέσεις του, ανακαλύπτοντας και εξερευνώντας πολλά σε μια κλειστή, τοπική κοινωνία. Παράλληλα, θα ανακαλύψει τον εαυτό της και θα δημιουργήσει φιλίες ζωής.

Η γραφή της συγγραφέως είναι υπέροχη, σε συνεπαίρνει και σε μεταφέρει στην εποχή σαν να την έζησε η ίδια. Υπάρχουν τόσες πληροφορίες, τόσο καλοδουλεμένη έρευνα, που ταυτόχρονα -εκτός από λογοτεχνικό- γίνεται και ιστορικό μυθιστόρημα, κρατώντας την ιδανική ισορροπία.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Ιωάννα Καρακασίδου
Σελίδες: 368
Ημερ. έκδοσης: 15/05/2018
ISBN: 978-960-14-3298-4

Πρώτη δημοσίευση στο site τοβιβλίο.net.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr